En
Vissza a találatokhoz

Termékenységi szobrocska

Készítés helye Egyiptom
Készítés ideje Kr. e. 747–332
Tárgytípus kisplasztika
Anyag, technika mészkő, faragott, festett
Méret

8,2 x 3,7 x 2,6 cm

Leltári szám 52.806
Gyűjtemény Egyiptomi Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Puha mészkőből faragott, festett domborműves plakett töredéke, mely az óegyiptomi plasztika azon alkotásainak csoportjába sorolható, melyek nőket ágyon, heverőn fekve, egyedül vagy egy gyermek kis méretű alakjával együtt ábrázolnak, néha edények, szépítőeszközök vagy egyéb használati tárgyak társaságában. A típus, melyet elsősorban terrakotta és mészkő, ritkán fajansz példányok képviselnek, az újbirodalom korában jelent meg, és a későkorig használatban maradt.
Hiányos állapota és kopott felülete ellenére a szobrocska arányos testfelépítésével, tagjainak finom, részletes kidolgozottságával a szépen megmunkált, míves alkotások közé tartozik. A meztelen, sudár test kiemelkedik a vékony, hátlapként funkcionáló ágy síkjából. Karja oldala mellett nyugszik, összezárt lába a térd felett letört. Melle hangsúlyozott és kerek, köldökét apró mélyedés jelzi, szeméremtájéka még őrzi a fekete festés nyomait. Testét eredetileg okkersárgára, rövid, gömbölyű, fürtös parókáját feketére festették. A paróka alját plasztikusan is kiemelt pánt vagy szalag keretezi. A kerevet vörös festése a bal szegély mentén, valamint a fej felett ma is jól látható.
A jelenleg uralkodó nézet szerint ezek a tárgyak termékenységi szobrocskák, melyeket felajánlásként helyezhettek el sírokban, házi oltárokon és Hathor, Mut vagy éppen Anuket istennő szentélyeiben, így igyekezve elnyerni az isteni áldást a sikeres fogantatásra és a gyermeket fenyegető veszélyek elhárítására.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk