En

Múzeum+ SZEPTEMBER: RAFFAELLO

Online jegyvásárlás

Múzeum+

Múzeum+ SZEPTEMBER: RAFFAELLO

2020. szeptember 10.

18:00 - 22:00

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

PROGRAM

18.00-20.00        RÉGIZENE-KONCERT A CUSTOS CONSORT RÉGIZENE-EGYÜTTESSEL
Az együttes fontos szerepet tölt be a magyarországi régizene-életben. A régizene hiteles korhű, de napjaink igényeit is kielégítő előadásra törekszik. A sokszor elfeledettnek hitt hangszerek, mint a viola da gamba, a blockflöte, a középkori hárfa, vagy a lantok színesítik előadásaikat.
Repertoárjuk a kora reneszánsztól a barokk koron keresztül a klasszika baritonra és kamarazenekarra írt művekig tart.
Hangversenyeikről és felvételeikről több méltató kritika jelent meg; 2009-ben elnyerték a kőszegi Kamarazenekari Fesztivál kiemelt Nagydíját.
Tagjai számos CD-felvételt készítettek a Hungarotonnal és más lemezkiadókkal. Koncerteztek már Magyarországon kívül Csehország, Németország, Ausztria, Svájc, Horvátország és India hangversenytermeiben.
Szászvárosi Sándor viola da gamba-művész az együttes művészeti vezetője.
A historikus előadói gyakorlat képviselőjeként elsősorban a 15–18. század változatos zenei stíluskorszakainak előadására koncentrál. A Hungaroton Records gambaszólistája amellett, hogy rendszeresen koncertezik Európa-szerte, több régizene-együttes (köztük a Sonora Hungarica Consort, a Custos Consort régizene-együttes és a Sebastian Consort) alapítója. A budapesti Zeneakadémián, a Debreceni Egyetemen és a bécsi Zeneakadémián tanult, mesterképzését Lipcsében, a Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdyban végezte. Nevéhez fűződik a magyarországi alap- és középfokú gambaoktatás elindítása.
Tagok:
Király Nóra – középkori hárfa, ének
Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Sipos Csaba – ütősök
Tokodi Gábor – lant


További információk olvashatók a Custos Consort régizene-műhelyről és Szászvárosi Sándor munkásságáról www.szaszvarosi.hu oldalon.
Ízelítő a koncertből: https://drive.google.com/open?id=1idS10StnVkgBdHLjw8b5xxdr8F2Q-skP
Helyszín: Márvány Csarnok

18.00 MESÉL AZ  ESZTÉTA – Lovass Dóra
„A kiváló s ugyanolyan kedves Raffaello Santi da Urbino” (Giorgo Vasari) – a reneszánsz zseni régen és ma.
Helyszín: Schickedanz-terem

19.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ
KULISSZATITKOK – Raffaello restaurátorszemmel
A Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményének részét képező, Esterházy-Madonnaként elhíresült, 1983-ban az évszázad műkincsrablásának áldozatául esett gúlakompozíciójú alkotását Raffaello még Firenzében tervezte, majd római tartózkodása kezdetén, 1508-ban festette egy fatáblára.
Végül a Madonna alakját dolgozta ki teljesen, de a kép befejezetlen maradt.
A kép történetéről, viszontagságairól és helyreállítási munkáiról beszélget Fáy András restaurátor és Gréczy Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője.
Helyszín:
Schickedanz-terem

20.10 MŰVÉSZETTÖRTÉNETI FILMKLUB
A művészet templomai – Raffaello: A festőfejedelem; színes, szinkronizált olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2017
Rendező: Luca Viotto
Forgatókönyv: Laura Allievi
Főszereplők: Flavio Parenti, Angela Curri, Marco Cocci, Enrico Loverso, Vincenzo Farinella, Antonio Natali, Antonio Paolucci
Operatőr: Massimiliano Gatti
Vágó: Valentina Corti
Zene: Matteo Curallo
Producer: Federica Abaterusso, Roberto Andreucci, Francesco Invernizzi
http://indavideo.hu/video/A_muveszet_templomai_-_Raffaello_A_festofejedelem_3D

A film a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének, a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.
Raffaellót – aki Leonardo da Vinci és Michelangelo Buonarroti mellett a híres reneszánsz triád tagja volt – a kortársai és a későbbi generációk is csodagyereknek tekintették. Munkássága nemcsak hidat teremtett a reneszánsz és a manierizmus között, hanem a figuratív ábrázolást is példa nélküli magasságokba emelte.
Harmincnyolc Raffaello-művet és további hat, általa inspirált alkotást mutatnak be, többek között a urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.
A műelemzéseket és az alkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeit történelmi rekonstrukciók alapján készített rövid játékfilmbetétek színesítik, amelyek betekintést nyújtanak a művész mindennapjaiba és fontos életeseményeibe.
Helyszín: Schickedanz-terem

20.30-tól MÚZIKA Czutor és Madonna
Mit lát bele egy kortárs dal és szövegíró zenész a reneszánsz művész alkotásába? Milyen történet rajzolódik ki a modern trubadúr számára? Dalban mondja el.
Zenélős-éneklős story telling Raffaello Esterházy Madonnája előtt, amely a Márvány Csarnok színpadán folytatódik 20.45-21.30 óra között.
Helyszín: Európai művészet 1250-1600 c. kiállítás, XIX. terem; találkozás a kiállítás bejáratánál (I. em., középső üvegajtó), 20.45-től Márvány Csarnok

MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK – TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSOKBAN
18.00
Szikora Patricia – Ideák, ideálok: Raffaello „athéni iskolája” ókori szemmel (Klasszikus ókor c. kiállítás)
18.15 Kevély Flóra – Gesztusok és pózok az ókori Egyiptomban (Ókori Egyiptom c. kiállítás)
18.30 Mertus Ágnes– Grácia és harmónia Raffaello művészetében (Európai Művészet 1250-1600 c. kiállítás, XIX. terem)
19.00 Nagy Árpád Miklós – Ókori művészet az ókor után; utak a reneszánszig (Klasszikus ókor c. kiállítás)
19.15  Kevély Flóra – Gesztusok és pózok az ókori Egyiptomban (Ókori Egyiptom c. kiállítás)
19.30 Varga Viola – Eszmény és valóság a Reneszánsz szobrászatban (Európai Szobrászat 1350-1800 c. kiállítás)
19.30 Záray Szilvia  – A tehetség a génekben van? – Ki volt Raffaello édesapja? (Európai Művészet 1250-1600. között c. kiállítás, XIII. terem)
19.30 ELMARAD: Cser Judit– Grácia és harmónia Raffaello művészetében (Európai Művészet 1250-1600 c. kiállítás, XIX. terem)
20.00 Kálmándy Zita – Körtánc és más motívumok a reneszánsz kútkávákon (Reneszánsz Csarnok)
20.30 Varga Viola – Eszmény és valóság a Reneszánsz szobrászatban (Európai Szobrászat 1350-1800 c. kiállítás)
20.30  Záray Szilvia  – A tehetség a génekben van? – Ki volt Raffaello édesapja? (Európai Művészet 1250-1600 c. között c. kiállítás, XIII. terem)
21.00 Kálmándy Zita – Körtánc és más motívumok a reneszánsz kútkávákon (Reneszánsz Csarnok)

GUIDED TOUR IN ENGLISH
19.00 Ágnes Mertus – Baroque Art and Culture in Early Modern Hungary
(exhibition Art in Hungary 1600 – 1800)

18.00–21.30 KREATÍV WORKSHOP Vezeti: Kun Fruzsina
Szöveg a képen  Írásszalag és reneszánsz ornamentika készítés aranyban és feketében.
Helyszín: 1. emeleti kerengő

MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR a Klasszikus ókor kiállításban
Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint a saját életükről és az adott korszakról.
18.30 Találkozás egy athéni rabszolgalánnyal (Manyasz Erika)
19.30 Találkozás egy római szobrászmesterrel (Boros Ádám)

ÚTVONALTIPP – Reneszánsz párkapcsolati kalauz
A múzeum kiváló randi-helyszín, ezt mindenki tudja jól. A lenyűgöző terek és programok tervezésénél fontosnak tartottuk az első, vagy éppen sokadik randis látogatóinkat. Kimondottan számukra (és persze a többieknek) készítettük a következő útvonaltippet.
Sétálgatás közben, mielőtt beállna a kínos csend, beszélgessetek a képekről!
Katt a linkre és indulhat a szerelmi időutazás: https://www.szepmuveszeti.hu/utvonaltippek/reneszansz-parkapcsolati-kalauz/

DÜRER KORA – IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS: most kiegészítő jegy vásárlása nélkül
Német rajzok és metszetek a Szépművészeti múzeum gyűjteményéből
A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk.  Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából
Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet. Hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek, kapcsoljon be további érzékszerveket: kóstolja meg az ízletes tapasokat és tökéletes kísérőként ajánlunk hozzá egy pohár kiváló bort. Közben engedje, hogy a Custos Consor Régizene együttes muzsikája a reneszánsz Itáliába repítse.

FONTOS
A rendezvény érvényes aznapi belépővel, Múzeum+ jeggyel vagy -bérlettel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.
A szeptemberi esten is lehetőséget biztosítunk arra, hogy látogatóink állandó gyűjteményünk mellett időszaki, Dürer kora című kamarakiállításunkat is megtekinthessék kiegészítő jegy megvásárlása nélkül.
Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet jegyet váltani az eseményre.
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben 17.00 órától. Az előadásokon, a filmvetítésen és a tárlatvezetéseken maszk viselése kötelező.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Szépművészeti Múzeum új állandó gyűjteményeit bemutató MÚZEUM+ megújult esti programjait 2020-ban is az  OTP Bank és az MVM Zrt.  teszik  elérhetővé a látogatók számára.

További programok:

Online tárlatvezetés

Múzeum Flow | Frida

Helyszín: ONLINE

Élő, interaktív, online 3D-s tárlatvezetés

Előre meghirdetett vezetés

Leonardótól Miróig

Helyszín: Papír/forma - Leonardótól Miróig

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Előre meghirdetett vezetés

Leonardótól Miróig

Helyszín: Papír/forma - Leonardótól Miróig

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Előre meghirdetett vezetés

Az európai művészet remekművei

Helyszín: Első szint, Európai művészet 1250-1600 kiállítás

A Szépművészeti Múzeum kiállításai tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!