En
Vissza a találatokhoz

Férfi szobra: „Mausszóllosz”

Készítés ideje 20. század eleje (gipszmásolat), Kr. e. 350 körül (eredeti)
Tárgytípus gipszmásolat
Anyag, technika gipsz
Méret

300 x 112 x 68 cm

Leltári szám Ag.194
Gyűjtemény Antik Gyűjtemény - gipszmásolatok
Kiállítva Csillagerőd (Komárom), A Mausszólleion, Mausszóllosz király síremléke , XII. terem

Gipszmásolat az egykor a halikarnasszoszi Mausszólleiont díszítő, feltehetően Mausszólloszt, a monumentális síremlék névadóját ábrázoló szoborról.

Az eredeti, British Museumban őrzött három méter magas szobor testét pentélikoni márványból faragták, a fej viszont az értékesebbnek tartott párosziból készült. Bajsza, rövid szakálla és hosszú, hátrafésült haja nem a korabeli görög divatot követi, ahogy ruhájának elrendezése sem. Lábán szandál és „zokni”, bal kezénél kardhüvely maradványai. Hagyományosan úgy vélik, hogy a szobor Mausszólloszt ábrázolja, ez azonban nem bizonyítható. Vélhetően az uralkodó dinasztia egyik férfitagja lehet.
A fejtető lekopott, ami arra utal: a szobor szabadban állhatott. Az 1857-ben végzett ásatásokon darabokban találták meg: hetvenhét töredékből állították össze.
Készítésének ideje – hasonlóan „Artemiszia” szobrához – a Kr. e. 350 körüli évekre tehető. Az ásatásokat vezető brit régész, Sir Charles Thomas Newton elméleti rekonstrukciója szerint a két alak – „Mausszóllosz” és „Artemiszia” – eredetileg a síremlék csúcsán, a négylovas kocsiban foglalt helyet. Az újabb régészeti megfigyelések szerint azonban „Mausszóllosz” szobra is az építmény középső részét körbevevő ión oszlopok között állhatott a Hekatomnida dinasztia többi tagjának szobrával együtt.

Bibliográfia

Hekler, Antal, Az antik gipszgyűjtemény I-II., Budapest, 1919-1920, 1923, no. 308. sz.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk