SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Valós és virtuális terek II.

A Vasarely Múzeum kiállítása

2006. szeptember 29. - november 12.

Valós és virtuális terek címmel nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesülettel együttműködve. A tárlat a magyar művészek klasszikusaitól, a 60-as évek nemzetközi avantgárdjának és a 70-es évek magyar neoavantgárdjának néhány tagjától, valamint a fiatal magyar művésznemzedéktől származó munkákból mutat be válogatást.

Géniuszok és remekművek VI.

Caravaggio Dávidja

2006. szeptember 29. - november 30.

A Géniuszok és remekművek sorozat utolsó kamarakiállításán a szépség egy sajátos megnyilvánulását tárjuk a látogatók elé. Caravaggio (1571–1610), illetve követője, valamint id. Lucas Cranach (1472–1553) tárlaton látható művei arra a kérdésre adhatnak választ, hogy milyen értelemben tekinthetők szépnek olyan festményeket, melyek a borzasztót, a visszataszítót, a hátborzongatót ábrázolják?

Géniuszok és remekművek V.

Picasso szerelmei

2006. augusztus 1. - október 1.

A múzeum centenáriumát ünneplő Géniuszok és remekművek kiállítás-sorozat ötödik felvonásaként megrendezésre kerülő kamaratárlat a 20. század legismertebb, bár minden kétséget kizárólag az egyik legellentmondásosabb művészét szerelmein keresztül mutatja be.

Re:mbrandt

Kortárs magyar művészek válaszolnak

2006. július 6. - október 1.

Rembrandt évszázadok óta egyike a magyar kultúrát – az irodalmat, a képzőművészetet és a filmet – leginkább inspiráló európai művészeknek. Születésének 400. évfordulója alkalmából kortárs magyar művészek fogalmazzák meg, mit jelent számukra a holland mester életműve, milyen kérdések és válaszok fogalmazódtak meg bennük Rembrandt művészete kapcsán. A kiállításon kimondottan erre az alkalomra készült művekkel találkozhatunk. A kurátor, a felkért szakértők és a kiállító művészek szándéka szerint, a művek nem csupán Rembrandttal, de egymással is élénk párbeszédet folytatnak. Ezzel vállalkozásunk át is lépte az egyszerű tiszteletkör megszokott határait.

Rembrandt 400

Rézkarcok és rajzok

2006. június 29. - november 26.

Rembrandt Harmensz. van Rijn 400 évvel ezelőtt, 1606-ban született Leidenben. Ebből az alkalomból világszerte kiállításokkal emlékeznek meg róla. Grafikai munkásságának átfogó bemutatásával a Szépművészeti Múzeum is bekapcsolódik a nagyszabású megemlékezés-sorozatba. Kiállításunkon a nagy holland mester mintegy 170 rézkarca és 10 rajza tekinthető meg.

Géniuszok és remekművek IV.

A titokzatos férfi - Tiziano: Szürke szemű férfi képmása

2006. június 2. - július 16.

A centenáriumi évben a Szépművészeti Múzeum egy különleges, hat kiállításból álló sorozatot indított, melynek keretében egy éven át a világ jelentős múzeumainak nálunk eddig nem látott mesterműveit, a saját gyűjteményünk alkotásaival kiegészítve mutatja be. A sorozat negyedik része Tizianóhoz, a nyitótárlat főszereplőjéhez tér vissza. Ezúttal a firenzei Palazzo Pitti Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeum 16. századi portréi kísérik.

Géniuszok és remekművek III.

Poussin: Kis Bacchanália

2006. március 21. - május 22.

A normandiai születésű, de élete jelentős részét Rómában töltő, már a kortársai által is a legnagyobbak között emlegetett, Nicolas Poussin (1594–1665) népszerűsége napjainkig töretlen maradt. A fiatal párizsi festő, számos pályatársához hasonlóan képtelen volt kivonni magát a nagy itáliai példaképek, Raffaello, Tiziano, Annibale Carracci vagy Caravaggio hatása alól, és hamarosan engedett Róma csábításának. A rég áhított utazásra, két sikertelen kísérletet követően, végül csak harminc éves korában, 1624-ben került sor, és bár később ünnepelt festőként XIII. Lajos meghívására egy rövid időre visszatért Párizsba, egy élten át az Örök Város foglya maradt.

Sigismundus – Rex et Imperator

Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában

2006. március 17. - június 19.

A Luxemburgi Zsigmondnak (1387–1437) és korának szentelt kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeum és a luxemburgi Musée national d'histoire et d'art közös vállalkozása. A kiállítás a luxemburgi és a magyar államfő védnöksége alatt, a két ország kormányának támogatásával 2006-ban egymást követően Budapesten és Luxemburgban is bemutatásra kerül. A kiállítás szervezését a budapesti Szépművészeti Múzeumban működő programiroda végzi nemzetközi tudományos tanácsadói testület segítségével.

Géniuszok és remekművek II.

Tengeri csaták - Veronese, Turner, Kandinszkij

2006. február 1. - március 15.

A századik születésnapját ünneplő Szépművészeti Múzeum Géniuszok és remekművek kamarakiállítás sorozatának második tárlata három tengeri csatát ábrázoló festményt mutat be. A különböző korszakokból származó remekművek kiváló lehetőséget kínálnak egyazon téma különféle festői megközelítésmódjának, bő három évszázad eltérő festői látásmódjának az illusztrálására.

El Greco, Velázquez, Goya

Öt évszázad spanyol festészetének remekművei

2006. január 28. - május 14.

A száz éves fennállásának tiszteletére rendezett ünnepi év kezdetén nagyszabású kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban. A német és magyar gyűjtemények legjelentősebb spanyol festményeiből válogatott, Hamburg és Drezda után most Budapestre érkező, a bécsi Kunsthistorisches Museum és a madridi Prado remekműveivel kiegészített több mint száz festmény így együtt korábban még nem volt látható.

Remekművek vendégségben

A 100 éves Szépművészeti Múzeum bemutatkozása kilenc magyar nagyvárosban

2005. december 1. - 2006. szeptember 30.

Az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Szépművészeti Múzeum nem csak a falai között rendezett reprezentatív kiállításokkal, hanem egy korábbi hagyományt felelevenítve, gyűjteményéből válogatott tárlatokkal Budapesten kívüli is emlékezetesebbé kívánja tenni a jubileumát.

Géniuszok és remekművek I.

Tiziano és a velencei Madonna

2005. december 1. - 2006. január 16.

A centenáriumi évben látható kamarakiállítás-sorozat első részének középpontjában egy, a londoni National Galleryből kölcsönzött és egy hazai tulajdonú Tizianótól származó remekmű áll. A Tiziano és a velencei Madonna című, összesen tizenöt festményt bemutató kiállítás középpontjában Tiziano Vecellio két festménye áll.

Kép a képben

Művész és közönség öt évszázad grafikáján Burgkmairtól Picassóig

2005. december 1. - 2006. március 27.

A cím hallatán a festőállvány előtt dolgozó művész juthat eszünkbe. A művészportrék és műterem ábrázolások mellett azonban számos, kevésbé ismert téma is e műcsoporthoz kapcsolódik.

Átváltozások

A szövött kárpit művészete egykor és ma

2005. október 14. - 2006. január 8.

A Szépművészeti Múzeum Kárpitművészek Egyesületével közösen rendezett nagyszabású, nemzetközi, kortárs kárpitművészeti tárlata. Az átváltozások hívószavával kiírt nemzetközi pályázatra százharmincnyolc színvonalas pályamű érkezett – az Egyesült Államoktól Koreáig számos országból –, melyek közül az öttagú nemzetközi zsűri harminchat művésztől negyven művet választott ki a kiállításra. A kárpitművészet megújításában élen járó magyar művészek tizennégy művel képviseltetik magukat. A kortárs kárpitok mellett nyolc 17. századi, metamorfózis témájú kárpit is látható, melyek többségét Párizsból kölcsönöztük a kiállításra.

A nő

Gaston Lachaise művészete

2005. szeptember 29. - 2006. január 8.

A Szépművészeti Múzeumban 2005. szeptember 29-én a párizsi születésű világhírű amerikai szobrász, Gaston Lachaise válogatott munkáiból nyílt kiállítás. A XX. század amerikai szobrászat egyik legjelentősebb alakjának műveiből álló kiállításra közel 40 szobor érkezett Magyarországra a bostoni Lachaise Alapítvány valamint amerikai magángalériák közreműködésének eredményeként.

Magdalena Abakanowicz

2005. július 14. - szeptember 11.

A Szépművészeti Múzeum a Wroclawi Nemzeti Múzeum gyűjteményéből rendezendő kiállítással kívánja a 75 éves Magdalena Abakanowicz művésznőt köszönteni. A kiállítás a Felső-Sziléziai Önkormányzat támogatásával és a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével jött létre. A lassan húsz éve nem látott válogatás közel száz darabból áll, s a művésznő elmúlt 20 évben született alkotásait mutatja be.

Dürer és kortársai

Művészóriások óriásmetszetei. I. Miksa császár diadala

2005. július 1. - október 9.

A Szépművészeti Múzeum a Wroclawi Nemzeti Múzeum gyűjteményéből rendezendő kiállítással kívánja a 75 éves Magdalena Abakanowicz művésznőt köszönteni. A kiállítás a Felső-Sziléziai Önkormányzat támogatásával és a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével jött létre. A lassan húsz éve nem látott válogatás közel száz darabból áll, s a művésznő elmúlt 20 évben született alkotásait mutatja be.

Kopogtatás nélkül - ohne anzuklopfen

Janet Brooks Gerloff képei József Attila verseihez

2005. április 12. - június 12.

A költő születésének 100. évfordulója alkalmából az UNESCO kiemelt feladatának tartotta, hogy József Attila és művei kellő figyelmet és elismerést kapjanak világszerte. Az évforduló kapcsán rendezett kiemelkedő események egyike volt ez a kiállítássorozat, melynek védnöki szerepét a Német Szövetségi Köztársaság elnöke Horst Köhler és a Magyar Köztársaság elnöke Dr. Mádl Ferenc vállalta. A kiállítás kurátora Wirtz Ágnes volt.

A fáraók után

A kopt művészet kincsei Egyiptomból

2005. március 18. - május 22.

A fáraók korának művészete nem szűnő csodálatot vált ki mindenkiből, aki Egyiptom földjére lép, vagy egy múzeumi kiállításon, könyvek lapjain szembesül a fáraónikus építészet, szobrászat, festészet fenséges és mégis lenyűgözően emberi kisugárzásával.

Capriccio térben és időben

Kiállítás Giandomenico Tiepolo halálának kétszázadik évfordulójára

2004. október 15. - február 27.

Giovanni Domenico Tiepolo (Velence 1727-1804) a 18. század végi velencei művészet jelentős alakja, akinek munkásságával – freskóival, festményeivel, rajzaival és rézkarcaival – a művészettörténet-írás már számos monográfiában, kiállítási katalógusban foglalkozott.