En

Mantegnától Hogarthig. A rézmetszés négy évszazadának virtuózai

Grafikai Gyűjtemény - 2007. szeptember 7. - 2008. március 2.

A sokszorosított grafikai eljárásokat feldolgozó sorozat második tárlatán a legrégebbi mélynyomású grafikai technikát, a rézmetszést mutatjuk be a Szépművészeti Múzeum gazdag sokszorosított grafikai anyagából válogatott mintegy kétszáz mű segítségével.

A legkorábbi kiállításra kerülő lapok a 15. század második felében készültek, itáliai és német mesterek művei (Andrea Mantegna, Antonio Pollaiuolo, Martin Schongauer, Israhel van Meckenem). A legtöbb bemutatandó mű a rézmetszés szempontjából legtermékenyebb 16. századból származik: a német mesterek közül a legkiemelkedőbb Albrecht Dürer, Heinrich Aldegrever és Lucas Cranach, a németalföldiek közül Lucas van Leyden, Hendrick Goltzius, Jan Saenredam, Aegidius Sadeler, Jacob Matham és Jan Muller.

Az itáliai művészeket elsősorban Marcantonio Raimondi, Giorgio Ghisi, Jacopo de’Barbari és Marco Dente képviseli, a franciákat Jean Duvet és a Fontainebleau-i Iskola mesterei. A következő két évszázadban elsősorban reproduktív grafikák születtek; a Carracci család metszeteiből, Rubens-festmények utáni lapokból és francia portré-metszetekből válogatunk. A 18. század kiemelkedő mestere az angol William Hogarth, akinek számos lapját őrzi a múzeum. A tárlaton bemutatjuk a mezzotinto technikát is, amelyet főként a 18. századi művészek alkalmaztak.

A 19. és a 20. században más sokszorosított grafikai eljárások kerültek előtérbe, a rézmetszet technika jelentéktelenné vált, így a tárlat a 18. században készült művekkel zárul, négy évszázad művészeti termését áttekintve. A kiállított lapok mellett metszetekkel illusztrált könyvek teszik teljessé a bemutatót.

A látogatók végül megtekinthetik a rézmetszés szerszámait, valamint a rézlemez megmunkálásának fázisait.

Kiállításaink közül ajánljuk