En

80 éve nyílt meg a Szépművészeti első állandó egyiptomi kiállítása

A 20. század elején először Mahler Ede egyiptológus vetette fel, hogy a magyar közgyűjteményekben fellelhető egyiptomi műtárgyakat egyetlen nagy közös gyűjteményben kellene egyesíteni. Erre azonban csak évtizedekkel később, 1934-ben került sor, amikor a Nemzeti Múzeumból és más magyar közgyűjteményekből nagyjából 1200 egyiptomi műtárgyat szállítottak át a Szépművészeti Múzeumba. Öt évvel később, 1939. május 4-én nyílt meg a Szépművészeti Múzeum első állandó egyiptomi kiállítása, amelyet Dobrovits Aladár egyiptológus rendezett. Ugyanabban az évben a Királyi Magyar Egyetemi Nyomdánál megjelent az Oroszlán Zoltán és Dobrovits Aladár által írt 128 oldalas, 39 fotóval illusztrált kiállításvezető is.

1939-ben a Herendi Porcellángyár Részvénytársaság az Országos Iparművészeti Társulatnál rendezett nagyszabású Centenáriumi Kiállítással ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. Egyes visszaemlékezők szerint Dobrovits Aladár volt az, aki, e jeles jubileumot összekötve az egyiptomi kiállítás megnyitásával, felkérte a Herendit, hogy – a Szépművészeti Múzeum híres Leonardónak tulajdonított lovas szobra mellett – készítse el a gyűjtemény néhány egyiptomi istenszobrának és amulettjének színes porcelánmásolatát is. A porcelángyár Gácser Kata szobrász- és porcelánművészt bízta meg a feladattal, aki összesen tizennégy műtárgy kézzel festett „porcelánba való átfogalmazását” készítette el. A múzeumi irattár tanúsága szerint Szépművészeti Múzeum 1939. május 22-én át is vett kilenc darab egyiptomi porcelánfigurát bizományi eladásra, a szobrocskák azonban 1945-ben „háborús események következtében megsemmisültek”.

Az Ókori Egyiptom című kiállításban az évforduló alkalmából hét porcelántárgyat mutatunk be az év végéig, melyből hat a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból, egy pedig magángyűjteményből érkezett hozzánk.

_SZ_5151-2rs
_SZ_5158-2rs
_SZ_5172-2rs

Az Egyiptomi Osztály köszönetet mond a szakmai segítségért az alábbi szakértőknek: Bodor Imre Lajos Zsuzsa (Herendi Porcelánművészeti Múzeum) Nagy László (Szépművészeti Múzeum Irattár) Szűts István Gergely (Veszprém Megyei Levéltár)

Kiállításaink közül ajánljuk