En

Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas

Michelangelo terem - 2018. október 31 - 2019. január 6.

 

2018 őszén a budapesti Lovast Leonardo és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatjuk be. Leonardo tíz rajza, valamint az általa inspirált pályatársak szobrai hűen idézik fel azt a reneszánszban megoldatlan problémát, amellyel Leonardo bő négy évtizeden át igyekezett megbirkózni: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megalkotását. A budapesti kiállítás a Leonardo halálának ötszázadik évfordulóját kísérő nemzetközi megemlékezés-sorozat részeként kerül bemutatásra.

A számos rövid karriert befutott Leonardo-szoborral ellentétben az ágaskodó lovat és lovasát ábrázoló budapesti kisbronz már egy évszázada tartja izgalomban a téma szakértőit. Tanulóévei a 15. század második felének legkiválóbb szobrásza, Andrea del Verrocchio műhelyében, kortárs beszámolók sora és mindenekelőtt saját kezű rajzai arról tanúskodnak, hogy Leonardo szobrászként is dolgozott. Ennek dacára egyetlen biztosan neki tulajdonítható szobrászati alkotása sem maradt ránk. Bár Leonardo szobrainak hiányában a budapesti Lovas saját kezűségéről nehéz biztosat mondani, a kérdés, miszerint a kisbronz mindössze Leonardo hatásáról tanúskodik vagy esetleg a mester eredeti alkotása, a mai napig élénk vita tárgya.

A kiállításhoz angol és magyar nyelven egyaránt megjelenő, gazdagon illusztrált katalógus is készült.
A kiállítás kurátora és a katalógus szerzője: Kárpáti Zoltán, a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

 Látogatás: keddtől vasárnapig 10:00 - 17:30-ig

Látogatás: keddtől vasárnapig 10:00 - 17:30-ig

A frissen felújított Michelangelo teremben

A frissen felújított Michelangelo teremben

Belépőjegy ára: 1800 Ft

Belépőjegy ára: 1800 Ft

Kiemelt látnivalók, érdekességek

Leonardo lóláb tanulmányai

A múzeum három Leonardo rajza közül a lóláb tanulmányok a legkorábbiak. Alighanem a mester első milánói tartózkodása idején, még 1490 körül készültek Francesco Sforza lovas emlékművéhez. Leonardo az előkészítő munka utolsó szakaszában a lovairól híres Sforza-istállóban rajzolhatta ezeket a részlettanulmányokat, melyeken jól megfigyelhető a térben gondolkodó művész logikus munkamenete is.

Lóverseny a múzeumban

1969-ben a Szépművészeti Múzeumban először voltak együtt kiállítva a New Yorki Metropolitan Múzeum, a limericki Hunt Múzeum, valamint a Szépművészeti Múzeum egy-egy Leonardónak tulajdonított lovasszobra. Akkor még mindháromról azt feltételezték, hogy a mester keze nyomát viseli. A tárlatról egy rövidfilm is ránk maradt „Lóverseny a múzeumban” címmel. A mostani kiállításhoz készült multimédiás felületen a látogatók bepillantást nyerhetnek abba is, hogy mi minden történt a Szépművészeti Lovasával az elmúlt ötven évben.

Kiállításaink közül ajánljuk