En
Vissza a találatokhoz

Kanópusztartó doboz

Készítés ideje Kr.e. 2-1. század
Tárgytípus sírfelszerelés
Anyag, technika fa, festett
Méret

50 × 17,5 × 18,5 cm

Leltári szám 51.1963
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

A kanópusztartó doboz, amelybe a mumifikálás során a testből eltávolított és vásznakba csomagolt belső szerveket tartalmazó négy kanópusztartó edényt helyezték, az Óbirodalom korától fontos felszerelése volt az egyiptomi síroknak.
Ennek a Ptolemaiosz kori fadoboznak hiányzik a fedele, és egykori tartalma is elveszett. Mérete alapján biztos, hogy nem voltak benne kanópuszedények. A kor temetkezési szokásainak megfelelően a vásznakba csomagolt mumifikált belső szerveket valószínűleg közvetlenül helyezték el benne.
A doboz formája és díszítése szentélyre emlékeztet. Az oldalak felső részén a sír- és szentélyfalakat díszítő ún. heker-fríz fut végig. A fríz alatt az elülső oldalon a múmia formájú, koronát viselő Ozirisz istent, a halottak birodalmának urát ábrázolták. A szemközti oldalon Ozirisz hátgerince, a dzsed-oszlop látható, amely a stabilitás és az állandóság szimbólumaként védelmet nyújtott a halottak számára. Az oldalakon a belső szerveket védelmező négy Hórusz fiú közül kettő jelenik meg: jobb oldalon az emberfejű Amszet, a bal oldalon a pávián-fejű Hápi. Ozirisz alakja alatt egy szentély homlokzatát ábrázoló motívum található. A többi oldalon ugyanezt a motívumot stilizált formában jelenítették meg.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk