SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

A Gyűjteményről

A Szépművészeti Múzeumban található hazánk egyetlen átfogó antik gyűjteménye, melyben a klasszikus ókor tárgyi öröksége közvetlenül tanulmányozható. A több mint 5000 művet számláló gyűjtemény márványszobrai, terrakotta, agyag, bronz, üveg és textil tárgyai felölelik az antikvitás teljes időszakát, sokszínű képet festve a görög, etruszk, római és graeco-egyiptomi művészetről. Az állandó kiállítás 1000 művet sorakoztat fel, köztük olyan világhírű darabokat, mint a „Budapesti táncosnő” néven ismert görög leányszobrot, a klasszikus görög bronzművesség valódi mesterművének számító Grimani-kancsót vagy az augustusi aranykor emlékét felidéző, a birodalom sorsát eldöntő actiumi csatát megörökítő híres márvány reliefciklus három lapját.

Állandó kiállítás

Az Antik Gyűjtemény ismeretterjesztő tevékenységének fő színtere a 2014-ben megújított állandó kiállítás, mely öt teremben közel 1000 művet sorakoztat fel az ókor évezredeiből. A tárlat "kézzel fogható" segítséget nyújt annak felfedezésére, mi kapcsolja össze, és mi választja el korunkat és a klasszikus ókort.

Az évszak műtárgya – nyár

Újév nyár derekán: egy egyiptomi ünnep emlékei

2014. június 17. - szeptember 7.

Az Antik Gyűjtemény kisméretű, zöldesfekete kőből készült tálkáját, amelyet két isten, Isis és a sólyomfejű Hórus domborműves mellképe díszít, Castiglione László, a magyar egyiptológia és klasszika-archeológia nagy alakja vásárolta Kairóban a Múzeum számára. Szintén Egyiptomból származik a kiállításon bemutatott másik, magángyűjteményben őrzött kőtálka, amelynek belsejében Harpokratés, a gyermek Hórus látható.