En
Vissza a találatokhoz

Szent Nemesius és Keresztelő Szent János Fent: Ézsaiás prófétaLent: Szent Nemesius és Keresztelő Szent János lefejezése, Férfi szent Spinello Aretino

Alkotó

Spinello Aretino Arezzo, 1345/1352 – Arezzo, 1410

Kultúra itáliai
Készítés ideje 1385
Tárgytípus festmény
Anyag, technika tempera, arany, nyárfa
Méret

139 × 86,5 cm
teljes méret: 238 × 101 × 19 cm

Leltári szám 36
Gyűjtemény Régi Képtár
Kiállítva Szépművészeti Múzeum, Első emelet, Európai művészet 1250-1600, XII. terem

Bármily monumentálisnak tűnik is, a festmény csak töredék: eredetileg egy hatalmas méretű oltárkép bal oldali tábláját alkotta. A főképeken Szent Nemesiust, a keresztény hitéért kivégzett római katonatisztet, és Keresztelő Szent Jánost látjuk. Az oltárkép mára elveszett középső mezőjében egykor Mária mennybevitele jelent meg, jobbra két további szent állt: Benedek és Nemesius lánya, Lucilla (Cambridge, MA, Fogg Art Museum).

A predella (talapzat) témája a főtáblákon ábrázolt szentek vértanúhalála. Itt – a főtáblákra jellemző kis mélységű térrel ellentétben – a térábrázolás bonyolultabb módszereivel kísérletezett a festő.

Spinello Aretino szülővárosában, Arezzóban és több más toszkán városban dolgozott (Lucca, Firenze, Pisa, Siena). Az oltárkép Luccában készült az olivetánus rend római Santa Maria Nuova-temploma számára, ahol Szent Nemesius és Lucilla ereklyéit őrizték. Lehet azonban, hogy mégsem Rómában állították fel, hanem a rend központi kolostorában, a Monte Oliveto Maggiore-apátság templomának főoltárán, ahol a források a 16. század közepétől feljegyezték.

A mű különlegessége, hogy nemcsak a festő, hanem az asztalos és az aranyozómester nevét is feltüntették egykor a három főtábla alatt.

Bibliográfia

Pigler, Andor, Katalog der Galerie Alter Meister, 1-2. Museum der Bildenden Künste, Szépművészeti Múzeum, Budapest. 2, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1967, 660-662. o., 10.

Sallay, Dóra, Corpus of Sienese Paintings in Hungary, 1420-1510, Centro Di, Florence, 2015, 54. o., 65-66. j.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk