En
Vissza a találatokhoz

Termékenységi szobrocska

Készítés helye Egyiptom
Készítés ideje Kr. e. 747–332
Tárgytípus kisplasztika
Anyag, technika mészkő, faragott, festés nyomai a hátoldalon
Méret

9,3 × 4,7 × 2 cm

Leltári szám 84.148-E
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Puha mészkőből faragott, domborműves plakett, mely az óegyiptomi plasztika azon alkotásainak csoportjába sorolható, melyek nőket ágyon, heverőn fekve, egyedül vagy egy gyermek kis méretű alakjával együtt ábrázolnak, néha edények, szépítőeszközök vagy egyéb használati tárgyak társaságában. A típus, melyet elsősorban terrakotta és mészkő, ritkán fajansz példányok képviselnek, az Újbirodalom korában jelent meg, és a Későkorig használatban maradt.
Jelen példány erősen megrongálódott, az előoldala teljes egészében lekopott. Az alakot durván, elnagyoltan faragták meg, női mivoltára csupán a típusra jellemző jellegzetes testtartásából következtethetünk: szorosan összezárt lábbal fekszik, karja test mellett nyugszik. Testarányai torzak, a frizurát, az arcvonásokat és a nemi jegyeket nem mintázták meg. A bal kar lényegesen hosszabb és vastagabb, mint a jobb, a lábak is aránytalanul vastagok. Kísérő gyermekalak nincs.
A jelenleg uralkodó nézet szerint ezek a tárgyak termékenységi szobrocskák, melyeket felajánlásként helyezhettek el sírokban, házi oltárokon és Hathor, Mut vagy éppen Anuket istennő szentélyeiben, így igyekezve elnyerni az isteni áldást a sikeres fogantatásra és a gyermeket fenyegető veszélyek elhárítására.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk