En
Vissza a találatokhoz

Kék és fehér (diptichon) John Plumb

Alkotó

John Plumb Luton, Bedfordshire 1927 –

Készítés ideje 1966
Tárgytípus festmény
Anyag, technika akril, vászon
Méret

91,5 x 122 cm

Szignó

J. a hátoldalon: “Blue By White” / Diptych FEB 1966 / John Plumb

Leltári szám MO.91.144
Gyűjtemény 1800 utáni Gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Plumb az 1960-as évek Angliájának egyik leginvenciózusabb, művészi szándékait legalaposabban átgondoló absztrakt festője volt. Megtévesztően egyszerűnek tűnő, ugyanakkor elképzeléseit tisztán tükröző kompozíciói az amerikaiakkal való összehasonlításban is megállták a versenyt. 1966-os egyéni kiállítása a londoni Axiom Galériában azokból az új festményeiből tartalmazott válogatást, amelyek alkotójukat nemzetközi elismeréshez juttatták. Itt szerepelt a Kék és fehér című, lényegében két különböző színű képtáblából egybeépített diptichon is.
Ebben az időben készült képein Plumb egyetlen szín hatásintenzitásának legteljesebb kibontására koncentrál. A képtáblát beborító homogén színfelületet a széleken némileg eltérő árnyalatú, egymásba csúszó keskeny sávok határolják, ezzel kíván a lehető legteljesebb mértékig mindent a kép központi elemére összpontosítani. A szín az egyetlen hangsúlyos elem. Minden más, a vászon formája, kiterjedése másodlagos, és szerepe csupán a felszínen fluktuáló színesszencia hordozása. A feltűnő egyszerűség és pontos kivitelezés szembetűnő festői hatást eredményez, amiben közrejátszik az ecsettel felvitt színmező változó sűrűsége és textúrája.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 138-139. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk