En

Múzeumok Éjszakája / Újragombolt hagyományok

Online jegyvásárlás

Múzeumok Éjszakája / Újragombolt hagyományok

2022. június 25. 2022. június 26.

14:00 - 01:00

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Menny és pokol között / Hieronymus Bosch rejtélyes világa című időszaki kiállítás Múzeumok Éjszakája karszalaggal  CSAK 18 órától látogatható KIZÁRÓLAG előzetesen igényelt regisztrációs jeggyel, mely korlátozottan áll rendelkezésre. Részletek a program alatt a lap alján.

Az idei Múzeumok Éjszakáján a Szépművészeti Múzeum újra a megszokott módon, élőben várja az érdeklődőket.
2022 legnagyobb szenzációja Hieronymus Bosch, így az este több programja a kivételes tehetségű középkori mester művészetére épül. Az éjszaka aktuális témája az Újragombolt hagyományok, amely jó alkalmat ad arra, hogy megismerjük azokat az alkotókat, akik valamilyen módon újragondolták koruk trendjeit, témáit és technikáit. Az este folyamán művészeti előadások, digitális tárlatvezetések és Hieronymus Bosch életét bemutató filmek várják a látogatókat. A Román Csarnokban 19 órától Ms. Matis a.k.a Matisz Flóra Lili gondoskodik a jó hangulatról, akivel a közönség a 2021-es Textúra-előadások során már találkozhatott. A kortárs tánc rajongói számára is kínálunk programot, hiszen 21 órától a Batarita Társulat lép fel.

Ezen az éjszakán sok szempontból is összeáll majd a kép, a Barokk Csarnokban nem is egy, hanem rögtön öt festményt állít össze a LEGO © és a tekerd! csoport. A gyerekek megépíthetik saját éjszakai tájképüket, a felnőttek pedig kockáról kockára hozzájárulhatnak, hogy a múzeum emblematikus alkotásai megépüljenek – egy kicsit újragombolva.

Látogassanak el a Múzeumok Éjszakáján a Szépművészeti Múzeumba, ismerjék meg Hieronymus Bosch csodálatos világát. Vegyenek részt koncertjeinken és előadásainkon, járják be az állandó kiállításainkat útvonaltippjeink segítségével, tekintsék meg izgalmas és érdekes filmjeinket, és vásárolják meg nálunk karszalagjaikat a Múzeumok Éjszakája eseményre!

 NAGYSZÍNPADI PROGRAMOK A ROMÁN CSARNOKBAN

19.00 MS. MATIS A.K.A MATISZ FLÓRA LILI KONCERTJE
Úszó-lebegő atmoszférák, éneklés minden mennyiségben és szabad improvizáció, elektronika és hangszeres játék sok-sok dallal. Matisz Flóra Lili hatéves kora óta zenefertőzött. Az utóbbi időben főleg zeneszerzőként találkozhattunk vele. Másfél éve azonban szóló projekttel kísérletezik, looperpedálokkal, hegedűvel, szintivel, mindenféle elektronikus eszközökkel. Zenéjében fellelhető a jazz-ének szaki végzettség, ugyanakkor teret kap a techno és zsigerileg népzenei motívumok is előfordulhatnak.

21.00 ÉDES ESŐ – Baziliszkusz és a hullócsillag igaz identitása – a Batarita együttes kortárs táncelőadása
Batarita pillanatban születő és eltűnő alkotását a mitikus lényekké való átváltozás, a szarkasztikus humor és a részletekben rejlő varázslat kapcsolja szorosan a Bosch-kiállításhoz. Az ÉDES ESŐ – Baziliszkusz és a hullócsillag igaz identitása című, fényre és sötétségre, a lehelet finomságára és a szilárdságra fókuszáló szólót a Nemzeti Táncszínházban mutatták be 2021 májusában. Különös alkalom volt ez, hiszen az alkotó 2018-ban Tokióban, 2019-ben Busanban, 2020-ban Berlinben tartotta premierjeit. „Baziliszkusz a kincsőrző lény, melynek mérges lehelete halált okozott és pillantása ölt, legyőzhető volt, ha arra kényszerítették, hogy egy tükörben önmagát megpillantsa.”
Koreagráfia, tánc, látvány, fény: Batarita
Zene: Xrc KOVÁCS Balázs
Jelmez: HORNYÁK István
Premier: 2021. május 4., Nemzeti Táncszínház, Budapest
Támogatók: Érintéspont Művészeti Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Fotó: Kővágó Nagy Imre

MŰVÉSZETTÖRTÉNET DIÓHÉJBAN / művészettörténeti előadások 20 percben 18.00–20.50
Helyszín: a Magyarországi művészet 1600–1800 című kiállítás, 3. emelet

18.00–18.20 Isten beszéde – hieroglif írás az ókori Egyiptomban (Dembitz Gabriella)
A világ egyik legkorábbi írása az ókori Egyiptomban született, és majdnem négyezer évig használatban volt. Melyik istent tartották a hieroglifák feltalálójának? Milyen volt az egyiptomi kézírás és hányan tudtak írni, olvasni? Az előadás során megismerjük a hieroglif írás főbb szabályait és az egyiptomi írnokok patrónusát.

18.30–18.50 Ókori hősök újragombolva (Mertus Ágnes)
A „hős” szó hallatán legtöbbünknek nagy testi erő, fantasztikus stratégiai képességek, ókori hősök és a filmekből ismert, hozzájuk hasonló modern hősök jutnak először eszünkbe. A középkori és kora újkori felfogás szerint hősnek lenni nem okvetlenül (csak) ezt jelentette. Sok hős van, aki szelídebb eszközökkel harcol és az ellenség is nagyon sokféle lehet. Az előadás során az ókori hősöket reneszánsz köntösben mutatjuk meg.

19.00–19.20  A nyomtatott grafika mint új művészeti stúdium (Marina Eszter)
Mitől újító a grafika műfaja? Mikor beszélhetünk egy grafikáról mint önálló alkotásról? Az előadás során megismerkedünk a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének legszebb darabjaival, legizgalmasabb technikáival és művészeti invencióival.

19.30–19.50 Művész vagy kézműves – az antik művészet határmezsgyéi (Zsombéki Blanka)
Hol találkozik egymással a képzőművészet és a kézművesipar? Az Antik Gyűjtemény egyes tárgyai a művészeti értékükön túl olyan új dimenzióba léptetik át a szemlélőt, ahol a gyönyörködtetés és az elmélkedésre való inspirálás mellett az antik világ hétköznapi valósága elevenedik meg. Az előadás során régészeti leleteken azt vizsgáljuk, hogy hogyan éltek az emberek a klasszikus ókorban.

20.00–20.20 Jáhel, Judit, Delila – hősnők a képtárban (Mácsay Krisztina)
Erős asszonyok mindig voltak! Ki és miért ábrázolta őket? Melyik korban volt a legnagyobb kereslet az őket bemutató képekre? Az Ószövetség hősnőinek történetével, illetve képi ábrázolásukkal ismerkedünk meg az előadás során.

20.30–20.50 Barokk főúri portrék korunk tükrében (Cser Judit)
A magyar barokk festészet ismert és kevéssé ismert arcképei feledésbe merült életutak őrzői. Milyen indíttatásból és hová készültek a főúri ősgalériák? Milyen ékszereket viseltek a 17. században élt nemesasszonyok? Az előadás során a barokk kori Magyarország kiemelkedő portréival ismerkedünk.

MŰVÉSZETTÖRTÉNETI FILMKLUB
Helyszín: Schickedanz-terem, 1. emelet

18.00 A művészet templomai – Bosch: A gyönyörök kertje (Bosch: Garden of Dreams)
Spanyol dokumentumfilm, 85 perc, 2016, spanyol nyelven, magyar felirattal. Rendező: José Luis López-Linares, Reindert Falkenburg eredeti elgondolása alapján, Forgalmazó: Pannonia Entertainment

20.00 Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa (The Curious World of Hieronymus Bosch) – Virtuális tárlatvezetés a mozivásznon
Angol dokumentumfilm, 87 perc, 2016, angol nyelven, magyar felirattal. Rendező: David Bickerstaff

 22.00 A Föld sója (Salt of the Earth)
Francia–olasz–brazil dokumentumfilm, 110 perc, 2014, eredeti nyelven, magyar felirattal. Rendező Wim Wenders – Juliano Ribeiro Salgado
Sebastiao Salgado életét és munkásságát az őt utolsó útjain kísérő fia, Juliano, Wim Wenders és a fotós tárja fel előttünk.
Forgalmazó: CinefilCo Kft. /magyarhangya

ÖSSZEÁLL A KÉP!
Helyszín: Barokk Csarnok, földszint

14.00–22.00 LEGO © alkotások és foglalkozások a tekerd! csoporttal
Képzeld újra a művészetet! – A tekerd! csoport vezetésével építsünk újra közösen öt ikonikus remekművet legókockákból!
Freestyle építés – Építsétek meg legóelemekből saját kis méretű Csillagos éj-képeteket foszforeszkáló legókockák felhasználásával. A kihelyezett sötét dobozokban megnézhetitek, alkotásotok hogyan világít a sötétben.
LEGO kockatenger – Építs szabadon, korlátok nélkül!

Látványos, legókockákból épült képekkel és kreatív közösségi programokkal épül be a Múzeumok Éjszakájába a nyíregyházi tekerd! csoport. A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program támogatásával működő önképző és alkotócsoport izgalmas foglalkozásokkal készül: bárki megépítheti a saját éjszakai tájképét, emellett a látogatók közösen összerakhatják majd legókockákból a Szépművészeti Múzeum több emblematikus alkotását.
A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tekerd! nevű csoportja 2004 szeptemberében alakult. A csapat tagjai főleg hátrányos helyzetű, roma, tanulási vagy magatartási problémákkal küzdő tanulók. Eleinte még csak saját szórakoztatásukra építettek, mostanában viszont már külföldi képzőművészekkel is együtt dolgoznak – többek között az osztrák Anatol Knotekkel (a közös munka eredménye az egyik kiállított alkotás), a MARVEL Comics rajzolóival, illetve a Vasarely Foundation elnökével, Pierre Vasarelyvel.

UDVARI KALANDOK 18.00–00.30
Helyszín: Ión udvar, földszint

A Fine Arts Bistro frissítő italokkal és finomságokkal várja a látogatókat a múzeum felújított Ión udvarában. Friss levegő, zene, csocsó és pingpongasztal segít felkészülni a következő programra.
Utolsó kiszolgálás 24.00 órakor.

DIGITÁLIS TÁRLATVEZETÉS 18.00–00.30
Helyszín: Európai művészet 1250–1600, XV. terem, 1. emelet

A múzeum kiállításairól készült 20-30 perces filmeket a Múzeumok Éjszakája alatt folyamatosan vetítjük, bármikor lehet csatlakozni a szabad helyek függvényében.

Séta a Régi Képtár remekművei között
El Greco csodái (Bán Blanka tárlatvezetése)
El Greco, azaz „A Görög” műveit az 1800-as években még modorosnak és egzaltáltnak tartották, majd az avantgárd művészet felfedezte magának, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Tartsanak Bán Blanka művészettörténésszel, aki a Szépművészeti Múzeum El Greco-festményeinek apropóján beszél a krétai születésű művészről, aki hosszú művészi zarándokút után végül Toledóban találta meg új hazáját és vált az egyik legeredetibb alkotóvá.

Hősies szentek, szent hősök (Bán Blanka tárlatvezetése)
A hősök önfeláldozó személyek, akik rendkívüli jellemmel bírnak, és akikre felnézhetünk a jóságuk miatt, míg a szentek Isten földi megbízottjai, akik a vallás élő jelképei a mindenkori ember számára. Számtalan bátor és önzetlen szentet ismerünk a kereszténység történetéből, akik példaértékű életet éltek és sok esetben magukat is képesek voltak feláldozni a hitükért. Tartsanak Bán Blanka művészettörténésszel, és ismerjék meg a teljesség igénye nélkül Szent Jeromos, Keresztelő Szent János, Szent Bertalan és Szent Mihály történetét.

Bronzino, a manierista zseni (Cser Judit tárlatvezetése)
Bronzino festészetét távolságtartó elegancia, hűvös színkezelés és márványos felületek jellemzik. Évtizedeket töltött a Medici-udvarban, ahol a „gyönyörűen rideg” portrék mellett vallásos műveket és kifinomult mitológiai festményeket is alkotott. Az online tárlatvezetés során a firenzei udvari kultúra manierista gyöngyszemei között kalandozunk.

Az ókor csodái
Egyiptomi istenek (Dembitz Gabriella egyiptológus tárlatvezetése)
Már a legkorábbi idők temetkezései és a különböző állatok formájában kidolgozott vagy ember alakú szobrai is arra utalnak, hogy az ókori egyiptomiak a kezdetektől hittek az istenek létezésében. Az egyiptomiak számára nem volt kétséges, hogy az általuk ismert világot isteni lények népesítették be és természet szabályait is isteni erők befolyásolták. Tartsanak Dembitz Gabriella egyiptológussal, aki a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött tárgyak segítségével eleveníti fel a sokarcú egyiptomi istenekhez kapcsolt elképzeléseket és mítoszokat.

A szisztrum hangja (kreatív installáció az egyiptomi kiállításban)
Az egyiptomi elképzelések szerint a gyakran fémből készült hangszer kellemes, ritmikus hangja megbékítette, megszelídítette az isteneket és elűzte a gonoszt. A hangszert ezért a templomi szertartások során használták: arra a hangra emlékeztette az egyiptomiakat, amikor Hathor istennő tehén formájában átkelt a papiruszmezőkön. Ezért az installációt nem a hangszer hagyományos alakjában alkottuk meg, amelyet a látogatók a közelében megtekinthetnek, hanem egy papiruszbokor formájában. A papiruszbokor virágait mozgatva nemcsak kellemes egyiptomi templomi zenét hallunk, de megidézünk egy több ezer éves mítoszt is. Videó: Szesztay Csanád, multimédia: Nagy Ágoston, Sik Eduárd – NOWLAB, kurátor: Liptay Éva, Dembitz Gabriella, Kevély Flóra Judit

Megelevenedik az ókor (Manyasz Erika és Boros Ádám előadásában)
Ki ne gondolt volna már arra, hogy milyen lenne időutazást tenni és régen élt emberekkel találkozni? A Megelevenedik az ókor című program keretében mindez valósággá válik: a résztvevők egy ókori athéni rabszolgalány vagy egy bacchánsnő társaságában találják magukat, vagy egy mesterember műhelyébe csöppennek. Kisfilmünk a bacchánsnővel és az athéni vázafestőmesterrel való találkozásból nyújt ízelítőt.

A TÁRLATVEZETŐ TE MAGAD LÉGY
Egyéni felfedezés a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításaiban az Útvonaltippek segítségével : https://www.szepmuveszeti.hu/utvonaltippek/

– Úton: zarándokok, menekültek, utazók
– Bor, mámor, múzeum – útvonaltipp borrajongóknak
– A hét főbűn
– Filmkockák a falon
– Uralkodók nyomában
– Sokszínű vörös
– Mozdulatok a mozdulatlanban – Táncábrázolások
– Egy túlvilági látogatás…
– A betegek védelmezői az ókori Egyiptomban
– Az álszakálltól a hipszterszakállig
– Dionüszosz
– Tiziano és az itáliai érett reneszánsz festészet fényei

Katt a linkre és indulhat a felfedezés!

A Szépművészeti Múzeumban a Múzeumok Éjszakája alatt a következő kiállítások látogathatók:

Ókori Egyiptom
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/egyiptomi-allando-kiallitas/
Klasszikus ókor
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/klasszikus-okor-az-antik-gyujtemeny-kiallitasa/
Európai művészet 1250-1600
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/europa-1250-1600/
Európai művészet 1600-1700
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/europai-muveszet-1600-1700/
Európai művészet 1700-1800
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/europai-muveszet-1700-1800/
Európai szobrászat 1350-1800
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/europai_szobraszat/
Magyarországi művészet 1600-1800
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/magyar-muveszet/
Román Csarnok
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/roman-csarnok/
Reneszánsz Csarnok
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/reneszansz-csarnok/
Barokk Csarnok
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/barokk-csarnok/

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/menny-es-pokol-kozott-hieronymus-bosch-rejtelyes-vilaga/

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

Az épületben nem kötelező a maszk használata.
Múzeumok Éjszakája karszalaggal belépés 14 órától, azonban 18 óráig a karszalaggal kizárólag az állandó kiállítások – különös tekintettel a Barokk Csarnokban megvalósuló Összeáll a kép! LEGO © program – látogathatók.

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című időszaki kiállítás Múzeumok Éjszakája karszalaggal  CSAK 18 órától látogatható. A kiállításon műtárgyvédelmi okokból az est folyamán korlátozott számban, KIZÁRÓLAG előzetesen igényelt regisztrációs jeggyel tudjuk fogadni látogatóinkat, órás sávokra bontva a belépés időpontját.
A regisztrációs jegy a Szépművészeti Múzeum pénztárában történő vásárláskor rögtön igényelhető, korlátozott számban még elérhető, a program kezdetéig csak a karszalagot helyben vásárlók számára.
ONLINE VÁSÁRLÓKNAK REGISZTRÁCIÓ ITT https://jegymester.hu/production/70912 – az online regisztráció betelt.
A kiállításra csak a regisztráció végén kapott vonalkódos jegyet bemutatva (kinyomtatva vagy telefonon) lehet belépni, ezért kérjük, gondoskodjon arról, hogy ez Önnél legyen. A regisztrációs jegy letölthető a visszaigazoló emailben küldött linken is.
Szíves megértésüket és közreműködésüket köszönjük!

Ha már nem talált szabad helyet, a rendezvényt követő 4 kijelölt hétköznapon* kedvezményes belépést biztosítunk a következők szerint a teljes árú belépőből SÁRGA SZÍNŰ Múzeumok Éjszakája karszalagot a csuklón viselve, sérülés mentesen felmutatva:
– a Szépművészeti Múzeumnál történő vásárlás igazolásával (pl. az online vásárlás igazolás vagy pénztári nyugta bemutatásával) 50% kedvezményt,
– a vásárlás igazolása nélkül 1000 Ft kedvezményt
adunk, melyek csak pénztárainkban igényelhető.
*: június 28. kedd, június 30. csütörtök, július 1. péntek és július 4. hétfő (A múzeum június 27-én és 29-én zárva tart.)
A kedvezmény a kék színű szakmai karszalaggal NEM vehető igénybe.

Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehetőség lesz Múzeumok Éjszakája karszalagot váltani az eseményre.

LÁTOGATÁSI SZABÁLYOK

Javasoljuk, hogy kisméretű  táskával (max. 30 cm széles és 25 cm magas) érkezzenek. Nagy táskák, hátizsákok, ernyők és étel ital, üdítős palackok nem vihetők be, azokat kérjük a ruhatárban elhelyezni. Rollert az épületbe sem lehet behozni. További szabályok

A Schickedanz-terem befogadókészsége 100 fő, így a filmvetítésen való részvétel korlátozott. A programon való részvétel érkezési sorrend alapján történik.

A múzeum nyitvatartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 12 óra. Az épületet éjjel 1 órakor zárjuk.

Megértésüket köszönjük!

További programok:

Előre meghirdetett vezetés

Henri Matisse – A gondolatok színe

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Kiállításaink tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Előre meghirdetett vezetés

Henri Matisse – A gondolatok színe

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Kiállításaink tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Kezet rá!

Kezet rá!

Helyszín: Ókori Egyiptom kiállítás

Előre meghirdetett vezetés

Henri Matisse – A gondolatok színe

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Kiállításaink tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

Előre meghirdetett vezetés

Henri Matisse – A gondolatok színe

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Kiállításaink tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!