En
Vissza a találatokhoz

Szent Mihály Felső-rajnai szobrász

Alkotó

Felső-rajnai szobrász 15. század

Kultúra német
Készítés ideje 1470 körül
Tárgytípus szobor
Anyag, technika faragott és festett hársfa
Méret

79 x 26 x 19 cm

Leltári szám 84.17
Gyűjtemény Régi Szobor Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Első emelet, Európai művészet 1250-1600, XIV. terem

Szent Mihály arkangyal a középkortól népszerű szent volt, ábrázolása széles körben elterjedt. A mennyei seregek vezéreként a gonosz, az ördög, majd később az eretnekség elleni harc képviselője, ezért gyakran ábrázolják a lábánál fekvő legyőzött sárkány vagy ördög alakjával. Eredetileg a szent felemelt kezében lándzsát tartott, melyet a sárkány szájába döfött. Ruháján az aranyozás nemcsak díszítés, hanem a korban a hívők számára az égi szférát is megidézte. Az egy nézetre komponált szobor fülkében állhatott, vagy talán egy nagyobb oltár figurája lehetett. A szent hullámzó, gazdag hajtincsei, ruhájának konkáv redői a Strassburgban működő Niklaus von Hagenau szobraival mutatnak hasonlóságot.
Bár a faszobor csak 1984-ben került be hivatalosan, ajándékozás útján a gyűjteménybe, 1921 óta letétben volt a múzeumban és az állandó kiállítások részét képezte.

Bibliográfia

Balogh, Jolán – Szmodisné Eszláry, Éva, Katalog der ausländischen Bildwerke des Museums der bildenden Künste in Budapest, 4.-18. Jahrhundert, Bd. 3. Neuerwerbungen, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994, 57. o., 35. sz., 49-50.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk