En

Magdalena Abakanowicz

- 2005. július 14. - szeptember 11.

A Szépművészeti Múzeum a Wroclawi Nemzeti Múzeum gyűjteményéből rendezendő kiállítással kívánja a 75 éves Magdalena Abakanowicz művésznőt köszönteni. A kiállítás a Felső-Sziléziai Önkormányzat támogatásával és a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével jött létre. A lassan húsz éve nem látott válogatás közel száz darabból áll, s a művésznő elmúlt 20 évben született alkotásait mutatja be.

Amennyiben a kortárs képzőművészeknek világválogatottja lenne, Magdalena Abakanowicz minden bizonnyal a kezdőcsapatba kerülne. A festő és textil szakon végzett Abakanowicz minden túlzást mellőzve, még a hatvanas évek közepén lett világhírű, tiszteletbeli tagja több világhírű Művészeti Akadémiának, köztük az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémiának, s számos nívós művészeti díj mellett megkapta a Royal College of Art (London), díszdoktori címét. A háború utáni lengyel avantgárd legjelesebbje, a hazánkban is jól ismert Kantor-, Szajna-, Grotowski-féle színház képzőművészeti megformálója.
Abakanowicz munkái a körülvevő valósághoz kapcsolódó mély töprengéseit fejezik ki. Szabadtéri munkáit kőből, fából, fémből alkotja; s inspirációt adó természetes vagy kulturális közegben állítja ki. Zsákvászon szobrai, ülő és álló figurái, megrázó hatásukkal erősen az érzelmekre hatnak.
Az 1980-as Velencei Biennálén bemutatott, ugyancsak nagyhatású “Embriológia” című installációja mostani tárlatunkon is látható. 1988-ban a Műcsarnok egy teljes életutat bemutató kiállításra hívta meg a művészt, melynek anyagából a Szépművészeti Múzeum tulajdonába került “Ketrec”, valamint a műcsarnoki tárlatra készült “Háborús játékok”, monumentális fémsapkákkal felszerelt farönk szobrai úgyszintén bemutatónk kiemelkedő darabjai.

PROGRAM

A kiállításhoz tánc- és mozgásművészeti programok kapcsolódtak, melyek a kiállítótérben, a műtárgyak társaságában zajlottak:

2005 AUGUSZTUS 27. (szombat) 16 ÓRA – MC GOLEM
“Az egyik textil lény a tánc erejétől hajtva távozik az Abakanowicz kiállításról”
Tánc: Bakó Tamás Mc Golem: Angelus Iván Zene: Kovács Ferenc Ruha: Juhász Dóra
Támogatók: Új Előadóművészeti Alapítvány, OFF Alapítvány, Farkas Edit

2005. AUGUSZTUS 28. (vasárnap) 16 ÓRA – BÁLVÁNYOS TÁRSULAT
FRAGRANCE
Szaxofonok, ütők: Bálványos Judit és Varga Zsolt Tánc: Anna Barth www.balvanyosensemble.hu

2005. SZEPTEMBER 3. (szombat) 16 ÓRA – OFF TÁRSULAT
BOZONTOS CSILLAGOK
Koreográfia: Bakó Tamás és a Társulat Előadják: Bakó Tamás, Garai Júlia, Hód Adrienn, Lex Alexandra, Molnár Csaba, Németh Kálmán Jelmez: Juhász Dóra Segítőtárs: Angelus Iván
Támogatók: NKÖM, Új Előadóművészeti Alapítvány, OFF Alapítvány OFF Társulat www.tanc.sulinet.hu

2005. SZEPTEMBER 4. (vasárnap) 16 ÓRA – GERGYE KRISZTIÁN ÉS TÁRSULATA ABAKANON
(KORTÁRS TÁNC – TEST INSTALLÁCIÓ)
Ágens (ének), Négyesi Móni, Tárnok Mariann, Gergye Krisztián

2005. SZEPTEMBER 8. (csütörtök) 19 óra ARTUS – GODA GÁBOR TÁRSULATA KÉREG-KOR
www.artus.hu

Kiállításaink közül ajánljuk