En

A nő Gaston Lachaise művészete

1800 utáni gyűjtemény - 2005. szeptember 29. - 2006. január 8.

A Szépművészeti Múzeumban 2005. szeptember 29-én a párizsi születésű világhírű amerikai szobrász, Gaston Lachaise válogatott munkáiból nyílt kiállítás. A XX. század amerikai szobrászat egyik legjelentősebb alakjának műveiből álló kiállításra közel 40 szobor érkezett Magyarországra a bostoni Lachaise Alapítvány valamint amerikai magángalériák közreműködésének eredményeként.

A Magyarországon és Kelet-Közép-Európában még soha nem látott művész, Gaston Lachaise munkái ritka vendégnek minősülnek Amerikán kívül, hiszen Európában eddig mindössze három alkalommal, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban kerültek bemutatásra.

Gaston Lachaise (1882-1935) a modern amerikai szobrászat egyik úttörője és megbecsült képviselője volt. Művei a legrangosabb múzeumok gyűjteményeiben is megtalálhatóak. Életműve nagyobb kollekciójának őrzője, a bostoni Lachaise Alapítvány, melyet a művész halála után özvegye, Isabel alapított 1957-ben. A szervezet előbb az Egyesült Államokban, majd 2003-tól kezdve Európa nagyobb kulturális centrumaiban rendezett vándorkiállítást (Henry Moore Institute, Leeds; Grand Palais, Paris; Fundació Joan Miró, Barcelona). A sorozat következő állomásaként az Alapítvány tulajdonából Budapestre érkező anyag a művész karrierjének legkiemelkedőbb alkotásait tartalmazza. A 34 bemutatásra kerülő szobor – köztük néhány, embernagyságot meghaladó monumentális alkotás – jól érzékelteti Lachaise-nek az amerikai modernizmus születésében betöltött kiemelkedő szerepét.

A Párizsban született és az Egyesült Államokba fiatalon áttelepülő művész halála után számos nagyvárosban rendeztek átfogó és tematikus tárlatot műveiből. Lachaise munkásságának egyedülálló sikerét jelzi egyebek mellett az a tény, hogy (53 évesen) ő volt az első olyan művész, akinek munkáit a New York-i Modern Művészeti Múzeum (Museum of Modern Art), a világ legjelentősebb modern művészeti múzeumaként ismert MoMA még a művész életében kiállította. Lachaise azóta is tartó népszerűségére utal továbbá, hogy Bill Clinton elnöksége idején felesége, Hillary Clinton a Fehér Ház kertjébe a művész egyik szobrát vásárolta meg. Izgalmas és olykor meghökkentő alkotásai nem egyszer heves reakciót váltottak ki a közönségből.

Lachaise élethosszig tartó múzsája, modellje a felesége volt. A szobrász egész életművét annak szentelte, hogy halhatatlanná tegye kedvese alakját. Általában a nőiesség, de azon belül is konkrétan „A Nő” ábrázolása teljes munkásságára kihatott. Isabelhez fűződő viszonyát a következő szavakkal jellemezte: „Ő az elsődleges inspiráció, aki felébresztette vízióimat, és a legfőbb hatás, amely irányította energiáimat. Teljes művészi pályafutásom hivatkozási pontjául szolgál A NŐ.” Az erotizmustól sem mentes alkotások megformálásában kimagasló művészi szinten kapcsolódik össze a szobrászi érzékenység és az érzékiség.

A kiállítást kétnyelvű (magyar és angol) katalógus kíséri.
A kiállítás kurátora: Tóth Ferenc

Kiállításaink közül ajánljuk