En

Art on Lake – Művészet a tavon

Városliget - 2011. május 24. - szeptember 4.

 

Az év egyik legizgalmasabb kortárs művészeti produkciójának ígérkezik az Art on Lake – Művészet a Tavon című nyári kiállítás a Városligeti Csónakázótavon. A Szépművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség több mint 3 hónapon át a különleges helyszínen. A három éves szervezőmunka, eredményeképpen létrejövő kortárs képzőművészeti kiállítás az Európai Unió magyar soros elnökségének egyik legfontosabb és leglátványosabb hazai kulturális eseménye.

A Városligeti Csónakázótó tíz éve már otthont adott egy hasonló produkciónak, akkor magyar művészek alkotásait másfél hónapig láthatta a közönség a tavon. A mostani kiállítás az akkori produkció nyomdokain, de most a Szépművészeti Múzeum szervezésében, nagyobb léptékű, nemzetközi projektként valósul meg, a már uniós források segítségével megújult helyszínen.

A Szépművészeti Múzeum időről-időre  kortárs kiállítások szervezésére is vállalkozik, annak ellenére, hogy elsősorban a klasszikus képzőművészet gyűjtő és bemutatóhelye. Egy ilyen léptékű nemzetközi bemutató szervezése azonban nem mindennapi esemény az intézmény történetében. Azzal, hogy a múzeum kilép a falai közül, olyan ritkán adódó lehetőséghez juthat, amelynek köszönhetően az ország, sőt talán egész Európa kortárs művészet iránt érdeklődő közönségének a figyelme az intézményre irányulhat.
A zárt kiállítótermek helyett a város szívében elhelyezkedő szabadtéri vízfelület olyan bemutatkozási lehetőséget kínál az itt felsorakozó belga, cseh, finn, francia, holland, lengyel, német, olasz, osztrák, román, spanyol, szlovák és magyar művészek képzőművészeti alkotásainak, amely egyetlen múzeumban sem biztosítható a világon. A főváros talán legvonzóbb környékén, a 35 ezer négyzetméteres vízfelületen elterülő tárlaton valamennyi idelátogató turista kikerülhetetlenül szembesül majd azzal, hogy Európa huszonöt művésze miként reagál a körülöttünk levő világra.
Nem egy alkotó közülük éppen azokra a problémákra keresi a választ, amelyek napjainkban talán a legégetőbbek: El-Hassan Róza roma kosárfonókkal együtt készített Felkiáltójele, Tea Makipaa Atlantisza, Daniel Knorr beton hóembere, Jíři David hatalmas vakvezető botja mind a századelő súlyos, megoldatlan problémáit tárják elénk.

A múzeum és az általa felkért szakmai kuratórium – Fitz Péter, a Fővárosi Képtár igazgatója, Jerger Krisztina művészettörténész és kiállítás-rendező, valamint Dr Alexander Tolnay, független kurátor – az elmúlt három évben válogatta ki a hívta meg a kiállító művészeket.

A felkért művészek: a francia Anne és Patrick POIRIER, a spanyol Susana SOLANO és Jaume PLENSA, a német Günther UECKER, Via LEWANDOWSKY és Willi WEINER, a román Daniel KNORR, a cseh Krištof KINTERA és Jiří DAVID, a szlovák Erik BINDER, az angol Heather ALLEN, a finn Tea MÄKIPÄÄ és Halldor ULFARSSON, a holland Laurens KOLKS és Paul SEGERS, az osztrák Brigitte KOWANZ és Joseph BERNHARDT, az olasz Mimmo ROSELLI, a lengyel Magdalena ABAKANOWICZ és Krzysztof M. BEDNARSKI, a belga Gert ROBIJNS, illetve a magyar EL-HASSAN Róza, KELEMEN Zénó, NÉMETH Ilona és KICSINY Balázs.

A múzeum ezzel a kiállítással elhagyja az épület falait, és a lehető legnyitottabb módon, köztéren, korlátok nélkül mutatja be a kortárs művészek erre az alkalomra készült alkotásait. Nincsenek falak, kerítések, a kiállítás látható a hídról, a sétányokról, és több hónapon keresztül minden nap délelőtt 10 órától sötétedésig körbe is csónakázhatóak majd az alkotások.

Megjelent Art on Lake – Művészet a tavon című újság második része is – amely 6000 magyar és ugyanennyi angol nyelvű példányban látott napvilágot – a tárlatot és a kiállított művészeket mutatja be.

 

Kiállításaink közül ajánljuk