En

Sajtószoba

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM – MAGYAR NEMZETI GALÉRIA 2023

A Szépművészeti Múzeum átfogó Csontváry- és Renoir-tárlatokkal, a Magyar Nemzeti Galéria pedig többek között egy Gulácsy-életmű-kiállítással várja a látogatókat ebben az évben. Az elmúlt esztendő a Szépművészeti Múzeum történetének legerősebb kiállítási éve volt. A Cezanne-, a Bosch-, a Matisse- és az El Greco-kiállítások önmagukban is szenzációnak számítottak, de egy múzeumban egyetlen év alatt ennyi és ilyen rangú mester életművét átfogó tárlattal az elmúlt néhány évtizedben sehol nem találkozhattak a látogatók a világon. A különleges események több mint 750 000 látogatót vonzottak a múzeumba, amelynek története során ennyien csak 2007-ban, a Van Gogh-kiállítás évében látogattak el a Szépművészetibe. A két intézmény bemutatóit összesen több mint egymillióan látták múlt évben.

Hantai, Klee és más absztrakciók
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem

2022. december 7. – 2023. március 19.

Kamarakiállítással tiszteleg a Szépművészeti Múzeum a 100 évvel ezelőtt Magyarországon született, majd Franciaországban világhírűvé vált Hantai Simon festőművész emléke előtt. A mintegy hatvan alkotást bemutató tárlaton a 2008-ban Párizsban elhunyt festő eddig ismeretlen, kéttucatnyi modernista remekműve mellett szerepel az a nyolc festmény is, amelyet a művész akaratának megfelelően családja ajándékozott a múzeumnak 2016-ban. A kiállítás a művész 100. születésnapján nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

El Greco

2022. október 28. – 2023. február 19.

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A Szépművészeti Múzeumban október 28-tól látható tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen mintegy hetven művet felsorakoztató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

Újabb, kiemelkedő jelentőségű remekművel gazdagodik
a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása

El Greco egy különleges,  magyar vonatkozású remekművével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. A MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően a múzeumba került El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című fesménye. A Christie’s aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért megvásárolt remekmű a múzeum nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a mostani szerzeménnyel együtt már összesen hat saját kezű El Greco-alkotást őrző spanyol gyűjteményének jeles darabja lett. A múzeumba hosszú távú letétként kerülő festmény a 20. század elején a neves műgyűjtő, Nemes Marcell tulajdonát képezte néhány évig, 1913-ban azonban egy párizsi aukción eladták: így, a mostani vásárlásnak köszönhetően, az alkotás több mint száz év elteltével visszakerül Magyarországra.

A festményt első alkalommal a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, nagyszabású El Greco kiállításán láthatja a nagyközönség, több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában.

Jövő nyárig a Szépművészetiben marad a Bosch-kiállítás egyik fő műve  

 Új kiállításrészben idézi meg a múzeum Bosch művészi örökségét

Hieronymus Bosch művészi örökségét idézi fel a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának új szekciója, amely a július közepén, a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállításaként zárt, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat két – a bezárást követő, hosszabb időszakra kölcsönadott – műtárgya köré épül. Így továbbra is a múzeumban látható a kiállítás egyik fő műve, Bosch enigmatikus alkotásának, a Földi gyönyörök kertje-triptichon középső részének legkorábbi, fatáblára készült másolata. A különleges alkotás sokáig magángyűjteményekben rejtőzködött, évtizedek után a budapesti tárlat volt az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatta. Ez a remekmű jövő nyárig látható a Szépművészetiben az Antwerpenből kölcsönzött, Szent Antal megkísértését ábrázoló festménnyel együtt, amelyet a kiállítást megelőzően a Szépművészeti Múzeum munkatársai restauráltak. Az elkövetkező hónapokban így azok is láthatják ezeket a kiemelkedő műveket, akik nem tudták megtekinteni a Bosch-kiállítást. (A restaurálásról készült kisfilm itt nézhető meg)

Henri Matisse – A gondolatok színe.

REMEKMŰVEK A PÁRIZSI CENTRE POMPIDOUBÓL

A párizsi Centre Pompidou – Musée national d’art moderne remekműveire épülő kiállítás Matisse első tárlata Magyarországon. A több mint 100 művet felvonultató kiállítás végigvezet a művész életművének minden meghatározó szakaszán a fauve periódustól egészen a késői gouache papírkivágatokig.

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum felújított, impozáns Barokk Csarnoka

Csaknem 80 év után újra látogatható a Szépművészeti Múzeum három, a legfontosabb építészeti stílusjegyeket megidéző impozáns nagy csarnoka. A Reneszánsz-, valamint a 2018-ban, az átfogó rekonstrukciónak köszönhetően megnyílt Román mellett, péntektől a most felújított, csaknem 800 négyzetméteres Barokk Csarnokot is birtokba veheti a nagyközönség. A három nagy múzeumi tér utoljára 80 éve volt egyidejűleg nyitva.

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa

2022. április 9 – 2022. július 17.

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású  életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét bemutató tárlat az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása, régiónkban pedig a valaha volt legteljesebb bemutatója a mester műveinek. A Bosch különleges világát megelevenítő tárlaton a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt ismerhetnek meg a látogatók. 

Isteni csábítás
Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem

2022. február 18. – április 17.

A vonzalom, a csábítás, a másik fél közeledésének elutasítása vagy elfogadása, a beteljesült vagy viszonzatlan szerelem – mind kortalan és örök téma az emberi életben és a művészetben egyaránt. Az Isteni csábítás című, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek anyagából összeállított, mintegy harminc művet bemutató kamarakiállítás ezeket a témákat járja körül ókori mitológiai ábrázolásokon keresztül. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozognak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlenül ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését 16 éven aluli látogatóinknak csak szülői felügyelettel ajánljuk.

A görög mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi történetei korokon és stílusokon átívelő népszerűségnek örvendtek az európai képzőművészetben. A szenvedélyes érzésekkel és érzéki kalandokkal teli históriák a római költők, leginkább Ovidius tolmácsolásában váltak közismertté.

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2022

 

A Szépművészeti Múzeumban Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, a Magyar Nemzeti Galériában többek között Vaszary- és egy Art deco-tárlat várja idén a látogatókat. Ebben az évben teljeskörűen befejeződik a múzeum épületének felújítása, elkészül a Szépművészeti Múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása is. Az elmúlt évben megnyílt, jelentős tárlatokat (Preraffaeliták, Gerhardt Richter, Cezanne-től Malevicsig) újabb, az európai múzeumi világban is egyedülálló kiállítások követik: 2022-ben minden bizonnyal a Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja várja a látogatókat.

Jelentős Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

 

Nagy értékű Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A műtárgyat – amelynek mind a két oldalán egy-egy akvarell látható – a múlt év végén, a Christie’s New York-i aukcióján vásárolta meg a múzeum. A most Magyarországra érkezett műtárgyat – egyik oldalán a franciaországi Colombier-kastély látképével, a másik oldalán pedig egy facsoporttanulmánnyal – a február 13-ig nyitva tartó Cezanne-tól Malevicsig című kiállításba újonnan beépülve láthatja a nagyközönség.

Az 1890-ben készült Cezanne-alkotás megvásárlását a magyar kormány támogatása tette lehetővé, mint ahogy az elmúlt években Stuart Mária Henrietta esküvői portréja című Anthonis van Dyck-alkotás és Pierre-Auguste Renoir Fekvői női aktjának gyűjteménybe kerülését is. Az amerikai aukción 750 000 dollárért megszerzett akvarell a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alapját képező, európai rangú Esterházy-gyűjtemény 1871. évi állami megvásárlásának 150. évfordulója előtt tisztelegve került a múzeumba.

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége

 

A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának újabb látványos állomásaként, az épület Barokk/Városligeti szárnyának felújított részén, több mint másfélezer négyzetméteren, új koncepció szerint rendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. A tárlat a 17. század európai képzőművészetének fő korszakait kívánja bemutatni, kronologikus sorrendben, földrajzi régiók (iskolák) szerinti tagolásban. A tizenegy teremben és tizenhat kabinetben kiállított, valamivel több, mint háromszáz festményből összeállított válogatásban a század szinte minden műfaja, iskolája és stílusirányzata képviselteti magát, a korszak legismertebb alkotóinak, többek között Velazquez, Van Dyck, Rubens, Murillo remekműveit is felvonultatva.

Cezanne-tól Malevicsig
Árkádiától az absztrakcióig
2021.
október 28. – 2022. február 13.

 

Kilenc évvel a nagy sikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cezanne-hoz kapcsolódó kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum: a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életműve és az európai avantgárd művészet 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. A Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállításon több mint százhúsz műalkotást láthat a nagyközönség. A február közepéig látható tárlatra a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős gyűjteményéből kölcsönözött remekműveket.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása új szempontból közelíti meg Paul Cezanne életművét: a tárlat a francia mester és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálja.

Vadászat a reneszánsz idején
Augustin Hirschvogel rajzsorozata a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

Több mint félszáz, vadászati témájú rajzot mutat be a Szépművészeti Múzeum a szeptember végén nyíló, „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítással párhuzamosan látható kiállításán. Augustin Hirschvogel német mester teljes rajzsorozatát első alkalommal láthatja a közönség.

A fáraó sirjának felfedezése

A kiállítás II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. A tárlat fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheti a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphet II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye – rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Az értékes alkotást májusban vette meg új tulajdonosa a Sotheby’s árverezőház online aukcióján, a festmény a napokban érkezett haza, jelenleg a Szépművészeti Múzeumban őrzik és restaurálják, a tervek szerint novemberben a magyar közönség is láthatja majd a képet a múzeum kamara-kiállításán.

Leonardótól Miróig
Százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében
Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem

2021. június 3. – augusztus 15.
 

 Vadonatúj katalógussal és különleges kiállítással mutatja be a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzait és grafikáit. A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára készített reprezentatív album és tárlat nem csupán a művekről nyújt széles körű áttekintést, hanem a múzeumi kulisszák mögé is betekintést enged. A tárlattal és az új katalógussal egyszerre ünnepeljük európai rangú, egyedülálló gyűjteményünk százötven éves fennállását, illetve a múzeum újranyitását.

A Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta Korniss Péter az eddigi életműve egészét átfogó archívumot

Páratlanul értékes és gazdag dokumentum-gyűjteménnyel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum: a hosszú évtizedek óta úgy idehaza, mint a határokon túl az egyik legismertebb magyar fotográfus, Korniss Péter több mint harmincezer darab, az egész eddigi életművét átfogó, jól kutathatóan rendszerezett felvételt ajándékozott a múzeumnak, amelyek a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetben, Korniss Péter Archívumként kerülnek elhelyezésre. Az ajándékozás bejelentésére a művész munkásságát elismerő Kriterion Koszorú átadását követően került sor.

Lakner László  nagy értékű ajándéka a Szépművészeti Múzeumnak

Lakner László az Iparterv-generáció 1974 óta Berlinben élő, kiemelkedő alkotója jelentős ajándékot adott a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének. A mintegy 40 művet számláló adomány a művész 1974 utáni, németországi időszakának főműveit tartalmazzák, többek között a Duchamp-sorozat, a Celan-parafrázisok, a konceptuális szemléletű betűképek, vizuális költemények és szkripturális festmények, illetve a „festészet számára meghódított” könyvobjektek kiemelkedő darabjait, amelyek együtt, kiegészülve a Magyar Nemzeti Galériában található korai Lakner-művekkel, az életmű egészéről gazdag és komplex áttekintést nyújtanak.

Dürer kora
Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
2020. június 20. – 2020. október 18.
Kamarakiállítás

Az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázad német nyelvterületen készült rajzait mutatja be Szépművészeti Múzeum Dürer kora című kiállítása.  A bemutatott rajzok Dürer néhány réz- és fametszetével együtt láthatóak, így összesen 54 művel találkozhat a nagyközönség a kiállításon.

Europa Nostra Díjjal ismerték el a Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját

Az egyik legrangosabb nemzetközi örökségvédelmi elismeréssel díjazták a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukcióját. A felújítás után 2018-ban újranyílt múzeum épülete a kategóriában nyerte el az Europa Nostra, más néven az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat. A Mányi István Ybl-díjas építész által tervezett, 3 évig tartó rekonstrukció a Liget Budapest projektnek köszönhetően valósult meg.

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2020

A Szépművészeti Múzeumban többek között Cézanne-kiállítással és II. Amenhotep fáraó sírjának felfedezését bemutató különleges tárlattal, a Magyar Nemzeti Galériában pedig Szinyei Merse Pál kiállítással és preraffaelita remekművekkel várják idén a látogatókat. A múzeumokban folytatódnak a jól ismert és népszerű programok: Múzeum+, Textúra és MiniTextúra is szerepel az intézmény 2020. évi kínálatában.

A Kelet vonzásában. Japonizmus az Osztrák–Magyar Monarchia metszeteinek tükrében

A japán fametszetek nyugati világ művészeire gyakorolt hatását állítja a középpontba az Osztrák–Magyar Monarchia és Japán között kötött diplomáciai szerződés 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből válogatott kiállítás mintegy 70 műtárgyat mutat be. A tárlaton az európai művészeket inspiráló 18–19. századi japán fametszetek és a francia, az angol, illetve a Monarchia művészeinek japonizáló művei láthatók.

 

Kincsek Budapestről – a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria tokiói kiállítása

A két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállításon mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria a japán fővárosban. A Kincsek Budapestről című kiállításon mintegy 130 remekművel találkozhat a japán nagyközönség a tokiói The National Art Centerben. Az európai művészet világhírű mestereinek – többek között Tiziano, El Greco, Renoir, Monet – művei mellett a legkiválóbb magyar festők – köztük Munkácsy, Mednyánszky, Rippl-Rónai, Csontváry – kiemelkedő alkotásait is megtekinthetik a március közepéig látható tárlaton.

 
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

Az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum október végén megnyíló kiállítása. A csaknem 120 művet bemutató tárlatra csaknem negyven nagy közgyűjteményből, többek között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak. A kiállításon Rubens mintegy harminc és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók.

Rembrandt és tanítványai
Rajzok és rézkarcok a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből

Kamarakiállítással emlékezik a Szépművészeti Múzeum Rembrandt halálának 350. évfordulójára. A szeptember 19-én nyíló tárlat Rembrandtra mint mesterre és tanítóra kívánja felhívni a figyelmet. A kiállítás teljes egészében a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének és Régi Képtárának anyagából valósul meg.

Egy újonnan felfedezett Hadrianus-portrétöredék a Szépművészeti Múzeumban

 Új tudományos vizsgálatok segítségével azonosítottak egy több mint 110 éve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő antik szobortöredéket. A fej nélküli mellszobron látható viseletnek és a szobor anyagának közelmúltbeli vizsgálata során derült fény arra, hogy a szobor Hadrianus római császárt ábrázolja, ráadásul ebből a szobortípusból összesen csak négy darab lelhető fel a világon.

Újabb történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás
Renoir remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Renior Fekvő női akt című festményét a Magyar Kormány támogatásnak köszönhetően vásárolhatta meg a múzeum. A neves francia alkotó művének megvétele rövid időn belül a második történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás, ugyanis az év elején – szintén a Kormány támogatásának köszönhetően – Van Dyck: Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja került a Szépművészeti Múzeumba.

A csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba és ezzel immáron ez a műalkotás a Szépművészeti Múzeum története elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeményezése.

Történelmi léptékű gyűjteménygyarapítás
Van Dyck remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében

A Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű műtárgyvásárlása révén páratlan remekművel gyarapodott a gyűjtemény. Anthonis Van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló nagy méretű festményét a múzeum a magyar kormány támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni. Az 1641-ben készült, I. Károly angol király legidősebb lányát ábrázoló, különleges szépségű esküvői portré a múzeum gyűjteményének egyik ékköve lesz.