En

Sajtószoba

Újabb történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás
Renoir remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Renior Fekvő női akt című festményét a Magyar Kormány támogatásnak köszönhetően vásárolhatta meg a múzeum. A neves francia alkotó művének megvétele rövid időn belül a második történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás, ugyanis az év elején – szintén a Kormány támogatásának köszönhetően – Van Dyck: Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja került a Szépművészeti Múzeumba.

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba és ezzel immáron ez a műalkotás a Szépművészeti Múzeum története elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeményezése.

A TEST DIADALA
MICHELANGELO ÉS A 16. SZÁZADI ITÁLIAI RAJZMŰVÉSZET

2019. április 6. – június 30.

Magyarországon első alkalommal találkozhat Michelangelo remekműveivel a közönség a Szépművészeti Múzeum április 5-én nyíló kiállításán.

A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be.

A Szépművészeti Múzeum kiállításai 2019-ben.

A felújított és új koncepció által újrarendezett kiállításokkal 2018 október végén megnyílt Szépművészeti Múzeum 2019 tavaszán a múzeum Michelangelo műveiből, majd ősszel Rubens és kora címmel rendez nagyszabású időszaki tárlatot. A Magyar Nemzeti Galériában 2019 nyarán, a párizsi Pompidou Központtal való együttműködésnek köszönhetően, a szürrealizmus legismertebb mestereinek remekműveit láthatják az érdeklődők, majd az év végén Farkas István életmű-kiállítás nyílik.

 

 

Történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás
Van Dyck remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

 

A Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén páratlan remekművel gyarapodott a gyűjtemény. Anthonis Van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló nagy méretű festményét a múzeum a magyar kormány támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni. Az 1641-ben készült, I. Károly angol király legidősebb lányát ábrázoló, különleges szépségű esküvői portré a múzeum gyűjteményének egyik ékköve lesz.