En

Átváltozások A szövött kárpit művészete egykor és ma

- 2005. október 14. - 2006. január 8.

A Szépművészeti Múzeum Kárpitművészek Egyesületével közösen rendezett nagyszabású, nemzetközi, kortárs kárpitművészeti tárlata. Az átváltozások hívószavával kiírt nemzetközi pályázatra százharmincnyolc színvonalas pályamű érkezett – az Egyesült Államoktól Koreáig számos országból –, melyek közül az öttagú nemzetközi zsűri harminchat művésztől negyven művet választott ki a kiállításra. A kárpitművészet megújításában élen járó magyar művészek tizennégy művel képviseltetik magukat. A kortárs kárpitok mellett nyolc 17. századi, metamorfózis témájú kárpit is látható, melyek többségét Párizsból kölcsönöztük a kiállításra.

A kárpitművészet vezető műfaj volt egykoron, majd hosszú évszázadokig háttérbe szorult, azonban a 20. század nyolcvanas-kilencvenes évtizedeiben a klasszikus technikához visszatérve megújította nyelvezetét. A szövés képes ötvözni egy ősi nyelvet a kortárs érzékenyéggel, hiszen miközben kézműves technikájával a legősibb művészi tevékenységek egyike, ugyanakkor alapvető strukturális rokonságot mutat a legifjabb kommunikációs nyelvvel, a számítógép működési elvével. A kiállítás darabjai vonzó színvilágukkal, dinamikájukkal, ötletgazdagságukkal megtörik a bennünk élő hagyományos képet a kárpit műfajáról.

A Szépművészeti Múzeum az Átváltozások – A szövött kárpit egykor és ma című kiállítás társszervezőjeként a magyar kárpitművészet fejlődésében, nemzetközi elismertetésében kíván támogatói szerepet vállalni.

A kiállítást kétnyelvű, gazdagon illusztrált katalógus kíséri.
A kiállítás kurátora: András Edit

Kiállításaink közül ajánljuk