SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM

A Gyűjteményről

A Szépművészeti Múzeumban található hazánk egyetlen átfogó antik gyűjteménye, melyben a klasszikus ókor tárgyi öröksége közvetlenül tanulmányozható. A több mint 5000 művet számláló gyűjtemény márványszobrai, terrakotta, agyag, bronz, üveg és textil tárgyai felölelik az antikvitás teljes időszakát, sokszínű képet festve a görög, etruszk, római és graeco-egyiptomi művészetről. Az állandó kiállítás 1000 művet sorakoztat fel, köztük olyan világhírű darabokat, mint a „Budapesti táncosnő” néven ismert görög leányszobrot, a klasszikus görög bronzművesség valódi mesterművének számító Grimani-kancsót vagy az augustusi aranykor emlékét felidéző, a birodalom sorsát eldöntő actiumi csatát megörökítő híres márvány reliefciklus három lapját.

Állandó kiállítás

Az Antik Gyűjtemény ismeretterjesztő tevékenységének fő színtere a 2014-ben megújított állandó kiállítás, mely öt teremben közel 1000 művet sorakoztat fel az ókor évezredeiből. A tárlat "kézzel fogható" segítséget nyújt annak felfedezésére, mi kapcsolja össze, és mi választja el korunkat és a klasszikus ókort.

Az évszak műtárgya - ősz

1914–2014: száz éves az antik terrakotta-gyűjtemény

2014. szeptember 23. - december 23.

Hivatalos alapításának 2008-as centenáriuma után a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye „második megalapításának” évfordulóját ünnepelheti 2014-ben, Paul Arndt terrakotta kisplasztikai gyűjteményének megvásárlására emlékezve. Ez a vásárlás az antik gyűjtemény további fejlődése szempontjából többet jelentett az itt őrzött antik tárgyak számszerű megsokszorozásánál.