En
Vissza a találatokhoz

Termékenységi szobrocska

Készítés helye Egyiptom
Készítés ideje Kr. e. 1069–400
Tárgytípus kisplasztika
Anyag, technika terracotta, öntőformával és kézzel formált
Méret

11 × 7 × 2 cm

Leltári szám 84.142-E
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Mélyföldszint, Ókori Egyiptom, Mindennapi élet

Ez az agyagból öntött és kézzel formált, stilizált, lapos nőalakot mintázó szobrocska az ókori egyiptomi plasztikák azon csoportját példázza, melyek kétségkívül a termékenység képzetével hozhatók összefüggésbe. Nemcsak mezítelen volta, hanem az eltúlzottan széles csípő, illetve a kebel és a szeméremtájék plasztikus kiemelésére fordított figyelem is egyértelműen erre utal. A megmunkálás tekintetében ugyanakkor ez a darab szembeötlően eltér az újbirodalomtól a későkorig terjedő időszakban készült egyiptomi nőalakok konvencionális stílusától.
A sematikus alakot először öntőforma segítségével mintázták meg, a kézzel agyagból külön formázott kiegészítőket, úgymint a hajat vagy parókát, a szemet és a keblet ezt követően illesztették a testhez. Orr és száj nincs, a keblet a mellkason túlságosan magasra applikálták. A feltűnően vastag combok találkozásánál egy éles eszközzel metszették be a szeméremtájék határvonalait, belsejét pedig pontozással hangsúlyozták. Elnagyolt, ívben meghajló karját az alak derékmagasságban a teste előtt tartja. Eredetileg a test alsó része jellegzetes V alakban elkeskenyedett, de a láb mostanra térd alatt letört.
Ilyen egyszerű technikával készült, a termékenységet absztrakt nőalak formájában szimbolizáló hasonló agyagszobrocskák szép számmal kerültek elő az ókori Közel-Kelet más területeiről is. „Primitív” megjelenésük szerepet játszott abban, hogy az egyiptomi példányokat korábban a második átmeneti korra vagy az újbirodalom idejére keltezték. A thébai régióból származó, ismert régészeti kontextussal bíró szobrocskák azonban arra engednek következtetni, hogy e típus változatai Felső-Egyiptomra, és a harmadik átmeneti kortól a későkor végéig tartó időszakra voltak jellemzők. A jelenleg uralkodó nézet szerint a termékenységi szobrocskákat felajánlásként helyezhették el sírokban, házi oltárokon és Hathor, Mut vagy éppen Anuket istennő szentélyeiben, így igyekezve elnyerni az isteni áldást a sikeres fogantatásra és a gyermeket fenyegető veszélyek elhárítására.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk