En

Európai épületdíszítő-szobrászat. Látványtár

Online jegyvásárlás

Európai épületdíszítő-szobrászat. Látványtár

OMRRK, Budapest, Szabolcs utca 33-35. - 2023. májusától

Válogatás a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményéből

Kiállítás a Szabolcs utcában, az OMRRK épületében található és kizárólag az előre meghirdetett tárlatvezetések keretében, az azokra szóló belépőjegy birtokában látogatható!

A Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének helyreállítását célzó projekt eredményeként immár két helyszínen, a budapesti Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ tanulmányi látványtárában és a komáromi Csillagerődben láthatók a gyűjtemény darabjai.

A komáromi Csillagerőd felújított épületébe a nagyszobrászatot bemutató közel háromszáz antik, középkori és reneszánsz mű másolata került, míg a gyűjtemény másik része az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ tanulmányi kiállításaként látható. A látványraktárban az épületszobrászathoz köthető több mint háromszáz ókori, középkori és reneszánsz alkotás másolata tanulmányozható. Az ókori rész a görög szentélyekhez és templomépítészethez köthető archaikus, klasszikus és késő klasszikus kori szobrokból, domborművekből és architektonikus elemekből ad áttekintést, míg a későbbi korokat a francia és német középkori, gótikus katedrálisok, továbbá az itáliai reneszánsz székesegyházak szobrai és építészeti elemei, valamint néhány magyar emlék másolata képviseli.

A 19. század a múzeumalapítások kora volt. A múzeumi szakemberek a művészetet a lehető legszélesebb közönség számára kívánták elérhetővé tenni. Ennek részeként a szobrászat történetét a legismertebb emlékek gipszmásolatain keresztül mutatták be, így Európában és Észak-Amerikában sorra alakultak a szobormásolat-gyűjtemények és számos gipszmásolat-készítő műhely jött létre. Magyarországon Pulszky Ferenc vetette fel a másolatgyűjtemény létrehozását, majd 1869-től – a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójaként – az ókori szobrászati alkotásokról készült gipszöntvények gyűjtésével el is kezdte a megvalósítását. Néhány évvel később megkezdődött a magyarországi műemlékek másolása is.

A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítását követően a Nemzeti Múzeum gipszmásolatai átkerültek az új intézménybe, ahol az antik öntvények mellett további ókori, középkori és reneszánsz emlékek kópiáit szerezték be. A Hősök terén 1906-ban megnyílt múzeum földszinti tereit – többek között – másolatok befogadására tervezték. 1913-tól kronologikus rendben antik, középkori és reneszánsz másolatokat állítottak ki, de a múzeumépület görög templomot idéző bejárata fölé is gipszmásolat került: a timpanonban az ókori olümpiai Zeusz-templom nyugati oromcsoportjának kópiája, a kentaurok és lapithák harca látható. Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan veszítettek népszerűségükből; a második világháború alatt és azt követően a gipszöntvények a kiállítóterekből raktárakba kerültek. Nem védték és nem állították helyre őket: több évtizedes hányattatás várt rájuk.

Az ókori rész kurátorai: Andó Géza, Dági Marianna, Süvegh Eszter

A középkori és reneszánsz rész kurátora: Szőcs Miriam
A kurátor munkatársai a középkori és reneszánsz részen: Vargyas Zsófia, Tóth Márton

Európai épületdíszítő-szobrászat. Látványtár

2023. májusától

Online jegyvásárlás

Kiállításaink közül ajánljuk