En

Önkéntes Program

“Veletek is nagyon jó együtt dolgozni. Hozzátok járok feltöltődni energiával:-)) és ez nagyon jó érzés. Sajnálom, hogy sokan nem éreznek rá ennek az ízére. Nekem is vannak folyamatos anyagi gondjaim, rengeteget dolgozom, mégis jól érzem magam, mert segíthetek másoknak, eközben képzem magam, mind művészeti információk megszerzésével, mind a különböző nyelvek gyakorlásával. Ezen kívül az eddigi magabiztosságomat és kreativitásomat is erősíthetem. Egyszóval SZUPER itt dolgozni.” Moór Gabriella – önkéntes

A Szépművészeti Múzeum Önkéntes Programjának ötlete 2006 augusztusában született meg – a világ nagy múzeumainak példája nyomán. Célunk elsősorban az információs pult hiányának pótlása volt, az utóbbi évek során azonban a múzeum egyre több területén fordulnak meg önkénteseink. A Magyar Nemzeti Galériában a két múzeum egyesítése után, 2013 tavaszán indult el az önkéntes program, ugyanazon keretek között és hasonló területeken. Eseti jelleggel a Vasarely Múzeumban és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban is ténykednek önkénteseink.

Ma már múzeumainkban folyamatosan több mint kétszázan tartanak velünk hónapról hónapra. A program kezdete óta 500-nál is több önkéntes több mint 10.000 munkaórában lelkesen segítette, és segíti ma is a múzeumi kollégák munkáját, emelve ezáltal a múzeumi szolgáltatás színvonalát.

Az önkéntesek a feladatterülettől függően egyszeri vagy folyamatos képzésben vesznek részt, munkaterülettől függetlenül havonta minimum 8 órát áldoznak szabadidejükből a Múzeumra.

A Szépművészeti Múzeum, illetve a Magyar Nemzeti Galéria előcsarnokában található információs pultot kizárólag önkéntesek működtetik. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon (csoportfoglalkozások, szakkörök, családi napok, esti programok workshopjai) az önkéntesek a múzeumpedagógus instruálása mellett segítik látogatóinkat. A Könyvtárban/Adattárban tevékenykedő önkéntesek különféle, személyre szabott feladatokat kapnak. A 2010 szeptemberétől működő Kezet rá! bemutatóasztalnál önkéntesek osztják meg ismereteiket a több ezer éves egyiptomi műtárgyakról. A Múzeum Baráti Körének népszerűsítésébe és programjainak lebonyolításába is önkénteseinket vonjuk be. Az említett területeken kívül alkalmanként lehetőség nyílik a háttérmunkákban: a fénymásolásban, a számítógépes szerkesztésben, a nyelvi feladatokban való segédkezésre. Az önkéntesek segítségével készült el információs lapjaink különböző nyelvű fordítása, illetve a teljes múzeumi topográfiai felmérés is. Ezeken kívül számos apróbb ötlettel járultak már hozzá a múzeumi szolgáltatások javításához.

Ha csatlakozna hozzánk, vagy többet szeretne megtudni, látogasson el weboldalunkra: www.onkentes.szepmuveszeti.hu, vagy írjon e-mailt a volunteer@szepmuveszeti.hu címre.

Önkéntesség Magyarországi Éve 2021

Programunk is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 kezdeményezéshez. Szeretnénk mi is népszerűsíteni az önkénteskedést, bemutatni, hogy mennyi örömet, kihívást, izgalmas élményt adhat ez a fajta tevékenység. Videónkban bemutatkozik önkéntes csapatunk néhány tagja, és múzeumi önkéntes tevékenységükről mesélnek történeteket. Az így készült Önkéntes videóláncunkból megtudhatjuk például, hogy mi motivál valakit arra, hogy önkéntes munkát végezzen, vagy hogyan lehet bevonni az unokákat a művészetek világába, és vajon az önkénteskedés tud-e függőséget okozni.

A két részes videó az alábbi linkekre kattintva érhető el:
Első rész
Második rész

Az Önkéntes Program saját bloggal is rendelkezik. A Képben vagyunk blogon az önkéntesek publikálják írásaikat múzeumi és kulturális élményekről és önkéntességről. A bejegyzések az önkéntes közösségnek, és az Önkéntes Program iránt érdeklődőknek szólnak, és a szerzők személyes véleményét tükrözik.

Tovább olvasom

 

Kiállításaink közül ajánljuk