En

Tárlatvezetések

Tárlatvezetések

Időpontfoglalás

IDŐPONTFOGLALÁS TÁRLATVEZETÉSRE

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét a legjobb tárlatvezetésen megtekinteni.

IDŐPONTFOGLALÁS

Minden állandó és időszaki kiállításon tartunk átfogó és tematikus túrákat. Tárlatvezetéseinken nem az adatok halmozása a célunk. Arra ösztönözzük a látogatóinkat, hogy önálló véleményt alkossanak, közvetlen kapcsolatba kerüljenek a műalkotásokkal és számukra releváns témákkal szembesüljenek a kiállítótérben.

 

Témák

GARANTÁLT VEZETÉS

 

Csatlakozzon a programnaptárban előre meghirdetett tárlatvezetéseink egyikéhez!

1. Remekművek remek válogatásban

Az egyórás Remekművek-tárlatvezetésen az érdeklődők a gótika, a reneszánsz és a barokk művészet emlékeinek bemutatása során nagy ívű időrendi áttekintést kapnak az európai festészet történetéről.

A három évig tartó felújítást követően újranyitott Szépművészeti Múzeum Régi Képtára új koncepcióban mutatja be az európai művészetet 1250 és 1600 között. A majd 400 műtárgy között túlnyomó többségben vannak a festmények, a bemutatott anyagot azonban számos más művészeti ág alkotása: szobrok, metszetek, kerámiatárgyak és ötvösművek gazdagítják. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások művein bontakoznak ki, mint Raffaello, Correggio, El Greco, Memling, Bruegel, Cranach, Van Dyck, Frans Hals vagy Bellotto.

2. Sólyomszem és áspiskígyó

A vezetés során a látogatók bepillantást nyernek az ókori Egyiptom különleges kultúrájába. A kiállítás tárgyain keresztül megismerkednek néhány emblematikus egyiptomi istennel, az istenekkel szoros kapcsolatot tartó fáraóval, az egyiptomi mágikus elképzelésekkel és túlvilághittel. Egyórás vezetésünk alatt beszélgetve sétálunk végig a kiállításon és közösen fedezzük fel a több ezer éves tárgyak történetét.

3. Hetven év után – épületséta

Hetven év után újra megtekinthető a helyreállított Román Csarnok, amely nem ok nélkül a legdíszesebb tere a Szépművészeti Múzeumnak. De miért nevezték így el? Hogy hívják a többi csarnokot? Mit árul el az épület homlokzata a 19. századi emberek gondolkodásmódjáról? Mennyire időszerű ma a Márványcsarnok falába vésett felirat: „Ars Longa, Vita Brevis”?

4. Művészet és mítosz a klasszikus ókorban

A klasszikus ókort bemutató kiállításon látogatóink megismerkedhetnek a görög művészet történetének nagy korszakaival. Tárlatvezetőink bemutatják a római hódítás előtti Itália kulturális sokszínűségét, az egymásra kölcsönösen hatást gyakorló italikus, görög és etruszk művészetet. A látogatók képet kapnak a számtalan népet és kultúrát politikai egységbe fogó Római Birodalom művészetéről is, amely a későbbi korszakok számára mintaadó művészeti hagyománnyá vált. A mítoszok és a kiállításon középpontba helyezett istenek történetei pedig bemutatják, hogyan gondolkodtak az ókoriak a világról és hogy a mi életünkben is a mai napig jelen vannak azok az erők, amelyek működését egykoron isteni eredetűnek képzelték.

Maximális létszám Kiegészítő jegy díja Belépődíj Időtartam
30 fő 1000,-Ft Pontos válasz itt. 60′

Jegyek elérhetők a Jegymesteren és a helyszínen!

Múzeumpedagógusaink

Deme Edina

főosztályvezető

Meg kell nyílnom a látogatók előtt, hogy ők is megnyíljanak – vállalnom kell a véleményemet, hogy ők is el merjék mondani a gondolataikat.

Mácsay Krisztina

főosztályvezető-h.

Egy felcsillanó szempár, egy magasba lendülő kéz, egy egyetértő bólintás vagy akár egy kétkedő fejrázás – a célom az, hogy valamiféle reakciót váltsak ki azokból, akik bizalommal fordulnak hozzám a múzeumlátogatás során.

Mertus Ágnes

Ha túl keveset tudunk valamiről, könnyen azt gondolhatjuk róla, hogy unalmas, hiszen nem értjük, és nem tudjuk, hogyan közelíthető meg. A műalkotások világán keresztül titkos folyosókat nyitok meg a látogatók számára. Szeretném felébreszteni bennük a kíváncsiságot, hogy kedvük legyen egyedül is továbbmenni a megismerés útján.

Cser Judit

Lehetőségem van arra, hogy egy végtelenül inspiráló közegben szerethetővé és egyben közelivé tegyem sok száz év művészetét. Számomra a múzeum egyszerre tudományos tér és játszótér.

Kovács Vera

A mai vizuális szempontból őrjítően stimuláló világban gyakran elveszetten tekintünk környezetünkre. A múzeumban lehetőségünk nyílik arra, hogy a képzelet, a szépség és az élet örömein másokkal osztozzunk.

Lovass Dóra

A tárlatvezetéseken és a foglalkozásokon – életkortól függetlenül – olyan szellemi kalandtúrára invitálom a résztvevőket, ahol az adott műtárgyról többféle nézetet, magyarázatot vagy véleményt mutatok be, annak érdekében, hogy beszélgetés, valódi eszmecsere alakuljon ki köztünk.