En

Grafikai Gyűjtemény

Grafikai Gyűjtemény

Az európai rajzművészet és sokszorosított grafika történetét a kezdetektől napjainkig felölelő Grafikai Gyűjteményben számos kiemelkedő remekmű található, többek között Leonardo, Raffaello, Dürer, Rembrandt, Van Gogh vagy Cézanne rajzai. A rendkívül gazdag és sokszínű metszetgyűjtemény, a sokszorosított grafika történetének ez a kimeríthetetlen kincsestára ugyancsak jónéhány ritkasággal büszkélkedhet.
A grafikai művek a jövőben részben a Szépművészeti Múzeumban, részben a Magyar Nemzeti Galériában – a papír fényérzékenysége miatt főleg időszaki kiállításokon – kerülnek majd bemutatásra.

A múzeum grafikai kollekciójának alapját a Régi Képtárhoz hasonlóan az 1871-ben köztulajdonba került Esterházy-gyűjtemény jelentette, 3535 rajzzal és 51 301 metszettel. Innen származnak a legértékesebb régi olasz, német, francia és németalföldi rajzok: Leonardo, Raffaello, Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Nicolas Poussin és Rembrandt lapjai.

Melancholy

Albrecht Dürer: Melencolia I, 1514

Studies for the Heads of Two Soldiers in the Battle of Anghiari

Leonardo da Vinci: Tanulmány két harcos fejéhez, 1504-1505

Sarmingstein an der Donau

Albrecht Altdorfer: Sarmingstein an der Donau látképe, 1511

Venus Disarming Cupid

Parmigianino: Venus lefegyverzi Amort, 1527-1530 körül

A Szépművészeti Múzeum megalapítása (1896) és megnyitása (1906) között egyrészt Pulszky Károlynak köszönhető a rajz- és metszetanyag további, külföldi vásárlások útján történt gyarapítása, másrészt az 1901-ben Bécsben elhunyt Delhaes István festőművésznek, aki végrendeletében a magyar államra hagyta 2683 rajzból és 14 453 metszetből álló gyűjteményét. E művek különösen szerencsésen egészítették ki az Esterházy-gyűjteményt, mert a legtöbb lap 18. és 19. századi osztrák és német mesterektől származott. A 19. századi és 20. század eleji, elsősorban francia rajzok elsőrangú együttese Majovszky Pál adománya révén 1935-ben került a múzeumba. Majovszky érdeme, hogy a 19. és 20. századi legkiválóbb mestereitől mind őriz néhány remekművet a múzeum, többek között Eugène Delacroix, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Georges Seurat, Auguste Rodin, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Egon Schiele, Oskar Kokoschka alkotásait.

Fishing boats on the wavy sea

Richard Parkes Bonington: Halászhajók a hullámzó tengeren

Maternal Solicitude

Jean-François Millet: Anyai gondoskodás

The Side-Show

Honoré Daumier: Cirkuszi kikiáltók

P.Cezanne: Gyümölcscsendélet

Paul Cézanne: Gyümölcscsendélet

Vincent van Gogh: A neuneni kert télen

Vincent van Gogh: A nuneni paplak kertje télen

The Lithography, Cover for the first Year of l'Estampe originale

Toulouse Lautrec:

Mother and Child

Pablo Picasso: Anya és gyermeke

Two Women Embracing

Egon Schiele: Ölekezők

A legutóbbi évtizedekben több ezer rajz és sokszorosított grafika került a gyűjteménybe, részint belföldi vásárlások, részint ajándékozások, például Daniel-Henry Kahnweiler és Victor Vasarely nagylelkű adományai révén. A kortárs rajzok és sokszorosított grafikák rendszeres gyűjtése a hatvanas években kezdődött meg, és azóta jelentős vásárlások és újabb adományok révén folytatódik. Az adományozók közül kiemelkedik a svájci St. Gallenben működött Franz Larese és Jürg Janett Alapítvány, amely 2010-ben mintegy 600 modern grafikai munkával gazdagította a kortárs művészeti anyagot (a többi között Günther Uecker, Antoni Tàpies, Max Bill, Eduardo Chillida, Robert Motherwell, Serge Poliakoff, Mark Tobey lapjaival).

The Fly

Ilja Kabakov: A légy

Bouche

Antoni Tàpies: Száj

Beltza

Chillida

Fluss

Uecker

A Magyar Nemzeti Galéria 1957. évi megalakulása előtt a nemzetközi és a magyar grafikai alkotásokat is a Szépművészeti Múzeum őrizte. A magyar művek kiválását követően alakult ki a nemzetközi Grafikai Gyűjtemény, amely az 1950-es évek óta csupán nemzetközi művészek alkotásaival gyarapodik. A két intézmény 2012-ben bekövetkezett újraegyesítése után e gyűjteményrész továbbra is a korábbi helyén, a Szépművészeti Múzeum épületében marad, egységében reprezentálva a nemzetközi grafikusművészet több évszázados történetét.

 

Munkatársaink

Dr. Bódi Kinga

gyűjteményvezető, főmuzeológus

Bodor Kata

főmuzeológus

Dr. Bodnár Szilvia

tudományos munkatárs

Gila Zsuzsanna

gyűjteményi titkár

Kardos Eszter

főmuzeológus

Dr. Kusler Ágnes

muzeológus

Tarcsi Ádám

gyűjteménykezelő

Tóth Bernadett

főmuzeológus