En

Európai művészet 1250-1600

Online jegyvásárlás

Európai művészet 1250-1600

A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően kivételes alkalom adódott arra, hogy a Régi Képtár állandó kiállítása egy korszerű, a múzeum történetében előzmény nélküli koncepció szerint újuljon meg. Az újrarendezett kiállítás a művészettörténet fő korszakait kívánja bemutatni, kronologikus sorrendben és kisebb földrajzi egységek szerinti tagolásban.

A múzeum első emeletének bal oldalán elhelyezkedő képtári termekben a 13. századtól az 1500-as évek végéig tartó több mint két évszázad európai művészetét mutatjuk be. Itt került elhelyezésre a Régi Képtár gótikus, kora- és érett reneszánsz, valamint manierista anyaga.

A közel négyszáz darabos válogatásban az itáliai régiók – elsősorban Toscana, Veneto, Emilia, Romagna, Róma és Lombardia – művészete a leggazdagabban reprezentált, de a látogató kiemelkedő művek során keresztül ismerkedhet meg a korszak németalföldi, német és spanyol festészetével is. Az új elrendezés lehetővé teszi, hogy az egyes iskolák helyi sajátosságairól éppúgy átfogó képet kapjunk, mint az egyetemes tendenciákról vagy a művészeti központok közötti kölcsönhatásokról.

A kiállítás bizonyos pontjain nagy hangsúlyt kapnak az adott korszakot vagy művészeti kört meghatározó, stílusteremtő mesterek: például Lucas Cranach, Raffaello, Leonardo da Vinci vagy El Greco. A tematikus termekben az egyes műfajok, ábrázolási típusok, stílusirányzatok és a műtárgyak eredeti rendeltetési céljának komplexebb áttekintésére nyílik lehetőség. A kiállított festményeket szobrok, metszetek és iparművészeti tárgyak egészítik ki, így nem csak művészeti-, hanem kultúrtörténeti összefüggések megismerésére is lehetőség nyílik.

A kiállításon való eligazodást teremszövegek, tárgymagyarázatok, rekonstrukciós rajzok, audioguide és multimédia-bemutatók segítik.

 

Kiemelt látnivalók, érdekességek

Tiziano női portréja

Bár ezt a női portrét egészen a múlt század elejéig Tiziano alkotásaként tartották számon, a szakértők az 1930-as évektől egyre inkább kétségbe vonták Tiziano szerzőségét. A kép a múzeum régi állandó kiállításán is ismeretlen 16. századi itáliai festő alkotásaként szerepelt. A legutóbbi években elvégzett tisztítás azonban újra feltárta azokat a festői finomságokat, amelyeket a szennyeződések korábban elfedtek, és amelyek eloszlatták a szerzőséggel kapcsolatos kételyeket.

Sodoma predellaképeinek restaurálása

Sodoma festményei a 2016 és 2017 között zajló, múzeumi restaurálás során születtek újjá. A kiállításban található multimédiás alkalmazás Bakonyi Tímea, Kuna Ágnes és Erdei Gábor restaurátorok izgalmas munkájába, valamint a képek kalandos és továbbra is sok titkot rejtő történetébe nyújt betekintést.

Új szobrok a Régi Képtár kiállításában

A Régi Képtár új állandó kiállításában grafikák, iparművészeti tárgyak és szobrok színesítik a festészeti alkotások bemutatását. Ezt a csodálatos Szent Mihály szobrot még nem láthatta a nagyközönség, hisz a múzeum 2017-ben vásárolta. A korai spanyol teremben megtekinthető műhöz hasonló, magas kvalitású 15. századi spanyol szobor korábban nem volt a múzeum gyűjteményében.

Európai művészet 1250-1600

Online jegyvásárlás

Kiállításaink közül ajánljuk