En
Vissza a találatokhoz

Légy Ilja Kabakov

Alkotó

Ilja Kabakov Dnyepropetrovszk, 1933 –

Kultúra orosz
Készítés ideje 1982
Tárgytípus rajz
Anyag, technika tus, színes ceruza, papír
Méret

633 × 440 mm

Leltári szám K.89.1
Gyűjtemény Grafikai Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Ilja Kabakov a kelet-európai diktatúrák időszakának egyik meghatározó underground művésze. A világhírű enviroment művész és installátor Szovjetunióban készített munkáit 1974-ben még buldózerek zúzták össze az első moszkvai szabadtéri kiállítás alkalmával. Kabakovnak és hetvenes-nyolcvanas évekbeli barátainak nem lehetett hivatalos kiállítása az orosz fővárosban. 1982-83 folyamán azonban egy sajátos művészi akció keretében Kabakov fiktív kiállítást rendezett Légy szárnnyal címmel a moszkvai Puskin Múzeum virtuális termeiben.
Kabakov A légy című budapesti rajzsorozata egy házi legyet ábrázoló központi rajzból és hatvan szöveges táblából áll. A táblákra a művész tussal mondatokat írt fel. Hevenyészett vázlat formájában elkészítette az egyes lapok elrendezésének a tervét is. Az így megtervezett installáció egyrészt elbeszélő jellegű mű, hiszen a szövegek elolvasásával a néző több történet részesévé válik, másrészt asszociációkban gazdag konceptuális munka. A grafikai elemek erősen leegyszerűsítettek, a központi rajz és a mondatok művészeti és filozófiai utalásokkal vannak tele. Érdekesség, hogy a mű értelmezése az eltelt évtizedek során módosult.
Van a szabadságnak egy formája, amelyre a szocialista Kelet-Európa művészei szert tehettek: kívül állhattak azon a világon, amelyben éltek. Ezt reprezentálja Kabakov műve is.

Geskó Judit

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk