En

Utazás az olasz művészetben. 1950-1980 100 mű a Farnesina gyűjteményből

1800 utáni gyűjtemény - 2007. július 12. - szeptember 9.

A második világháborút követő időszak olasz képzőművészetét bemutató kiállításon a római Farnesina-gyűjteményből válogatott 100 műtárgyat láthat a közönség. A Farnesina-gyűjteményben több mint kétszáz olyan alkotást őriznek, amelyeken keresztül megismerhető az olasz művészet legújabb története. A gyűjteményt kezelő olasz Külügyminisztérium az elmúlt évben döntött úgy, hogy a kollekció legjavát a határaikon túl is bemutatják. A gyűjtemény európai bemutatkozása Szarajevóban volt 2005-ben, majd Szófiában mutatták be a kollekciót, a gyűjtemény harmadik állomása a budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésnek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum.

Alberto Burri Vörös, fekete és égetés, 1954 Rovereto, MART. Letét
Az utazó kiállítás létrehozóinak a célja az volt, hogy bemutassák az elmúlt ötven év olasz művészetét és művészeti tendenciáit; azt a művészetet, amely a második világháború tragédiájából kilábalt olasz társadalom viharos és gyakran ellentmondásos helyzetét tükrözi. A festményeket, szobrokat, grafikákat, textileket, kollázsokat, és videófilmet bemutató kollekció az 1945 utáni olasz művészet széles panorámáját nyújtja a közönségnek. A gyűjteményt összeállító szakemberek szándékai szerint a kiállításon jelen lévő számos irányzat és alkotók sokszínűsége azt mutatja, hogy az olasz művészet mindig képes a megújulásra.

Olaszországban a század második felében ismét előtérbe kerültek az avantgárd kísérletek, fontos művészeti események követték egymást olyan jelentős alkotók és művészcsoportok nyomán, mint Alberto Burri, Lucio Fontana, Emilio Vedova a negyvenes évek második felétől, az amerikai pop art hatását mutató római „Scuola di Piazza del Popolo”, vagy Milánóban Piero Manzoni és Enrico Castellani a hatvanas évektől. Végül a hatvanas évek végétől olyan új irányzatok tűntek fel, mint a természetes környezet tárgyait felhasználó, concept arttal érintkező „Arte povera”, vagy a nyolcvanas évektől jelentkező, hangsúlyosan individuális, expresszív festői nyelvű „Transzavantgárd és Anakronizmus”. A kiállítás ezeket a műveket bemutatva arra is ráirányítja a figyelmet, hogy milyen korábbi irányzatokból merítettek az alkotók.

A kiállítás az olasz Külügyminisztérium, a budapesti Olasz Nagykövetség, az Olasz Kultúrintézet és a Szépművészeti Múzeum együttműködésével jön létre.

A kiállítás főtámogatója

cib_logo

 

Kiállításaink közül ajánljuk