SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

Egyiptomi Gyűjtemény

Nagyobb területen, új szerzeményekkel kiegészülve látható a Szépművészeti Múzeum megújult egyiptomi állandó kiállítása. Az új koncepció nem kronologikusan, hanem tematikusan – „Emberek, „Istenek”, „Halottak” - mutatja be az ókori Egyiptomot, a látogatók számára jól érthetően és tudományosan is helytálló módon, látványosan. A kiállítás 2015. február 1-ig látogatható.

Antik Gyűjtemény

Az Antik Gyűjtemény ismeretterjesztő tevékenységének fő színtere a legutóbb 1997-ben megnyílt állandó kiállítás, mely öt teremben közel 1000 művet sorakoztat fel az ókor évezredeiből. A tárlat egyúttal "kézzel fogható" segítséget nyújt annak felfedezésére, mi kapcsolja össze, és mi választja el korunkat és a klasszikus ókort, az európai népek egyik alapvető közös hagyományát.

Régi Képtár

A Régi Képtár állandó kiállítása az elmúlt években gyökeresen átalakult. A német és osztrák iskolák új bemutatója nyitotta a sort, amit a németalföldi, holland és flamand festészet, majd a spanyol, a korai itáliai és az angol művészet kiállításainak megnyitása követett, majd az itáliai érett reneszánsz és barokk, illetve a francia festészet kiállításainak megnyitásával vált teljessé a Képtár bemutatása. A spanyol, valamint a németalföldi, flamand, német és osztrák képtárak 2014. december 7-ig látogathatóak.

1800 utáni Gyűjtemény

A korábbi, erős nemzetközi hangsúlyú rendezés után a 2014 júniusában nyíló 19. századi állandó tárlaton a kor nagy francia művészeinek alkotásai, többek közt a közönség által kedvelt impresszionista remekművek kerülnek ismét a középpontba (Gustave Courbet, Édouard Manet, Paul Gauguin, Claude Monet, Camille Pissarro, Auguste Rodin munkái): a kiállítás Delacroix-tól Puvis de Chavannes-ig, a romantikától a szimbolizmusig vezeti a látogatót.

EURÓPAI SZOBRÁSZAT 1350 – 1800

A Régi Szobor Gyűjtemény új állandó kiállítása

A Szépművészeti Múzeum több mint 25 éve raktárba kényszerült szobrai a most felújított második emeleti kiállítóterekben kerülnek újra bemutatásra. A Régi Szobor Gyűjtemény az európai szobrászat középkortól a klasszicizmusig terjedő hat évszázadának közel 650 művét őrzi. A kiállítás a gyűjtemény több mint 100 remekművét mutatja be, a német későgótika, az itáliai reneszánsz és a legjelentősebb osztrák barokk szobrászok alkotásait sorakoztatva fel.