En
Vissza a találatokhoz

Az örök tavasz Auguste Rodin

Alkotó

Auguste Rodin Párizs, 1840 – Meudon, 1917

Kultúra francia
Készítés ideje modell: 1884; márványfaragás: 1901
Tárgytípus szobor
Anyag, technika carrarai márvány
Méret

75 × 81 × 44 cm

Szignó

Oldalt balról a nõ alsó lábszára alatt a sziklán: ARodin.

Leltári szám 3394.U
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Auguste Rodin, a modern szobrászat legnagyobb hatású mestere 1880-ban kapott állami megbízást a tervezett új múzeum, a Musée des Arts Décoratifs főbejárati kapuzatának elkészítésére. Úgy döntött, a kapuszárnyak bronz domborművein Dante műve, a Pokol egyes jeleneteit formálja meg. A Pokol kapuja nagy vajúdásokkal formálódott, de a grandiózus terv soha nem valósult meg. A vázlatok viszont számtalan ötlettel szolgáltak más szobroknak, köztük legismertebb alkotásainak az elkészítéséhez.
Egy ilyen kis részlet újragondolásából született Az örök tavasz is, a nyers márványtömbből lassan kibomló s két ember alakját magára öltő, simára csiszolt formák megelevenedett metamorfózisa. Rodin univerzumának középpontjában a nő áll, az inspiráló lélek, mindennek a forrása és végzete. Témáiban gyakran előtör a szenvedélyes vágy, a szexuális féktelenség, de mindenekelőtt az emberi test szépsége foglalkoztatja.
Az 1900-as párizsi világkiállításon az ünnepelt mester külön pavilonban mutatta be a munkáit. A közönség itt láthatta először A Pokol kapuja gipsz elemeit, valamint az egyes témákból kiinduló, önálló műként megvalósuló szobrokat. Az éppen épülő Szépművészeti Múzeum szakmai vezetőjére, Térey Gáborra mély benyomást tett a kiállítás, és személyesen felkereste a művészt, hogy a múzeum számára megrendelje alkotásait. E megbízás nyomán készült el Az örök tavasz új márványpéldánya, azonfelül pedig Budapest további négy bronz- és gipszszobrot is vásárolt a mestertől.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Peregriny, János, Az Országos Magyar Szépművészeti Múzeum állagai. 3.rész, Új szerzemények. 3. füzet: a, Plastikai művek; b, Az 1913. évi szerzemények; c, Kifüggesztésre, elhelyezésre és kezelésre vonatkozó adatok: d, Sorszámszerinti jegyzék; e, Tárgymutató; f, Javítások; g, Tartalomjegyzék, Országos Magyar Szépművészeti Múzeum, Budapest, 1915.

Illyés, Mária, Verő, Mária (ed.), XIX. századi francia művek, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 4, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2001, 127-129. o.

Tóth, Ferenc, Donátorok és képtárépítők. A Szépművészeti Múzeum Modern Külföldi Gyűjteményének kialakulása, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2012, 112-113., 168. o.

Múzeumi Kalauz: Magyar Nemzeti Galéria, A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2018, 252. o.

Mácsay, Kriszta – Gimesy, Péter, 19. század, Korszakok a múzeumban, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2023, 162-167. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk