En

Rembrandt 400 Rézkarcok és rajzok

- 2006. június 29. - november 26.

Rembrandt Harmensz. van Rijn 400 évvel ezelőtt, 1606-ban született Leidenben. Ebből az alkalomból világszerte kiállításokkal emlékeznek meg róla. Grafikai munkásságának átfogó bemutatásával a Szépművészeti Múzeum is bekapcsolódik a nagyszabású megemlékezés-sorozatba.  Kiállításunkon a nagy holland mester mintegy 170 rézkarca és 10 rajza tekinthető meg.

Rembrandt holland kortársai közül az egyetlen, aki a műfaji specializálódással szemben az élet teljességének a bemutatására törekedett. A kiállítás így a portré, a tájkép és a zsáner műfajait képviselő, illetve az ó- és újtestamentumi témákat megjelenítő rajzokat és grafikákat egyaránt magában foglalja. A legutóbb 1965-ben rendezett Rembrandt kiállításunkon még 14 rajza és néhány festménye is szerepelt, az eltelt évtizedek kutatásai azonban jelentősen leszűkítették Rembrandt életművét. Ha a Szépművészeti Múzeum a holland mester festményeivel nem is, számos kivételes szépségű rajzával és sokszorosított grafikáinak szinte teljes gyűjteményével büszkélkedhet. Rembrandt hat budapesti rajza, köztük a Saskia az ablaknál, a Nő síró gyermekkel és kutyával, a Ház napfényben és a Házak mellett, a bécsi Albertina jóvoltából négy további rajza, a Kolduscsalád kutyával, Egy elefánt, Táj az Ij folyónál, és Jónás próféta Ninive falainál is látható lesz. Emellett Rembrandt páratlan grafikai munkássága közel 170 rézkarcán keresztül ismerhető meg.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása Rembrandt művészetének ma is aktuális, megrendítő emberségét kívánja bemutatni, melynek köszönhetően, jóllehet az évszázadok folyamán a művészetéről alkotott kép kissé mindig módosult, egyben mégsem változott: alkotásainak csodálatában. Művészete nemcsak annak a fejlődésnek a betetőzése, ami a 15. században Jan van Eyck festészetével kezdődött, hanem a műveiből áradó mély humanizmus és kifejezésbeli gazdagság révén az egyetemes emberi kultúra kivételes értéke.

A kiállítás kurátora: Gerszi Teréz

A kiállítás főtámogatója az Aegon, kiemelt támogatója a Citigroup, támogatója az Atradius.

Kiállításaink közül ajánljuk