En

Verrocchio Krisztusa

- 2003. március 13. - június 22.

A Szépművészeti Múzeum 2003. tavaszán kamarakiállítás keretében mutatta be Andrea del Verrocchio frissen restaurált Fájdalmas Krisztus-szobrát.  A Régi Szobor Gyűjtemény kiemelkedő darabja Pulszky Ferenc gyűjteményéből származik, és 1924 óta van a múzeumban. Verocchio (Firenze, 1436 – Velence, 1488) az 1470-es, 80-as évek legjelentősebb firenzei szobrásza volt, aki népes műhelye élén nagyszabású bronz és márvány szoborcsoportok mellett terrakotta műveket és festményeket is készített. A Fájdalmas Krisztus-szobor a mester egyik főműve, amelyet a kiállításon teljes történeti – ikonográfiai kontextusában mutattunk be. Tablók illusztrálják a szobor történetét és restaurálásának folyamatát, a több mint húsz kiállított műtárgy pedig képet nyújtott Verocchio művészetéről és a Fájdalmas Krisztus téma változatairól az itáliai reneszánsz művészetében. A kiállításon a szoborgyűjtemény ritkán látható kincsei közül a Verocchio környezetébe sorolható alkotásokat mutattuk be. Ezek a terrakotta és bronz szobrok jól illusztrálják annak a műhelynek a sokféleségét és újító szellemét, ahol a fiatal Leonardo is tanult.

A kiállítás második része azt a gazdag ikonográfiai tradíciót mutatta be, amelyből Verocchio is merített szobra készítésekor. Leginkább egy csokor táblaképpel tudjuk illusztrálni a Halott/Feltámadt Krisztus ikonikus ábrázolásainak nagy változatosságát. Kiemelkedik ezek közül az esztergomi Keresztény Múzeum újabban Fra Filippo Lippinek tulajdonított táblakép, valamint a Szépművészeti Múzeumból Giovanni Santi, Jacopo Montagnana és Giovanni Martino Spanzotti remekművei. A táblaképek mellé szintén Londonból érkezett Verocchio művének legfontosabb szobrászati előképe, Dello Delli terrakotta Fájdalmas Krisztus-szobra.

A kiállítást kísérő katalógus a szobor történetéről és ikonográfiájáról közölt tanulmány mellett a restaurálásról is beszámol.
A kiállítás kurátora: Jékely Zsobor

Kiállításaink közül ajánljuk