SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Példázat mint művészet

Kiállítás a Vasarely Múzeumban

2007. november 2. - december 2.

2007. november 2 – 2008. január 6.

Picasso, Klee, Kandinszkij

A svájci Rupf-gyűjtemény remekművei

2007. október 26. - 2008. január 27.

A klasszikus modern képzőművészet legjelentősebb alkotóit és irányzatait mutatja be a Szépművészeti Múzeum október végén nyílt kiállítása. A kiállítás különlegessége, hogy a gyűjtemény első alkalommal mutatkozik be az európai nagyközönség előtt egy vándorkiállítás keretében. 2007 őszén a budapesti közönség a berni és a grenoble-i kiállítások után ismerkedhet meg a Rupf-gyűjtemény legkiemelkedőbb alkotásaival. Az itteni tárlat egyedi, különbözik az eddigi kiállításon látható kollekciótól; a művek hazánkban Geskó Judit kurátor válogatása és koncepciója alapján kerültek a nagyközönség elé.

Egy varázslatos különc

Friedensreich Hundertwasser művészete

2007. október 11. - 2008. január 13.

Friedensreich Hundertwasser (1928 ­– 2000) festő, grafikus és építész a 20. század egyik legkülönösebb művészegyénisége volt. Gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott. Minden eszközt felhasznált mélyen humanista, az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának megteremtését hirdető életfilozófiájának kifejezésére.

Egy passiókép újjászületése

2007. szeptember 16. - szeptember 22.

A Szakrális Művészeti Hét keretében kamarakiállítás várja a látogatókat Egy passiókép újjászületése – Maarten van Heemskerck Krisztus siratása képének restaurálása címmel.

Mantegnától Hogarthig

A rézmetszés négy évszazadának virtuózai

2007. szeptember 7. - 2008. március 2.

A sokszorosított grafikai eljárásokat feldolgozó sorozat második tárlatán a legrégebbi mélynyomású grafikai technikát, a rézmetszést mutatjuk be a Szépművészeti Múzeum gazdag sokszorosított grafikai anyagából válogatott mintegy kétszáz mű segítségével.

Utazás az olasz művészetben 1950-1980

100 mű a Farnesina gyűjteményből

2007. július 12. - szeptember 9.

A második világháborút követő időszak olasz képzőművészetét bemutató kiállításon a római Farnesina-gyűjteményből válogatott 100 műtárgyat láthat a közönség. A Farnesina-gyűjteményben több mint kétszáz olyan alkotást őriznek, amelyeken keresztül megismerhető az olasz művészet legújabb története. A gyűjteményt kezelő olasz Külügyminisztérium az elmúlt évben döntött úgy, hogy a kollekció legjavát a határaikon túl is bemutatják. A gyűjtemény európai bemutatkozása Szarajevóban volt 2005-ben, majd Szófiában mutatták be a kollekciót, a gyűjtemény harmadik állomása a budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésnek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum.

...és akkor megérkeztek az inkák

Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból

2007. május 18. - szeptember 30.

Peru spanyol hódítás előtti kultúráiról és azok művészetéről átfogó képet adni kívánó kiállításon mintegy 200 műtárgy lesz látható, melyek az egymással érintkező és egymást követő kultúrák művészetének megjelenési formáit és ezek fejlődését hivatottak bemutatni. A tárlaton szereplő kerámiák, textilek, valamint aranyból és ezüstből készített különleges ötvösmunkák nemcsak történeti és antropológiai jelentőségük miatt érdekesek, hanem művészi kidolgozottságuk okán is.

Fehér & Fekete

Kiállítás a Vasarely Múzeumban

2007. május 17. - október 14.

A feketével és a fehérrel való foglalatoskodás lehetőségei végtelenek, de nem határtalanok. Ez az, ami józan ésszel is belátható – a színek például már a határokon kívül esnek –, a többi a művészet, a tudomány vagy a filozófia területére tartozik. „Fekete–fehér, igen–nem", „pozitív–negatív" – ilyen közhelyes döntések határozzák meg életünk lefolyását, de minden más, ami a két pólus között található, az adja meg a tartalmát.

Parabélyeg

A művészbélyeg négy évtizede a fluxustól az internetig

2007. március 23. - június 24.

1987-ben a Szépművészeti Múzeum adott otthont annak a nagy sikerű Bélyegképek című kiállításnak, amely a Galántai György által létrehozott Artpool Archívum egyedülálló, többezer darabos nemzetközi művészbélyeg gyűjteményére épült. Az eseményt azóta a nemzetközi szakirodalom a művészbélyeg-műfaj első múzeumi bemutatójaként tartja számon. A kiállítás húszéves jubileumának közeledtével időszerűnek tűnt újból gazdag ízelítőt nyújtani ebből az izgalmas, elsősorban grafikai műtárgyegyüttesből.

Térey Gábor emlékkiállítás

2006. december 2. - 2007. február 7.

Az idén 100 éves Szépművészeti Múzeum első szakszerűen megrendezett állandó kiállítását Térey Gábornak köszönheti. A külföldi egyetemeken tanult fiatal, ambiciózus szakember a nagy európai képtárakkal egyenrangú, tudományos katalógussal kísért kiállítást rendezett, mely nagyban hozzájárult a Szépművészeti Múzeum nemzetközi elismertségéhez.

Van Gogh Budapesten

2006. december 2. - 2007. április 1.

Vincent van Gogh (1853–1890) alkotásaiból nyíló nagyszabású kiállítással ünnepli 100. születésnapját a Szépművészeti Múzeum. A tárlaton a posztimpresszionista holland festő csaknem nyolcvan alkotását tekintheti meg a nagyközönség, melyek a világ számos, több mint 40 gyűjteményéből, többek között az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D'Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Art-ból, és a washingtoni National Gallery of Art-ból érkeznek.

Valós és virtuális terek II.

A Vasarely Múzeum kiállítása

2006. szeptember 29. - november 12.

Valós és virtuális terek címmel nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesülettel együttműködve. A tárlat a magyar művészek klasszikusaitól, a 60-as évek nemzetközi avantgárdjának és a 70-es évek magyar neoavantgárdjának néhány tagjától, valamint a fiatal magyar művésznemzedéktől származó munkákból mutat be válogatást.

Géniuszok és remekművek VI.

Caravaggio Dávidja

2006. szeptember 29. - november 30.

A Géniuszok és remekművek sorozat utolsó kamarakiállításán a szépség egy sajátos megnyilvánulását tárjuk a látogatók elé. Caravaggio (1571–1610), illetve követője, valamint id. Lucas Cranach (1472–1553) tárlaton látható művei arra a kérdésre adhatnak választ, hogy milyen értelemben tekinthetők szépnek olyan festményeket, melyek a borzasztót, a visszataszítót, a hátborzongatót ábrázolják?

Géniuszok és remekművek V.

Picasso szerelmei

2006. augusztus 1. - október 1.

A múzeum centenáriumát ünneplő Géniuszok és remekművek kiállítás-sorozat ötödik felvonásaként megrendezésre kerülő kamaratárlat a 20. század legismertebb, bár minden kétséget kizárólag az egyik legellentmondásosabb művészét szerelmein keresztül mutatja be.

Re:mbrandt

Kortárs magyar művészek válaszolnak

2006. július 6. - október 1.

Rembrandt évszázadok óta egyike a magyar kultúrát – az irodalmat, a képzőművészetet és a filmet – leginkább inspiráló európai művészeknek. Születésének 400. évfordulója alkalmából kortárs magyar művészek fogalmazzák meg, mit jelent számukra a holland mester életműve, milyen kérdések és válaszok fogalmazódtak meg bennük Rembrandt művészete kapcsán. A kiállításon kimondottan erre az alkalomra készült művekkel találkozhatunk. A kurátor, a felkért szakértők és a kiállító művészek szándéka szerint, a művek nem csupán Rembrandttal, de egymással is élénk párbeszédet folytatnak. Ezzel vállalkozásunk át is lépte az egyszerű tiszteletkör megszokott határait.

Rembrandt 400

Rézkarcok és rajzok

2006. június 29. - november 26.

Rembrandt Harmensz. van Rijn 400 évvel ezelőtt, 1606-ban született Leidenben. Ebből az alkalomból világszerte kiállításokkal emlékeznek meg róla. Grafikai munkásságának átfogó bemutatásával a Szépművészeti Múzeum is bekapcsolódik a nagyszabású megemlékezés-sorozatba. Kiállításunkon a nagy holland mester mintegy 170 rézkarca és 10 rajza tekinthető meg.

Géniuszok és remekművek IV.

A titokzatos férfi - Tiziano: Szürke szemű férfi képmása

2006. június 2. - július 16.

A centenáriumi évben a Szépművészeti Múzeum egy különleges, hat kiállításból álló sorozatot indított, melynek keretében egy éven át a világ jelentős múzeumainak nálunk eddig nem látott mesterműveit, a saját gyűjteményünk alkotásaival kiegészítve mutatja be. A sorozat negyedik része Tizianóhoz, a nyitótárlat főszereplőjéhez tér vissza. Ezúttal a firenzei Palazzo Pitti Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeum 16. századi portréi kísérik.

Géniuszok és remekművek III.

Poussin: Kis Bacchanália

2006. március 21. - május 22.

A normandiai születésű, de élete jelentős részét Rómában töltő, már a kortársai által is a legnagyobbak között emlegetett, Nicolas Poussin (1594–1665) népszerűsége napjainkig töretlen maradt. A fiatal párizsi festő, számos pályatársához hasonlóan képtelen volt kivonni magát a nagy itáliai példaképek, Raffaello, Tiziano, Annibale Carracci vagy Caravaggio hatása alól, és hamarosan engedett Róma csábításának. A rég áhított utazásra, két sikertelen kísérletet követően, végül csak harminc éves korában, 1624-ben került sor, és bár később ünnepelt festőként XIII. Lajos meghívására egy rövid időre visszatért Párizsba, egy élten át az Örök Város foglya maradt.

Sigismundus – Rex et Imperator

Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában

2006. március 17. - június 19.

A Luxemburgi Zsigmondnak (1387–1437) és korának szentelt kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeum és a luxemburgi Musée national d'histoire et d'art közös vállalkozása. A kiállítás a luxemburgi és a magyar államfő védnöksége alatt, a két ország kormányának támogatásával 2006-ban egymást követően Budapesten és Luxemburgban is bemutatásra kerül. A kiállítás szervezését a budapesti Szépművészeti Múzeumban működő programiroda végzi nemzetközi tudományos tanácsadói testület segítségével.

Géniuszok és remekművek II.

Tengeri csaták - Veronese, Turner, Kandinszkij

2006. február 1. - március 15.

A századik születésnapját ünneplő Szépművészeti Múzeum Géniuszok és remekművek kamarakiállítás sorozatának második tárlata három tengeri csatát ábrázoló festményt mutat be. A különböző korszakokból származó remekművek kiváló lehetőséget kínálnak egyazon téma különféle festői megközelítésmódjának, bő három évszázad eltérő festői látásmódjának az illusztrálására.