En

Kopogtatás nélkül – ohne anzuklopfen Janet Brooks Gerloff képei József Attila verseihez

- 2005. április 12. - június 12.

A költő születésének 100. évfordulója alkalmából az UNESCO kiemelt feladatának tartotta, hogy József Attila és művei kellő figyelmet és elismerést kapjanak világszerte. Az évforduló kapcsán rendezett kiemelkedő események egyike volt ez a kiállítássorozat, melynek védnöki szerepét a Német Szövetségi Köztársaság elnöke Horst Köhler és a Magyar Köztársaság elnöke Dr. Mádl Ferenc vállalta. A kiállítás kurátora Wirtz Ágnes volt.

A kiállítás középpontjában Janet Brooks Gerloff képei és József Attila versei álltak, melyek rendkívüli nyelvi kifejezőereje és expresszivitása nagy hatást gyakoroltak a festőnőre. Ebből a művészi találkozásból, a „vers és a festmény” négykezeséből született a kopogtatás nélkül címet viselő képciklus. E kiállítás kapcsán nem a „mi” József Attilánkat láthattuk a festővásznon, hanem egy „kívülálló” képeit. Egy szubjektív művész tükrében 40 képbe sűrítve találkozhattunk a költő legfontosabb témáival.

A Németországban élő amerikai származású Janet Brooks Gerloff az 1990-es évek eleje óta irodalmi és zenei művek művészeti újraértelmezésével foglalkozik. Képi világát egzisztenciális helyzetek, emberi konfliktusok, hangulatok, érzések határozzák meg. 1990-ben megkapta a Rajnai Művészeti Díjat, tagja a Berlini Művészeti Szövetségnek és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának. Janet Brooks Gerloff Aachenben él és dolgozik, képei számos gyűjteményben megtalálhatóak.

Kiállításaink közül ajánljuk