En

Múzeum+ Nyitány // Minden jegy elkelt

Múzeum+

2018. november 08.

18:00 - 22:00:00

Szépmű. Szép lett!

Október végén, közel 3 és fél évig tartó rekonstrukciós munkálatok után ismét megnyitja kapuit a Szépművészeti Múzeum. Az első Múzeum+ estén a látogatók birtokba vehetik a megújult épületet: a 70 év után újra látogatható és teljes pompájában tündöklő Román csarnokot, a korábban irodaként funkcionáló, most viszont teljes szépségében tündöklő Michelangelo és Schickedanz termeket, valamint az új közönségbarát látogatói tereket, a modern étteremet és kávézót. Tárlatvezetőink segítségével megismerhetik az újrarendezett állandó kiállításokat, ahol a régi ismerős művek mellett eddig soha nem látott alkotásokkal is találkozhatnak. Ezen az estén a csaknem 20 művet bemutató, Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyílt kamarakiállítás is látogatható. Az este folyamán régi és új, klasszikus és modern találkozik: reneszánsz és jazz zene szórakoztatja a vendégeket, megismerhetik az elmúlt időszakban restaurált festmények titkait, megtudhatják, hogy a standup egyik legismertebb hazai figurája mit gondol a házban őrzött műalkotásokról – mindezt és a Homola Pincészet habzó borainak kíséretében.

MEGÚJULT KIÁLLÍTÁSOK – SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.30 és 20.15 Dembitz Gabriella: Istenek az emberek között – vallásosság az ókori Egyiptomban (Egyiptomi kiállítás)
18.30 és 20.15 Mácsay Krisztina: A Görög – El Greco festészete (Régi Képtár)
18.30 és 20.30 Halász Rita: Új gyűjtemény a Szépművészeti Múzeumban! Kvalitás és provincializmus – a magyar barokk (Magyar Barokk Gyűjtemény)
18.45 és 20.15 Cser Judit: A megszállottság százada – Az itáliai manierizmus festészete (Régi Képtár)
18.45 és 20.15 László Zsófi: Nem mellékes – a Régi Képtár új tematikus kabinetsora (Régi Képtár)
19.15 és 21.00 Kevély Flóra: Az örökkévalóságra készülve – túlvilághit az ókori Egyiptomban (Egyiptomi kiállítás)
19.30 és 20.30 Lovass Dóra: A mozdulatok és gesztusok nyelve – tárlatvezetés a Régi Szobor Gyűjteményben (Régi Szobor Gyűjtemény)
20.10  Kárpáti Zoltán: Kurátori tárlatvezetés a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállításon

RESTAURÁTORI ELŐADÁS
18.15 Egy megrongált táblakép titkai – Kuna Ágnes restaurátor előadása
A Szépművészeti Múzeum zárva tartása során nemcsak az épület és a kiállítótér egyes részeinek megújítására, hanem számos műtárgy helyreállítására is sor került. Közülük kiemelkedik az itáliai festő, Sodoma táblaképeinek restaurálása, mely során kivételes mértékű vandalizmust tártak fel a szakemberek. Az előadás során megtudhatjuk, hogy vajon ki, mikor és miért tehetett kárt a Krisztus szenvedéstörténetét ábrázoló, három darabból álló műtárgyegyüttesben, és milyen kérdéseket vetett fel a megrongált képek helyreállítása.
Helyszín: I. emelet, Schickedanz terem

STAND UP & KÉPZŐMŰVÉSZET – DUMASZÍNHÁZ
19.00 Felméri Péter: Galeri
Elnézegetve a Szépművészeti Múzeum kincseit, az ember gyakran elgondolkodik, hogy vajon mire gondolhatott a festő? Mi ihlette meg, amikor színeket kevert és formákat festett? Mi járt a fejében, amikor sajtot festett vagy lovat körvonalazott. Amikor visszatért és újrafestett bizonyos részleteket. Majd megint újra. Amikor cigarettaszünetet tartott két ecsetvonás között, vagy amikor sorban állt a postán, mert a postás nem találta otthon, amikor a Firenzéből rendelt négy kiló karmazsin vöröst hozta. Megannyi kérdés, amire mind választ kapunk Felméri Péter Galeri című humorestjében, amiben a Szépművészeti Múzeumban kiállított festményeket elemzi ki.
Helyszín: Reneszánsz Csarnok

KONCERT – RENESZÁNSZ ÜNNEP
18.15. La Caffettiera Stioppeta Kórus (A felrobbant kávéfőző)
A kórus 2004-ben alakult meg Perugiában a város nyári egyetemének hallgatóiból, nevét Alessandro Brustenghi, az Assisi-beli énekes ferences szerzetes adta a kórus legelső próbáján történt sajnálatos konyhai baleset kapcsán. Műsorukon elsősorban középkori, reneszánsz egyházi és világi kórusművek, valamint huszadik és huszonegyedik századi zeneszerzők darabjai szerepelnek. A koncerten olasz és magyar versek reneszánsz és huszadik századi megzenésítései lesznek hallhatók.
Karvezető | Murányi Eszter
Helyszín: Román Csarnok

KONCERT – JAZZ AKUSZTIK
20.30 Tóth Vera Quartet Akusztik
Tóth Vera immár több, mint egy évtizede a hazai zenei élet fénylő csillaga. Akusztikus hangzásvilágú quartet koncertjei igazi zenei csemegét jelentenek a közönségnek. Olyan exkluzív zenei ajándékot, amiben Vera bűvkörébe vonva hallgatóságát csodálatos hangjával. Nem lesz ez másként ezen az őszi estén sem, ahol 4 szólólemeze és kedvenc előadói dalaiból válogat majd.
Helyszín: Reneszánsz Csarnok

BORKÓSTOLÓ a Homola Pincészettel
Ínyencségek a MúzeumCafé konyhájából
Helyszín: Márvány Csarnok

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetés
Remekművek

Az Egyiptomi Gyűjtemény remekművei

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő
Tárlatvezetés

Csontváry közelről

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő
Tárlatvezetés

Csontváry közelről

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő
Tárlatvezetés

Csontváry közelről

Fiatalok és felnőttek   |   18 fő