En

Sajtószoba

Reigl Judit Haláltánc
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem

2023, május 26. – szeptember 3.

„Naponta látogattam a Szépművészeti Múzeumot.
Ha meggondolom, tizenéves koromban már egy voltam a mesterséggel,
mindent láttam és kipróbáltam…Úgy tekintem mindezt, mint egy égiajándékot…
Ha a régiekre gondoltam, minden festészeti problémám azonnal meg volt oldva.
Nem a múltba kellett visszatekintenem, önmagamba tekinthettem…”

(Reigl Judit)     

Reigl Judit (1923–2020) születésének századik évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria eddig nem látott kis méretű műveinek bemutatásával tiszteleg a művész előtt.  A Reigl Judit Haláltánc című kiállítása az 1945 utáni európai képzőművészet kiemelkedő alakjának utolsó rajzsorozatát tárja elénk. Az egyedülálló grafikai anyag Reigl életének páratlan képes krónikája, amely úgy összegzi termékeny éveit, ahogyan csak a halál kapujából visszatekintve lehet.

Hosszú idő után újra látható a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteménye

 

Hosszú évtizedek után újra láthatja a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteményének többszáz darabját. A múzeum európai viszonylatban is gazdag gyűjteményének egy részét a felújított komáromi Csillagerőd kiállításán már 2021 óta láthatja a közönség, a többszáz darabos kollekció közelmúltban restaurált további darabjaival pedig májustól, az Országos Múzeumi és Raktározási Központ (OMRRK) látványraktárában találkozhatnak a látogatók. Az újonnan létrehozott kiállítás az antikvitás korától a reneszánszig idézi meg a szobrászat történetének kiemelkedő alkotásait.

Csontváry 170

Emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből

Szépművészeti Múzeum

2023. április 14. – július 16.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919). Az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében nyílik meg a Szépművészeti Múzeumban, ahol három hónapig lesz látható. Ezt követően a Csontváry művészetét átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban nyitja meg kapuit Pécsett, az idén ötvenéves Csontváry Múzeumban. A közös tárlatot a baranyai székhelyen szintén három hónapig láthatja a nagyközönség. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM – MAGYAR NEMZETI GALÉRIA 2023

A Szépművészeti Múzeum átfogó Csontváry- és Renoir-tárlatokkal, a Magyar Nemzeti Galéria pedig többek között egy Gulácsy-életmű-kiállítással várja a látogatókat ebben az évben. Az elmúlt esztendő a Szépművészeti Múzeum történetének legerősebb kiállítási éve volt. A Cezanne-, a Bosch-, a Matisse- és az El Greco-kiállítások önmagukban is szenzációnak számítottak, de egy múzeumban egyetlen év alatt ennyi és ilyen rangú mester életművét átfogó tárlattal az elmúlt néhány évtizedben sehol nem találkozhattak a látogatók a világon. A különleges események több mint 750 000 látogatót vonzottak a múzeumba, amelynek története során ennyien csak 2007-ban, a Van Gogh-kiállítás évében látogattak el a Szépművészetibe. A két intézmény bemutatóit összesen több mint egymillióan látták múlt évben.

Hantai, Klee és más absztrakciók
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem

2022. december 7. – 2023. március 19.

Kamarakiállítással tiszteleg a Szépművészeti Múzeum a 100 évvel ezelőtt Magyarországon született, majd Franciaországban világhírűvé vált Hantai Simon festőművész emléke előtt. A mintegy hatvan alkotást bemutató tárlaton a 2008-ban Párizsban elhunyt festő eddig ismeretlen, kéttucatnyi modernista remekműve mellett szerepel az a nyolc festmény is, amelyet a művész akaratának megfelelően családja ajándékozott a múzeumnak 2016-ban. A kiállítás a művész 100. születésnapján nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

El Greco

2022. október 28. – 2023. február 19.

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A Szépművészeti Múzeumban október 28-tól látható tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen mintegy hetven művet felsorakoztató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

Újabb, kiemelkedő jelentőségű remekművel gazdagodik
a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása

El Greco egy különleges,  magyar vonatkozású remekművével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. A MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően a múzeumba került El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című fesménye. A Christie’s aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért megvásárolt remekmű a múzeum nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a mostani szerzeménnyel együtt már összesen hat saját kezű El Greco-alkotást őrző spanyol gyűjteményének jeles darabja lett. A múzeumba hosszú távú letétként kerülő festmény a 20. század elején a neves műgyűjtő, Nemes Marcell tulajdonát képezte néhány évig, 1913-ban azonban egy párizsi aukción eladták: így, a mostani vásárlásnak köszönhetően, az alkotás több mint száz év elteltével visszakerül Magyarországra.

A festményt első alkalommal a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, nagyszabású El Greco kiállításán láthatja a nagyközönség, több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában.

Jövő nyárig a Szépművészetiben marad a Bosch-kiállítás egyik fő műve  

 Új kiállításrészben idézi meg a múzeum Bosch művészi örökségét

Hieronymus Bosch művészi örökségét idézi fel a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának új szekciója, amely a július közepén, a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállításaként zárt, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat két – a bezárást követő, hosszabb időszakra kölcsönadott – műtárgya köré épül. Így továbbra is a múzeumban látható a kiállítás egyik fő műve, Bosch enigmatikus alkotásának, a Földi gyönyörök kertje-triptichon középső részének legkorábbi, fatáblára készült másolata. A különleges alkotás sokáig magángyűjteményekben rejtőzködött, évtizedek után a budapesti tárlat volt az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatta. Ez a remekmű jövő nyárig látható a Szépművészetiben az Antwerpenből kölcsönzött, Szent Antal megkísértését ábrázoló festménnyel együtt, amelyet a kiállítást megelőzően a Szépművészeti Múzeum munkatársai restauráltak. Az elkövetkező hónapokban így azok is láthatják ezeket a kiemelkedő műveket, akik nem tudták megtekinteni a Bosch-kiállítást. (A restaurálásról készült kisfilm itt nézhető meg)

Henri Matisse – A gondolatok színe.

REMEKMŰVEK A PÁRIZSI CENTRE POMPIDOUBÓL

A párizsi Centre Pompidou – Musée national d’art moderne remekműveire épülő kiállítás Matisse első tárlata Magyarországon. A több mint 100 művet felvonultató kiállítás végigvezet a művész életművének minden meghatározó szakaszán a fauve periódustól egészen a késői gouache papírkivágatokig.

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum felújított, impozáns Barokk Csarnoka

Csaknem 80 év után újra látogatható a Szépművészeti Múzeum három, a legfontosabb építészeti stílusjegyeket megidéző impozáns nagy csarnoka. A Reneszánsz-, valamint a 2018-ban, az átfogó rekonstrukciónak köszönhetően megnyílt Román mellett, péntektől a most felújított, csaknem 800 négyzetméteres Barokk Csarnokot is birtokba veheti a nagyközönség. A három nagy múzeumi tér utoljára 80 éve volt egyidejűleg nyitva.

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa

2022. április 9 – 2022. július 17.

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású  életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét bemutató tárlat az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása, régiónkban pedig a valaha volt legteljesebb bemutatója a mester műveinek. A Bosch különleges világát megelevenítő tárlaton a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt ismerhetnek meg a látogatók. 

Isteni csábítás
Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem

2022. február 18. – április 17.

A vonzalom, a csábítás, a másik fél közeledésének elutasítása vagy elfogadása, a beteljesült vagy viszonzatlan szerelem – mind kortalan és örök téma az emberi életben és a művészetben egyaránt. Az Isteni csábítás című, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek anyagából összeállított, mintegy harminc művet bemutató kamarakiállítás ezeket a témákat járja körül ókori mitológiai ábrázolásokon keresztül. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozognak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlenül ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését 16 éven aluli látogatóinknak csak szülői felügyelettel ajánljuk.

A görög mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi történetei korokon és stílusokon átívelő népszerűségnek örvendtek az európai képzőművészetben. A szenvedélyes érzésekkel és érzéki kalandokkal teli históriák a római költők, leginkább Ovidius tolmácsolásában váltak közismertté.

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2022

 

A Szépművészeti Múzeumban Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, a Magyar Nemzeti Galériában többek között Vaszary- és egy Art deco-tárlat várja idén a látogatókat. Ebben az évben teljeskörűen befejeződik a múzeum épületének felújítása, elkészül a Szépművészeti Múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása is. Az elmúlt évben megnyílt, jelentős tárlatokat (Preraffaeliták, Gerhardt Richter, Cezanne-től Malevicsig) újabb, az európai múzeumi világban is egyedülálló kiállítások követik: 2022-ben minden bizonnyal a Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja várja a látogatókat.

Jelentős Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

 

Nagy értékű Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A műtárgyat – amelynek mind a két oldalán egy-egy akvarell látható – a múlt év végén, a Christie’s New York-i aukcióján vásárolta meg a múzeum. A most Magyarországra érkezett műtárgyat – egyik oldalán a franciaországi Colombier-kastély látképével, a másik oldalán pedig egy facsoporttanulmánnyal – a február 13-ig nyitva tartó Cezanne-tól Malevicsig című kiállításba újonnan beépülve láthatja a nagyközönség.

Az 1890-ben készült Cezanne-alkotás megvásárlását a magyar kormány támogatása tette lehetővé, mint ahogy az elmúlt években Stuart Mária Henrietta esküvői portréja című Anthonis van Dyck-alkotás és Pierre-Auguste Renoir Fekvői női aktjának gyűjteménybe kerülését is. Az amerikai aukción 750 000 dollárért megszerzett akvarell a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alapját képező, európai rangú Esterházy-gyűjtemény 1871. évi állami megvásárlásának 150. évfordulója előtt tisztelegve került a múzeumba.

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége

 

A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának újabb látványos állomásaként, az épület Barokk/Városligeti szárnyának felújított részén, több mint másfélezer négyzetméteren, új koncepció szerint rendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. A tárlat a 17. század európai képzőművészetének fő korszakait kívánja bemutatni, kronologikus sorrendben, földrajzi régiók (iskolák) szerinti tagolásban. A tizenegy teremben és tizenhat kabinetben kiállított, valamivel több, mint háromszáz festményből összeállított válogatásban a század szinte minden műfaja, iskolája és stílusirányzata képviselteti magát, a korszak legismertebb alkotóinak, többek között Velazquez, Van Dyck, Rubens, Murillo remekműveit is felvonultatva.

Cezanne-tól Malevicsig
Árkádiától az absztrakcióig
2021.
október 28. – 2022. február 13.

 

Kilenc évvel a nagy sikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cezanne-hoz kapcsolódó kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum: a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életműve és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. A Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállításon több mint százhúsz műalkotást láthat a nagyközönség. A február közepéig látható tárlatra a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős gyűjteményéből kölcsönözött remekműveket.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása új szempontból közelíti meg Paul Cezanne életművét: a tárlat a francia mester és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálja.

Vadászat a reneszánsz idején
Augustin Hirschvogel rajzsorozata a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

Több mint félszáz, vadászati témájú rajzot mutat be a Szépművészeti Múzeum a szeptember végén nyíló, „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítással párhuzamosan látható kiállításán. Augustin Hirschvogel német mester teljes rajzsorozatát első alkalommal láthatja a közönség.

A fáraó sirjának felfedezése

A kiállítás II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. A tárlat fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheti a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphet II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye – rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Az értékes alkotást májusban vette meg új tulajdonosa a Sotheby’s árverezőház online aukcióján, a festmény a napokban érkezett haza, jelenleg a Szépművészeti Múzeumban őrzik és restaurálják, a tervek szerint novemberben a magyar közönség is láthatja majd a képet a múzeum kamara-kiállításán.

Leonardótól Miróig
Százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem

2021. június 3. – augusztus 15.
 

 Vadonatúj katalógussal és különleges kiállítással mutatja be a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzait és grafikáit. A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára készített reprezentatív album és tárlat nem csupán a művekről nyújt széles körű áttekintést, hanem a múzeumi kulisszák mögé is betekintést enged. A tárlattal és az új katalógussal egyszerre ünnepeljük európai rangú, egyedülálló gyűjteményünk százötven éves fennállását, illetve a múzeum újranyitását.

A Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta Korniss Péter az eddigi életműve egészét átfogó archívumot

Páratlanul értékes és gazdag dokumentum-gyűjteménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum: a hosszú évtizedek óta úgy idehaza, mint a határokon túl az egyik legismertebb magyar fotográfus, Korniss Péter több mint harmincezer darab, az egész eddigi életművét átfogó, jól kutathatóan rendszerezett felvételt ajándékozott a múzeumnak, amelyek a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetben, Korniss Péter Archívumként kerülnek elhelyezésre. Az ajándékozás bejelentésére a művész munkásságát elismerő Kriterion Koszorú átadását követően került sor.

Lakner László  nagy értékű ajándéka a Szépművészeti Múzeumnak

Lakner László az Iparterv-generáció 1974 óta Berlinben élő, kiemelkedő alkotója jelentős ajándékot adott a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének. A mintegy 40 művet számláló adomány a művész 1974 utáni, németországi időszakának főműveit tartalmazzák, többek között a Duchamp-sorozat, a Celan-parafrázisok, a konceptuális szemléletű betűképek, vizuális költemények és szkripturális festmények, illetve a „festészet számára meghódított” könyvobjektek kiemelkedő darabjait, amelyek együtt, kiegészülve a Magyar Nemzeti Galériában található korai Lakner-művekkel, az életmű egészéről gazdag és komplex áttekintést nyújtanak.

Dürer kora
Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
2020. június 20. – 2020. október 18.
Kamarakiállítás

Az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázad német nyelvterületen készült rajzait mutatja be Szépművészeti Múzeum Dürer kora című kiállítása.  A bemutatott rajzok Dürer néhány réz- és fametszetével együtt láthatóak, így összesen 54 művel találkozhat a nagyközönség a kiállításon.

Europa Nostra Díjjal ismerték el a Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját

Az egyik legrangosabb nemzetközi örökségvédelmi elismeréssel díjazták a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukcióját. A felújítás után 2018-ban újranyílt múzeum épülete a kategóriában nyerte el az Europa Nostra, más néven az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat. A Mányi István Ybl-díjas építész által tervezett, 3 évig tartó rekonstrukció a Liget Budapest projektnek köszönhetően valósult meg.

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2020

A Szépművészeti Múzeumban többek között Cézanne-kiállítással és II. Amenhotep fáraó sírjának felfedezését bemutató különleges tárlattal, a Magyar Nemzeti Galériában pedig Szinyei Merse Pál kiállítással és preraffaelita remekművekkel várják idén a látogatókat. A múzeumokban folytatódnak a jól ismert és népszerű programok: Múzeum+, Textúra és MiniTextúra is szerepel az intézmény 2020. évi kínálatában.

A Kelet vonzásában. Japonizmus az Osztrák–Magyar Monarchia metszeteinek tükrében

A japán fametszetek nyugati világ művészeire gyakorolt hatását állítja a középpontba az Osztrák–Magyar Monarchia és Japán között kötött diplomáciai szerződés 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből válogatott kiállítás mintegy 70 műtárgyat mutat be. A tárlaton az európai művészeket inspiráló 18–19. századi japán fametszetek és a francia, az angol, illetve a Monarchia művészeinek japonizáló művei láthatók.

 

Kincsek Budapestről – a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria tokiói kiállítása

A két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállításon mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria a japán fővárosban. A Kincsek Budapestről című kiállításon mintegy 130 remekművel találkozhat a japán nagyközönség a tokiói The National Art Centerben. Az európai művészet világhírű mestereinek – többek között Tiziano, El Greco, Renoir, Monet – művei mellett a legkiválóbb magyar festők – köztük Munkácsy, Mednyánszky, Rippl-Rónai, Csontváry – kiemelkedő alkotásait is megtekinthetik a március közepéig látható tárlaton.

 
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

Az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum október végén megnyíló kiállítása. A csaknem 120 művet bemutató tárlatra csaknem negyven nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak. A kiállításon Rubens mintegy harminc és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók.

Rembrandt és tanítványai
Rajzok és rézkarcok a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

Kamarakiállítással emlékezik a Szépművészeti Múzeum Rembrandt halálának 350. évfordulójára. A szeptember 19-én nyíló tárlat Rembrandtra mint mesterre és tanítóra kívánja felhívni a figyelmet. A kiállítás teljes egészében a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének és Régi Képtárának anyagából valósul meg.

Egy újonnan felfedezett Hadrianus-portrétöredék a Szépművészeti Múzeumban

 Új tudományos vizsgálatok segítségével azonosítottak egy több mint 110 éve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő antik szobortöredéket. A fej nélküli mellszobron látható viseletnek és a szobor anyagának közelmúltbeli vizsgálata során derült fény arra, hogy a szobor Hadrianus római császárt ábrázolja, ráadásul ebből a szobortípusból összesen csak négy darab lelhető fel a világon.

Újabb történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás
Renoir remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Renior Fekvő női akt című festményét a Magyar Kormány támogatásnak köszönhetően vásárolhatta meg a múzeum. A neves francia alkotó művének megvétele rövid időn belül a második történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás, ugyanis az év elején – szintén a Kormány támogatásának köszönhetően – Van Dyck: Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja került a Szépművészeti Múzeumba.

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba és ezzel immáron ez a műalkotás a Szépművészeti Múzeum története elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeményezése.

Történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás
Van Dyck remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

A Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén páratlan remekművel gyarapodott a gyűjtemény. Anthonis Van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló nagy méretű festményét a múzeum a magyar kormány támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni. Az 1641-ben készült, I. Károly angol király legidősebb lányát ábrázoló, különleges szépségű esküvői portré a múzeum gyűjteményének egyik ékköve lesz.