En

Hiánypótló zsebkönyvek a Szépművészeti Múzeumról, nem csak gyereknek

A Szépművészeti Múzeum 2019 őszén két új könyvsorozattal örvendezteti meg gyűjteményeinek rajongóit. A múzeumpedagógusaink egyszerűen mesélnek bonyolult dolgokról a kultúra kedvelőinek. Évezredek művészetének mozaikszemeit rakják egymás mellé, és egy-egy korszak vagy évszázad legérdekesebb tudásdarabkáit gyűjtik össze. Válogatásukból összeáll az egész, de a mozaikdarabok önmagukban is ékesek.

A kötetek megvásárolhatók a MúzeumShopban.

Korszakok a múzeumban – Ókori Egyiptom

Írta: Dembitz Gabriella

A Nílus folyó mentén évezredekig virágzó egyiptomi civilizáció jellegzetes ábrázolásai és különleges írásrendszere a mai napig elvarázsolják a múlt iránt érdeklődőket. Történelmi kalandra hívjuk a könyvet lapozgatót. Az utazás során megismerjük a tudományos pontossággal megrajzolt kort, az Egyiptomi Gyűjteményben őrzött műtárgyainkat, különböző érdekességeket és a megértést segítő fogalmakat.

A Szépművészeti Múzeum megújult kiállítása ihlette Dembitz Gabriella egyiptológus-múzeumpedagógust egy áttekintő kötet megírására, amely az Ókori Egyiptom kultúráját és történetét a budapesti gyűjtemény egyedi műtárgyaira fűzi fel.

Királyok és királynők a MÚZEUMBAN

Írta: Mertus Ágnes

A Királyok és királynők üdítő felütése a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető, új tematikus a MÚZEUMBAN könyvsorozatának. Mertus Ágnes, aki művészettörténészként és múzeumpedagógusként 15 éve dolgozik a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galériában, olvasóját magabiztosan kalauzolja végig egyedi művészeti válogatásán. Tekintetünk hol talányos kérdéseknek, hol elejtett információ-morzsáknak ered nyomába, de mindvégig könnyen igazodik el a művészettörténet és a történelem itt felvázolt hatalmas térképén.

A Királyok és királynők kötet lapjain a magyar történelem kulturális, politikai és társadalmi fordulatainak hullámai begyűrűznek a festők fatábláira és vásznaira. A már ismert alkotások izgalmas párbeszédbe elegyednek egymással, ám Mertus Ágnes a nagyközönség számára teljesen új képeket is napvilágra hoz. A koldusasszony gyermekét szoptató Mária Terézia-ábrázolás mellett Aba-Novák Vilmos hatalmas pannója igazi gyöngyszeme az új kiadványnak.

Kun Fruzsina képzőművész vonalai belemásznak a képekbe, vagy éppen kibontják azokat megszokott keretükből. Rajzai egy vidám, kortárs nézőpontból szemléltetik a műalkotásokba zárt királyi indulatok és érzelmek szépségét, torzságát, vagy épp abszurditását.

Kiállításaink közül ajánljuk