En
Vissza a találatokhoz

Fríztöredék vadászjelenettel Óbudáról

Készítés ideje 1150 körül
Tárgytípus kőfaragvány
Anyag, technika kemény, szürkés, néhol lyukacsos mészkő
Méret

25,5 × 64 × 16 cm

Leltári szám 55.1601
Gyűjtemény Régi Magyar Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Törésvonal mentén, két töredékből összeillesztett, fekvő hasáb alakú töredékes faragvány, melynek a faragott előoldala egy tekervényes indákkal átszőtt, töredékes vadászjelentet ábrázol. A felül keskeny keretbe foglalt visszamélyített mező jobb szélén egy réteges ruhát viselő, oldalnézetből ábrázolt vadász látható, aki bal kezében indát (esetleg botot), jobbjában pórázt tart. A vadász arca, illetve testének alsó része sérült, de kissé oldalra forduló arcán a homlokát keretelő, középen elválasztott haja, a szemei, az orrnyerge és bal füle megmaradt. A baljában fogott bottal egy ágaskodó kutyát hajt, ami épp egy nyulat készül elkapni. Az oldalnézetből ábrázolt, robosztus testű kutyának csak a bal mellső és hátsó, furcsán visszahajló mancsokban végződő lábai látszónak. Nyakán kidomborodó nyakörvet visel, aminek a pórázát a vadász tartja a jobb kezében. A kutya pofáján a szemet és az orrlyukat, illetve a harapásra nyílott szájában a fogak közeit mély furatok jelzik, fogaival az előle menekülni próbáló, de épp elkapott nyúl farkát harapja. Noha a kutya előtt jobbra futó nyúl teste a kutya és a vadász testarányaihoz képest erősen túlzó, azonban a fej- és orrformája, hosszú, mélyen vájatolt fülei és ugyancsak furattal mélyített szeme minden kétséget kizárva elárulja, hogy valóban nyúlról van szó. Ő is tart valamit a nyitott szájában, ami a kerethiány és a tört felület mellett megerősíti, hogy a vadászjelenet még folytatódott. Az alakokat összekötő, keresztbe-kasul hurkolódó, három páhuzamos vájattal megformált inda alulról a nyúl hátsó és a kutya mellső lába alól indul, és ágazik szét. A töredékessége ellenére is kifejezetten mozgalmas jelenet dinamikáját az egymásba fonódó jelenetsor és az össze-vissza tekergőző indák adják. Az ábrázolt alakok arányainak az esetlenségét egyértelműen ellensúlyozza a szobrász térbeliséget hangsúlyozó, helyenként részletező stílusa.

A fríztöredék egy nagyobb szobrászati kompozíció, az egykori óbudai Szent Péter-prépostság templomában a 12. század közepén felállított, nagyszabású szentélyrekesztőnek volt a része. A szentélyrekesztő szétszóródott töredékeit egyértelműen összekapcsolja az azonos szobrászati stílus és formaképzés, az ábrázolások tematikája, valamint a faragványok azonos kőanyaga és kiszerkeszthető mérete. A szerkezet rekonstrukciójának a központi elemét, az Ábrahám a három angyallal relief töredékét szintén a Magyar Nemzeti Galéria őrzi (ltsz. 55.1600). Az indás-állatalakos mezőkkel közrefogott ó- és újszövetségi jelenetek alatt egy velük tematikailag összefüggő, szintén indás-állatalakos párkány húzódott, amely feltehetően egy összefüggő jelenetsort ábrázolt. Ennek lehetett a része a vadászjelenetet ábrázoló töredék.

Bibliográfia

Árpád-kori kőfaragványok: Katalógus, Az István Király Múzeum közleményei, István Király Múzeum; MTA Művészettörténeti Kutatócsoport, Székesfehérvár, 1978, 38. o., 56. (Marosi Ernő). sz.

Budapest im Mittelalter: Ausstellung, Braunschweigisches Landesmuseum; Historisches Museum Budapest, Braunschweig, 1991, 121-124. o., 141. (Herta Bertalan). sz.

Takács, Imre – Cséfalvay, Pál, Paradisum plantavit: bencés monostorok a középkori Magyarországon : kiállítás a Pannonhalmi Bencés Főapátságban: Exhibition at the Benedictine Archabbey of Pannonhalma
Benedictine Monasteries in Medieval Hungary, Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalma, 2001, 250, 422, 423, 424. o.

Tóth, Sándor, Román kori kőfaragványok a Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményében, A Magyar Nemzeti Galéria szakkatalógusai I/1., Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2010, 125-126, 165. o., 11 (a-b). sz., I. Függelék / I. kép. j.

Marosi, Ernő, A romanika Magyarországon, Stílusok – korszakok, Corvina, Budapest, 2013, 44-45. o., 38.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk