En

17. század – Korszakok a múzeumban | Interjú Deme Edinával

A 17. század című kiadvány a Szépművészeti Múzeum művészeti zsebkönyvsorozatába tartozik. A kötet szerzőjét, Deme Edinát kérdeztük.

A „Korszakok a múzeumban” sorozat második megjelent kötete a 17. század címet viseli. Miért pont a 17. század következik az Ókor Egyiptom című kötet után?

A múzeumpedagógusok által írt és szerkesztett sorozat az ókori Egyiptomtól a 20. századig követi nyomon a művészettörténet alakulását. A tervezett, illetve a már megjelent kötetek: Ókori Egyiptom (megjelent), Ókori Görögország és Róma, Középkor, 15. század, 16. század, 17. század (megjelent), 18. század, 19. század, 20. század. Azért nem következnek sorban egymás után a különböző korszakokat bemutató kötetek, mert minden kötetet más múzeumpedagógus ír (valaki két kötetet is egyszerre). Mivel mindenki más tempóban készül el, az a kötet jelenik meg először, amelyik éppen kész van. Előbb-utóbb mindegyiket kinyomtatjuk, de így is, úgy is csak a végén lesz meg a sorozat minden darabja.

A művészeti katalógusok sokszor igen nagyméretűek. Miért döntöttetek a könnyen kézbe vehető kis méret mellett?

Éppen azért, mert a könyveket így könnyen kézbe lehet venni, és korosztálytól teljesen függetlenül bármikor, bármilyen körülmény között lehet lapozgatni és olvasgatni. Egy ilyen jellegű könyv belefér egy kistáskába, tehát nem kell arra várni, hogy „majd valamikor, ha lesz időm, elolvasom”, hanem akár a buszon is lehet tanulmányozni.

A könyv hátsó bortóján ki van emelve, hogy ez múzeumpedagógiai kiadvány. Van ennek jelentősége?

A múzeumpedagógusok által írt sorozat célja, hogy könnyedén, játékosan, szerethetően mutassuk be a világ művészettörténetét. Mivel mi nem kutató-művészettörténészek vagyunk, nem akarjuk és nem is tudjuk felvenni a versenyt a kurátorok által írt és szerkesztett rendkívül igényes kiállítási katalógusokkal, szakmai kiadványokkal.
Nekünk más a feladatunk: a laikus látogatók, a diákok, gyerekek, szülők érdeklődését szeretnénk felkelteni. A főbb jelenségeket – a teljesség igénye nélkül – röviden foglaljuk össze, a legnagyobb hangsúlyt a kultúrtörténeti érdekességekre helyezzük. A könyveket egy-két óra alatt el lehet olvasni, mert a szándékosan egyszerűsített magyarázatokat sok illusztráció és grafika kíséri. A könnyedebb műfaj segítségével szeretnénk újabb híveket szerezni a múzeumnak és a szépművészetnek, miközben a múzeumpedagógiára mint műfajra is felhívjuk a figyelmet.

Bár a sorozat a világ művészettörténetének a megismertetésére vállalkozik, csak a Szépművészeti Múzeum és társintézményeinek a gyűjteményét használjátok fel illusztrációként. Miért?

Ez teljesen tudatos megközelítés. Ésszerű, hogy a világ művészeti jelenségeit általában a világ különböző tájain őrzött műalkotásokkal illusztrálják. Mi azonban pont arra akarjuk felhívni az olvasóink figyelmét, hogy a hazai múzeumokban sok és sokféle műkincs van, és pusztán ezekből építkezve is fel lehet vázolni a művészettörténet jelenségeit. Arról nem beszélve, hogy ha ez így van, akkor igen egyszerű a műalkotásokat „meglátogatni”. A személyes élmény sokkal élőbb kapcsolatot teremt ember és műalkotás között: ilyen körülmények között senki se keressen kifogásokat, hogy miért nem nézi meg személyesen a szóban forgó alkotásokat.

Végül, miért pont ezt a korszakot választottad? Ez a kedvenc korszakod?

Igen is, meg nem is. Múzeumpedagógusként az évek során mindannyian megtanultuk, hogy amit jobban megismerünk, megszeretjük. Amikor először elkezdtünk dolgozni a múzeumban, voltak kedvenc festményeink és alkotóink. De minél több kiállításon vezettünk, minél több foglalkozást tartottunk, annál többször ismertük fel, hogy minden alkotás érdekes és szép a maga nemében, és a befogadó felkészültségén múlik, hogy mit lát meg benne.

A 17. század tele van csodálatos képekkel, kultúrtörténeti csemegékkel, és mivel a felkészülés során nagyon sok addig ismeretlen információval gazdagodtam, most nagyon magaménak érzem ezt a korszakot. Tehát igen, a 17. század az egyik kedvenc korszakom, de tudom, hogy bármelyik korszak könnyen a kedvencemmé válhat, ha alaposan megismerem. Megismerem, megszeretem – ez a mottóm!

Ha a kiadvány felkeltette az érdeklődését, kattintson ide!

 

 

Kiállításaink közül ajánljuk