En
Vissza a találatokhoz

Hórusz-tábla

Alkotói korszak
Készítés helye Egyiptom
Készítés ideje Kr. e. 2. század
Tárgytípus vallási vagy kultusztárgy
Anyag, technika Mészkő
Méret

26 x 15 x 11 cm

Leltári szám 96.1-E
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Mélyföldszint, Ókori Egyiptom, Mindennapi élet

A sztélé teljes felületét ábrázolások, feliratok foglalják el. A felső rész domináns figurája a nagy méretű maszk, amely Bész istenre utal, aki ijesztő megjelenésével tartotta távol a betegséget és rontást hozó, kártékony lényeket. A középső részt a két, egymással szembeforduló krokodilon taposó, mezítelen Hórusz-gyermek foglalja el. Mindkét kezében két-két kígyót és egy-egy skorpiót tart, melyekhez farkuknál megragadott oroszlán és antilop csatlakozik.
Egy legenda szerint a gyermek Hóruszt skorpió marta meg, s ettől borzasztóan szenvedett. Anyja könyörgésére Thot, a bölcsesség és orvoslás istene megmentette a kisfiút. A meggyógyított gyermek maga is „megmentővé” vált. Gyógyító erejét ezek a mágikus táblák, úgynevezett Hórusz-sztélék közvetítették. Használatuk rendkívül népszerű volt az egyiptomiak körében.
A gyógyítás receptje igen egyszerű volt: a tábla teljes felületére vizet öntöttek. A víz magába szívta az ábrázolások és a szövegek mágikus erejét. A remélt eredmény eléréséhez elegendő volt meginni ezt a vizet, melyet egy edényben gyűjtöttek össze. A kis méretű táblákat egyszerűen egy vizet tartalmazó edénybe tették.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk