En

Grafikai Gyűjtemény

Grafikai Gyűjtemény

Az európai rajzművészet és sokszorosított grafika történetét a kezdetektől napjainkig felölelő Grafikai Gyűjteményben számos kiemelkedő remekmű található, többek között Leonardo, Raffaello, Dürer, Rembrandt, Van Gogh vagy Cézanne rajzai. A rendkívül gazdag és sokszínű metszetgyűjtemény, a sokszorosított grafika történetének ez a kimeríthetetlen kincsestára ugyancsak jónéhány ritkasággal büszkélkedhet.
A grafikai művek a jövőben részben a Szépművészeti Múzeumban, részben a Magyar Nemzeti Galériában – a papír fényérzékenysége miatt főleg időszaki kiállításokon – kerülnek majd bemutatásra.

A múzeum grafikai kollekciójának alapját a Régi Képtárhoz hasonlóan az 1871-ben köztulajdonba került Esterházy-gyűjtemény jelentette, 3535 rajzzal és 51 301 metszettel. Innen származnak a legértékesebb régi olasz, német, francia és németalföldi rajzok: Leonardo, Raffaello, Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Nicolas Poussin és Rembrandt lapjai.

Melancholy

Albrecht Dürer: Melencolia I, 1514

Studies for the Heads of Two Soldiers in the Battle of Anghiari

Leonardo da Vinci: Tanulmány két harcos fejéhez, 1504-1505

Sarmingstein an der Donau

Albrecht Altdorfer: Sarmingstein an der Donau látképe, 1511

Venus Disarming Cupid

Parmigianino: Venus lefegyverzi Amort, 1527-1530 körül

A Szépművészeti Múzeum megalapítása (1896) és megnyitása (1906) között egyrészt Pulszky Károlynak köszönhető a rajz- és metszetanyag további, külföldi vásárlások útján történt gyarapítása, másrészt az 1901-ben Bécsben elhunyt Delhaes István festőművésznek, aki végrendeletében a magyar államra hagyta 2683 rajzból és 14 453 metszetből álló gyűjteményét. E művek különösen szerencsésen egészítették ki az Esterházy-gyűjteményt, mert a legtöbb lap 18. és 19. századi osztrák és német mesterektől származott. A 19. századi és 20. század eleji, elsősorban francia rajzok elsőrangú együttese Majovszky Pál adománya révén 1935-ben került a múzeumba. Majovszky érdeme, hogy a 19. és 20. századi legkiválóbb mestereitől mind őriz néhány remekművet a múzeum, többek között Eugène Delacroix, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Georges Seurat, Auguste Rodin, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Egon Schiele, Oskar Kokoschka alkotásait.

Fishing boats on the wavy sea

Richard Parkes Bonington: Halászhajók a hullámzó tengeren

Maternal Solicitude

Jean-François Millet: Anyai gondoskodás

The Side-Show

Honoré Daumier: Cirkuszi kikiáltók

P.Cezanne: Gyümölcscsendélet

Paul Cézanne: Gyümölcscsendélet

Vincent van Gogh: A neuneni kert télen

Vincent van Gogh: A nuneni paplak kertje télen

The Lithography, Cover for the first Year of l'Estampe originale

Toulouse Lautrec:

Mother and Child

Pablo Picasso: Anya és gyermeke

Two Women Embracing

Egon Schiele: Ölekezők

A legutóbbi évtizedekben több ezer rajz és sokszorosított grafika került a gyűjteménybe, részint belföldi vásárlások, részint ajándékozások, például Daniel-Henry Kahnweiler és Victor Vasarely nagylelkű adományai révén. A kortárs rajzok és sokszorosított grafikák rendszeres gyűjtése a hatvanas években kezdődött meg, és azóta jelentős vásárlások és újabb adományok révén folytatódik. Az adományozók közül kiemelkedik a svájci St. Gallenben működött Franz Larese és Jürg Janett Alapítvány, amely 2010-ben mintegy 600 modern grafikai munkával gazdagította a kortárs művészeti anyagot (a többi között Günther Uecker, Antoni Tàpies, Max Bill, Eduardo Chillida, Robert Motherwell, Serge Poliakoff, Mark Tobey lapjaival).

The Fly

Ilja Kabakov: A légy

Bouche

Antoni Tàpies: Száj

Beltza

Chillida

Fluss

Uecker

A Magyar Nemzeti Galéria 1957. évi megalakulása előtt a nemzetközi és a magyar grafikai alkotásokat is a Szépművészeti Múzeum őrizte. A magyar művek kiválását követően alakult ki a nemzetközi Grafikai Gyűjtemény, amely az 1950-es évek óta csupán nemzetközi művészek alkotásaival gyarapodik. A két intézmény 2012-ben bekövetkezett újraegyesítése után e gyűjteményrész továbbra is a korábbi helyén, a Szépművészeti Múzeum épületében marad, egységében reprezentálva a nemzetközi grafikusművészet több évszázados történetét.

 

Munkatársaink

Bodnár Szilvia

gyűjteményvezető

Bodor Kata

muzeológus

Bódi Kinga

muzeológus

Czére Andrea
Gerszi Teréz
Gila Zsuzsanna
Gonda Zsuzsa

főmuzeológus

Pataky Miklós

gyűjteménykezelő

Tóth Bernadett