En

Egy varázslatos különc. Friedensreich Hundertwasser művészete

- 2007. október 11. - 2008. január 13.

Friedensreich Hundertwasser (1928 ­– 2000) festő, grafikus és építész a 20. század egyik legkülönösebb művészegyénisége volt. Gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott. Minden eszközt felhasznált mélyen humanista, az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának megteremtését hirdető életfilozófiájának kifejezésére.

A Bécsben 1928-ban eredeti nevén Friedrich Stowasserként született művész, noha élete során Japántól Új-Zélandig a világ számtalan pontján otthonra lelt, identitásában mindvégig megőrizte osztrák gyökereit. Művészete a bécsi századforduló világából eredeztethető, forrásait a szecesszió formakincsében és a Wiener Werkstatt munkamódszerében fedezhetjük fel. Pályája során azonban olyan egymástól távol eső művészeti jelenségek is megérintették, mint a naiv festészet, az informel, illetve Antoni Gaudí építészete. Rendkívül gazdag grafikai és iparművészeti munkásságában a színek és formák tobzódását éppúgy megfigyelhetjük, mint épületein. Képein a természet sokszor absztrahált, épületeit azonban körülölelik, befedik vagy annak nyílásait kitöltik a zöldellő fák, virágzó bokrok, melyek a színes, hullámzó, minden szögletest ívvé formáló építészeti környezettel egységbe forrva hirdetik alkotójuk ökológikus világszemléletét.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása Hundertwasser hagyatékot gondozó KunstHausWien-nel együttműködve annak gyűjteményéből mutat be válogatást. A bécsi múzeumból érkező festészeti és grafikai alkotások mellett a művész által tervezett kárpitok is láthatók lesznek, míg építészeti tevékenységéből az épületeiről készült fotók és előkészítő munkái nyújtanak ízelítőt. A tárlat e módon kíván egy olyan művész életművéről átfogó képet nyújtani, aki nem csak művészetével, hanem filozófiájával és gondolkodásmódjával, különc viselkedésével is felhívta magára a figyelmet, hiszen az emberi jogok, a világbéke és a környezetvédelem elszánt harcosa is volt.

On-line jegyvásárlás »

Jegyelővétel a múzeum jegypénztárában vagy jegyirodában »

A kiállítás katalógusa »

Nyereményjáték: A VILÁG HUNDERTWASSER SZEMÉVEL…

Ismerkedjen meg a varázslatos különc művészetével kiállításunkon, és töltsön el 2 éjszakát abban a különleges osztrák wellness szállodában, amelyet Friedensreich Hundertwasser álmodott meg!
A Wellness Travel Utazási Központ és a Szépművészeti Múzeum közös játékában most egy feledhetetlen hétvégét nyerhet a Hundertwasser által tervezett Rogner Bad Blumau **** szállodában.
További részletek: www.wellnesstravel.hu

A kiállítás főtámogatója:

erste_logo

A kiállítás kiemelt támogatója:

mol_logo

 

Kiállításaink közül ajánljuk