En
Vissza a találatokhoz

Kanopusztartó doboz

Készítés ideje Kr.e. 2-1. század
Tárgytípus sírfelszerelés
Anyag, technika fa, festett
Méret

50 x 24,5 x 29,5 cm

Leltári szám 51.2753
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

A kanópusztartó doboz, amelybe a mumifikálás során a testből eltávolított és vásznakba csomagolt belső szerveket tartalmazó négy kanópusztartó edényt helyezték, az Óbirodalom korától fontos felszerelése volt az egyiptomi síroknak.
Ennek a Ptolemaiosz kori fadoboznak a fedele elveszett. Formája és erősen kopott díszítése szentélyre emlékeztet. Az oldalak felső részén a sír- és szentélyfalakat díszítő ún. heker-fríz, alatta az oldalakon a belső szerveket védelmező egy-egy Hórusz-fiú képének töredékes, megfakult maradványai láthatók. Az elülső oldalt egykor az emberfejű Amszet, a szemközti oldalt a sólyomfejű Qebehszenuf, a jobb oldalt a sakálfejű Duamutef, míg a bal oldalt a pávián fejjel ábrázolt Hápi alakja díszítette.
A doboz belsejében megőrzött vászontöredék és ragacsos anyag mumifikált belső szervet tartalmazó csomag maradványa lehet. A későkori és Ptolemaiosz kori temetkezési szokásoknak megfelelően a mumifikált belső szerveket tartalmazó csomagokat gyakran nem kanópusz-edényben, hanem közvetlenül helyezték a kanópusztartó dobozba.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk