En

Van Gogh Budapesten

- 2006. december 2. - 2007. április 1.

Vincent van Gogh (1853–1890) alkotásaiból nyíló nagyszabású kiállítással ünnepli 100. születésnapját a Szépművészeti Múzeum. A tárlaton a posztimpresszionista holland festő csaknem nyolcvan alkotását tekintheti meg a nagyközönség, melyek a világ számos, több mint 40 gyűjteményéből, többek között az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D’Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Art-ból, és a washingtoni National Gallery of Art-ból érkeznek.

Van Gogh művészetét, valószínűleg nem kell bemutatnunk, hiszen személye, különleges élete és munkássága jól ismert a művészetet szerető közönség előtt, műveivel azonban hazai múzeumokban eddig csupán néhány alkalommal találkozhattunk. Kiállításunkon a rangos külföldi múzeumoktól kölcsönzött, Van Gogh életművében is kiemelkedő szerepet játszó festmények mellett, a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő, azonban csak ritkán látható rajzok és grafikák, illetve egykor hazai magángyűjteményekben őrzött művek kerülnek bemutatásra.

A mintegy 150 művet bemutató kiállítás öt egységből áll. A Van Gogh életművet bemutató monografikus rész 43 festményt, 24 rajzot és 10 grafikát (litográfiát és rézkarcot) mutat be. A válogatásban nagy súllyal szerepel az életmű első, hollandiai szakasza, hogy érzékeltesse a kezdeteket, majd a hirtelen kialakuló saját stílust. A párizsi korszakot kevesebb mű mutatja be, ezek az impresszionista tájképfestés elsajátítását és az egyéni sajátságok megjelenését képviselik. A kiválogatott művek bemutatják Van Gogh tematikájának minden szeletét. A művek válogatásakor az volt a cél, hogy e sokoldalú művészetet ne a legtöbbször reprodukált művek képviseljék, hanem kevésbé ismert, de épp oly kiváló műveket is bemutasson. A tárlat bevezetője két részben mutatja be azokat az alkotókat, akik hatással voltak Van Gogh művészetére. Egyrészt azon régi mesterek munkáival találkozhatnak az érdeklődők, akik Van Gogh művészetének kialakulásában meghatározóak voltak (Rembrandt (1606-1669), Delacroix (1798–1863), Daubigny (1817-1878) és Millet (1814–1875) ) másrészt a festőt befolyásoló holland kortársak munkáival is. A tárlaton külön egységként láthatóak olyan sokszorosított japán fametszetek, amelyek Van Gogh gyűjteményében is megtalálhatóak voltak. A kéttucatnyi metszet magyarországi gyűjteményekből került a kiállításra. A tárlat  zárófejezete pedig a holland mester a 20. század eleji magyar művészetre gyakorolt hatására és a magyar képzőművészetben fellelhető párhuzamokra irányítja a látogatók figyelmét, így Munkácsy Mihály, Paál László, Nagy Balogh János, Csontváry Kosztka Tivadar, Rippl-Rónai József, a magyar vadak, Derkovics Gyula és Czimra Gyula műveivel is találkozhatnak az érdeklődők. E kiállításrész bemutatja azt a kort, és annak művészettörténeti jellemzőit, amelyben a Szépművészeti Múzeum 100 évvel ezelőtt megnyitotta kapuit.

A magyar és angol nyelven megjelenő, csaknem 600 oldalas katalógust a Szépművészeti Múzeum a Vince Kiadóval együttműködve jelenteti meg.

A tártat kurátora: Geskó Judit művészettörténész

A Szépművészeti Múzeum felkészülve a várható nagy érdeklődésre, már november 2-tól árusít jegyeket a tárlatra. A belépőket elővételben olcsóbban vásárolhatják meg az érdeklődők, egyrészt interneten, másrészt a múzeumban és mintegy 50 városban, az ismert jegyirodákban.

Kiállításaink közül ajánljuk