En

Arcok, maszkok, történetek Válogatás a Modern Gyűjtemény kortárs anyagából

korábbi állandó kiállítás - 2003. november 18.

 

 

Újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum mélyföldszinti Ión Piramis csarnoka, ahol a múzeum saját, kortárs művészeti gyűjteményéből válogatott új kiállítás látható. A gyűjtemény – a korszakot a 20. század közepétől tekintve – jelenleg mintegy félezer művet tartalmaz, nem számítva a papírra készült rajzokat és sokszorosított grafikákat.

A korábban követett állandó kiállítási koncepció, az alkalmanként felfrissített reprezentatív válogatás helyett ezúttal más jellegű bemutatási módot követtünk. A művek meglehetős sokrétűsége és az egyszerre felvonultathatónál jóval nagyobb száma miatt a jövőben a gyűjteményi anyagot sorozatjelleggel tárjuk a közönség elé. A gyűjtemény belső struktúráját követve, a kiállításokat mindig egy-egy tematikus vagy gondolati egység köré szervezzük: így időről időre megújuló összeállítással találkozhat a látogató.

Első válogatásunk az “Arcok, maszkok, történetek” címet viselte, és a legutóbbi idők művészeinek heterogén, de néhány archetípus rögzülését tükröző emberképét tette szemlére. Tizennégy európai ország alkotója képviselte magát kiállításunkon a környező nemzetektől Izlandig. Jóllehet a nemzetközi művészeti élet több elismert nagyságával találkozhattunk a teremben, a műfajilag igen sokrétű anyagban a választott tematika lehetőséget adott olyan művek beválogatására is, amelyek egy reprezentatív összeállításból esetleg kiszorulnak, de a művek kvalitása indokolttá tette nyilvános szereplésüket.

A kiállítás kurátora: Tóth Ferenc

Kiállításaink közül ajánljuk