En

Sajtószoba

LEONARDO DA VINCI ÉS A BUDAPESTI LOVAS

Szépművészeti Múzeum

2018. október 31. 2019. január 6.

Leonardo és a budapesti lovas című kamara-kiállítással nyílik a felújított Szépművészeti Múzeum. A reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovasszobor Leonardo tíz rajzával együtt, valamint a kortársak a mester rajzai által inspirált szobraival és antik művekkel együtt idézi fel a művészt egy életen át foglalkoztató kérdést: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megvalósításának problémáját.

A csaknem 20 művet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyíló kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kap helyet.

A számos rövid karriert befutott Leonardo-szoborral ellentétben az ágaskodó lovat és lovasát ábrázoló budapesti kisbronz már egy évszázada tartja izgalomban a téma szakértőit. Tanulóévei a 15. század második felének legkiválóbb szobrásza, Andrea del Verrocchio műhelyében, kortárs beszámolók sora és mindenekelőtt saját kezű rajzai arról tanúskodnak, hogy Leonardo szobrászként is dolgozott. Ennek dacára egyetlen biztosan neki tulajdonítható szobrászati alkotása sem maradt ránk. Bár Leonardo szobrainak hiányában a budapesti Lovas saját kezűségéről nehéz biztosat mondani, a kérdés, miszerint a kisbronz mindössze Leonardo hatásáról tanúskodik vagy esetleg a mester eredeti alkotása, a mai napig élénk vita tárgya.

2018 őszén a budapesti Lovast Leonardo és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatjuk be. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovasszobor megalkotását. A budapesti kiállítás a Leonardo halálának ötszázadik évfordulóját kísérő nemzetközi megemlékezés-sorozat részeként kerül bemutatásra.

 

Budapesti lovas 1

Leonardo da Vincinek tulajdonítva: Lovas

Budapesti lovas 2

Leonardo da Vincinek tulajdonítva : Lovasr

Budapesti lovas 3

Leonardo da Vincinek tulajdonítva: Lovas

ágaskodó ló

Leonardo da Vinci: Ágaskodó ló

Lovak_szentgyorgyesasarkany_es_az_oroszlan

Leonardo da Vinci: Lovak, Szent György és a sárkány és egy oroszlán