En

Sigismundus – Rex et Imperator. Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában

- 2006. március 17. - június 19.

 

A Luxemburgi Zsigmondnak (1387–1437) és korának szentelt kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzeum és a luxemburgi Musée national d’histoire et d’art közös vállalkozása. A kiállítás a luxemburgi és a magyar államfő védnöksége alatt, a két ország kormányának támogatásával 2006-ban egymást követően Budapesten és Luxemburgban is bemutatásra kerül. A kiállítás szervezését a budapesti Szépművészeti Múzeumban működő programiroda végzi nemzetközi tudományos tanácsadói testület segítségével.

A kiállítás Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár személyiségének és korának, az uralkodó művészi környezetének bemutatására vállalkozik. Középpontban Luxemburgi Zsigmond színes egyénisége, politikai pályafutása és mecenatúrája áll, de a császár életművét kísérő, vagy azzal kapcsolatba hozható kulturális és művészeti jelenségek és alkotások részletes bemutatására is sor kerül, kiemelve a jelenségek közül azokat, amelyek új megvilágításba állíthatják az uralkodót és Közép-Európa kultúráját. Első alkalommal láthatók együtt nagy számban Luxemburgi Zsigmond portréi a korszak legjelentősebb közép-európai uralkodói rezidenciájának alkotásaival, így a budai vár szobraival, a legendás Szent György lovagrend emlékeivel és az erdélyi ötvösök világhírű remekműveivel. A Luxemburgi Zsigmondról és környezetéről alkotott képet a korabeli uralkodói udvarok és művészeti központok alkotásai egészítik ki.

A kiállítás több mint háromszázötven művet mutat be a világ nem kevesebb, mint száz nagy könyvtárából és múzeumából, a magyar egyházi és közgyűjtemények mellett többek között a müncheni Bayerische Staatsbibliothek, a frankfurti Liebieghaus, a londoni British Museum, a párizsi Bibliotheque Nationale, a párizsi Louvre, a New York-i Metropolitan Museum, a szebeni Brukenthal Múzeum, a vatikáni Biblioteca Apostolica, a bécsi Kunsthistorisches Museum és az Österreichische Nationalbibliothek gyűjteményéből.

Főkurátor: Takács Imre
Kurátorok: Jékely Zsombor, Papp Szilárd, Poszler Györgyi

 

Kiállításaink közül ajánljuk