En

Önkéntes Program

A Szépművészeti Múzeum önkéntes programjának ötlete 2006 augusztusában született meg – a világ nagy múzeumainak példája nyomán. Célunk elsősorban az információs pult hiányának pótlása volt, az utóbbi évek során azonban a múzeum egyre több területén fordulnak meg önkénteseink. A Magyar Nemzeti Galériában a két múzeum egyesítése után, 2013 tavaszán indult el az önkéntes program, ugyanazon keretek között és hasonló területeken. Eseti jelleggel a Vasarely Múzeumban és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban is ténykednek önkénteseink.

Ma már múzeumainkban folyamatosan több mint kétszázan tartanak velünk hónapról hónapra. A program kezdete óta 700-nál is több önkéntes több mint 150.000 munkaórában lelkesen segítette, és segíti ma is a múzeumi kollégák munkáját, emelve ezáltal a múzeumi szolgáltatás színvonalát. Az önkéntesek a feladatterülettől függően egyszeri vagy folyamatos képzésben vesznek részt, munkaterülettől függetlenül havonta minimum 8 órát áldoznak szabadidejükből a Múzeumra.

A Szépművészeti Múzeum, illetve a Magyar Nemzeti Galéria előcsarnokában található Információs Pultot kizárólag önkéntesek működtetik. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon (csoportfoglalkozások, szakkörök, családi napok, esti programok workshopjai) az önkéntesek a múzeumpedagógus instruálása mellett segítik látogatóinkat. A Könyvtárban/Adattárban tevékenykedő önkéntesek különféle, személyre szabott feladatokat kapnak. A 2010 szeptemberétől működő Kezet rá! bemutatóasztalnál önkéntesek osztják meg ismereteiket a több ezer éves egyiptomi műtárgyakról. A Múzeum Baráti Körének népszerűsítésébe és programjainak lebonyolításába is önkénteseinket vonjuk be. Az említett területeken kívül alkalmanként lehetőség nyílik a háttérmunkákban: a fénymásolásban, a számítógépes szerkesztésben, a nyelvi feladatokban való segédkezésre. Az önkéntesek segítségével készült el információs lapjaink különböző nyelvű fordítása, illetve a teljes múzeumi topográfiai felmérés is. Ezeken kívül számos apróbb ötlettel járultak már hozzá a múzeumi szolgáltatások javításához.

Az Önkéntes Program saját bloggal is rendelkezik. A Képben vagyunk blogon az önkéntesek publikálják írásaikat múzeumi és kulturális élményekről és önkéntességről. A bejegyzések az önkéntes közösségnek, és az Önkéntes Program iránt érdeklődőknek szólnak, és a szerzők személyes véleményét tükrözik.

Ha csatlakozna hozzánk, vagy többet szeretne megtudni, látogasson el weboldalunkra: www.onkentes.szepmuveszeti.hu vagy írjon e-mailt a volunteer@szepmuveszeti.hu címre.

Kiállításaink közül ajánljuk