En
Vissza a találatokhoz

Ifjútorzó, a Lándzsavivő (Dorüphorosz) nyomán Formerei der königlichen Museen zu Berlin (öntő)

Alkotó

Formerei der königlichen Museen zu Berlin (öntő) Berlin, működött 1819-től

Készítés helye Formerei der königlichen Museen zu Berlin
Készítés ideje 1907 (gipszmásolat), Kr. e. 1. század első harmada, Kr. e. 450-440 körül készült bronzszobor nyomán (eredeti)
Tárgytípus gipszmásolat
Anyag, technika gipsz
Méret

134 x 97 x 20 cm

Leltári szám Ag.388
Gyűjtemény Antik Gyűjtemény - gipszmásolatok
Kiállítva Csillagerőd (Komárom), Hérószok, istenek – a fiatal férfi klasszikus görög ideálja, III. terem

A torzó Polükleitosz leghíresebb bronzszobra nyomán készült: a Dorüphorosz lándzsát (dorü) vivő (phorosz) ifjút ábrázolt, talán Akhilleuszt, a görög mítoszok legnagyobb hősét. Ókori források szerint a művész ezt az alkotását tekintette a fiatal férfitest tökéletes megformálásának. Az eredeti mű nem maradt fenn, de több mint ötven ókori művet ismerünk, főként a római császárkorból, amelyek a Lándzsavivő feldolgozásának tekinthetők. Az a Kr. e. 1. század első harmadában faragott márványtorzó, amelyről ez a gipszmásolat készült, Rómában, a Palatinus-dombon került elő, ahol az első császárok palotái álltak. A szobor ma a berlini Antikensammlung gyűjteményét gazdagítja. A gipszmásolat felületét bronzszínűre festették, hogy az eredeti, Kr. e. 450-440 között készült görög bronzszobor anyagát idézze.

Bibliográfia

Süvegh, Eszter, Katalógus. Kiemelt művek a Szépművészeti Múzeum antik, középkori és reneszánsz gipszmásolat-gyűjteményéből,: In: Szőcs M. (szerk.): Egy gyűjtemény újjászületése: a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatai a megújult komáromi Csillagerődben., Budapest, 222-223. o., no. 5. sz.

Hekler, Antal, Az antik gipszgyűjtemény I-II., Budapest, 1919-1920, 1923, no. 127. sz.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk