En
Vissza a találatokhoz

Pihenő Szent Család Giovanni Domenico Tiepolo

Alkotó

Giovanni Domenico Tiepolo Velence, 1727 – Velence, 1804

Kultúra itáliai
Készítés ideje 1752–1753 körül
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

47,7 × 65 cm

Leltári szám 6536
Gyűjtemény Régi Képtár
Kiállítva A műtárgy megtekinthető az állandó kiállításban

Kis eltérésekkel ugyanezt a kompozíciót megtaláljuk Domenico Tiepolo Idee Pittoresche Sopra la Fugga in Egitto di Giesù, Maria e Gioseppe ( Festői ötletek Jézus, Mária és József Egyiptomba meneküléséről) című rézkarcsorozatának 1750-es dátummal ellátott 13-ik lapján. A sorozat 1753-ban Würzburgban jelent meg Carl Philipp von Greiffenclau hercegérseknek szóló ajánlással, és vitathatatlanul a 18. századi grafika egyik legjelentősebb alkotása: a hatalmas, suhogó szárnyak, a pásztázó fények, a sejtelmes árnyak, a lebbenő leplek, az oltalmat kínálón hajló fák, az éteri szépségű angyalarcok, az átszellemült tekintetek, az ünnepivé nemesedő egyszerű mozdulatok, a vonulókat ámulva figyelő tarka tömeg , másrészt meg a sűrűsödő és ritkuló vonalak, a térbeli szünetek, a váratlan aszimmetriák, a hol feszített, hol lazuló ritmus valamennyi témavariációt a varázslat magasságába emeli, az emberit a földöntúlival szeretetteljes beleéléssel egyesíti.
A 13. lap invencióját ismétlő festmény koncentráltabb, kiérleltebb kompozíciót mutat, mint a rézkarc, így könnyen lehet annak későbbi továbbfejlesztése.
Domenico életművének egészét tekintve világosan kimutatható, miben áll (mindenképpen viszonylagos) művészi önállósága apjával szemben. Ezt a gyengéd pátosszal áthatott korai festményt tekintve azt látjuk, hogy miközben a fiú a virtuozitás legmagasabb szintjén sajátította el apja formanyelvét, fakóbb színvilággal és erősebb grafikus hangsúlyokkal elindult saját dialektusának kialakítása felé.

Tátrai Vilmos©

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk