En

Picasso, Klee, Kandinszkij A svájci Rupf-gyűjtemény remekművei

1800 utáni gyűjtemény - 2007. október 26. - 2008. január 27.

A klasszikus modern képzőművészet legjelentősebb alkotóit és irányzatait mutatja be a Szépművészeti Múzeum október végén nyílt kiállítása. A kiállítás különlegessége, hogy a gyűjtemény első alkalommal mutatkozik be az európai nagyközönség előtt egy vándorkiállítás keretében. 2007 őszén a budapesti közönség a berni és a grenoble-i kiállítások után ismerkedhet meg a Rupf-gyűjtemény legkiemelkedőbb alkotásaival. Az itteni tárlat egyedi, különbözik az eddigi kiállításon látható kollekciótól; a művek hazánkban Geskó Judit kurátor válogatása és koncepciója alapján kerültek a nagyközönség elé.

Hermann Rupf és feleségének gyűjteménye ma már az egyik legfontosabb klasszikus modern művészeti magángyűjteménynek számít. Az 1880-ban Bernben született rövidáru üzlet tulajdonos Hermann Rupf és neje, Margit Rupf-Wirz 1907-ben kezdték el kialakítani gyűjteményüket. Ekkoriban vásárolták első képeiket, Georges Braque és Pablo Picasso festményeit, amelyeket ma a kubizmus korai szakaszának legfontosabb alkotásai között tartunk számunk. Intenzíven foglalkoztak koruk művészetével, annak népszerűsítésével, megismertetésével – Hermann Rupf a Berner Tagwacht című berni napilap mű- és zene kritikusa volt több mint 20 éven keresztül. Gyűjteményük darabjait gyakran már a művek készülésének évében megvásárolták.

A gyűjteményt kezelő, ötvenéves jubileumát ünneplő Hermann und Margit Rupf-Stiftung (Hermann és Margit Rupf Alapítvány) egy vándorkiállítás keretein belül ad bepillantást a gyűjteménybe – a kollekció legjelentősebb darabjainak segítségével, mint például a vadak (Derain, Friesz), a kubisták (Braque, Picasso, Gris és Léger), vagy Paul Klee és Kandinszkij műveivel. A tárlatot elsőként a berni Kunstmuseumban, majd Grenoble-ban mutatták be.

Hermann Rupf életre szóló barátságot kötött a párizsi műkereskedő galeristával, Daniel-Henry Kahnweilerrel, akinek egyik legelső vásárlója volt, és akinek segítségével Picasso műtermébe is eljutott. A Rupf házaspár ugyanakkor 1913-tól ugyancsak folyamatos kapcsolatot ápolt Paul Kleevel, festményeinek vásárlásával támogatta is a művészt. A házaspár – utódok hiányában – 1954-ben hozta létre a nevüket viselő alapítványt, azzal a céllal, hogy ápolja és bővítse a gyűjteményt, amely a berni Kunstmuseumba került megőrzésre. Az eredetileg 300 darabot számláló kollekció az alapítvány vásárlásainak köszönhetően 900 darabossá bővült.

A vándorkiállítás harmadik helyszíneként 2007-ben a budapesti közönség ismerkedhet meg a Rupf-gyűjtemény legkiemelkedőbb alkotásaival.

A kiállítás kurátora: Geskó Judit

On-line jegyvásárlás »

Jegyelővétel a múzeum jegypénztárában vagy jegyirodában »

A kiállítás katalógusa »

A kiállítás főtámogatója

 

 

A kiállítás támogatói

 

Kiállításaink közül ajánljuk