En

A Régi Képtár új Bosch-terme

Az Európai művészet 1250-1600 című állandó kiállításunk egyik újrarendezett terme mostantól Hieronymus Bosch művészi örökségét mutatja be. Az új kiállítási egység a július közepén, a múzeum történetének második leglátogatottabb kiállításaként zárt Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat két fontos, és hosszabb időre Budapestre kölcsönadott műtárgya köré épül. 

A 15-16. század fordulóján, Németalföldön alkotó Hieronymus Bosch a festészet történetének egyik legeredetibb életművét hozta létre, különleges univerzumának egyedi látványvilágával a mai napig lehetetlen betelni. Legnagyobb hatású művei között tartjuk számon a Földi gyönyörök kertje-triptichont (Madrid, Museo Nacional del Prado) és a Szent Antal megkísértése-triptichont (Lisszabon, Museu Nacional de Arte Antiga), melyek nyugtalanító részletei a mester széleskörű teológiai, természettudományos és irodalmi tájékozottságáról tanúskodnak.

A Régi Képtár újrarendezett XIV. termében a svájci Galerie De Jonckheere jóvoltából kapott helyet a madridi Pradóban őrzött Földi gyönyörök kertje-triptichon középképének fatáblára festett másolata. A kép részletgazdag kivitelezése és harmonikus színvilága alapján egyértelmű, hogy a híres kompozíció ma ismert másolatai közül ez lehet az egyik legkorábbi; rendkívül jól képzett mester készítette, aki igyekezett hűségesen követni az eredeti mű minden egyes részletét. A táblakép mellett látható a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött, talán még Bosch műhelyében készült Földi gyönyörök kertje vászonkép másolat is.

Bosch Szent Antal megkísértése című lisszaboni triptichonja egyfajta képi „bestseller” volt a 16. században: megközelítőleg negyvenegy kópiája maradt fenn, amelyek közül tizenkettő a középkép hű másolata. Ilyen az egyik legkvalitásosabb példányként számon tartott, a kiállításon látható antwerpeni tábla is, mely néhány apró részlettől eltekintve pontosan követi az eredeti alkotás kompozícióját. A antwerpeni Koninklijk Museum voor Schone Kunsten gyűjteményéből származó alkotást a Bosch-kiállítás előtt az OMRRK szakemberei restaurálták, cserébe vendégeskedik a mű hosszabb ideig Budapesten.

Bosch különös kompozíciói és groteszk figurái erőteljes hatással voltak a korszak alkotóira. 1516-ban bekövetkezett halála után művei olyan keresetté váltak, hogy valóságos Bosch-láz tört ki a műtárgypiacon. Követői az eredeti ábrázolások többé-kevésbé hű másolatai mellett a mester képi nyelvezetét alkalmazó új kompozíciókkal is igyekeztek csillapítani a keresletet. Festészetének hatása a túlvilági látomásokon és a pokoli jeleneteken túl is kimutatható: szentábrázolásainak természethű tájképhátterei, társadalom-ábrázolásának szatirikus hangvétele döntő hatást gyakorolt a 16. századi németalföldi festészet fejlődésére.

A Szent Antal megkísértése című Bosch másolat restaurálásáról szóló kisfilmünket itt nézhetik meg:

 

Kiállításaink közül ajánljuk