En

Képvarázs – letölthető színezőkkel

4 állomás
Képvarázs – letölthető színezőkkel

Ha szereted az állatokat, lenyűgöznek a sárkányos történetek vagy érdekel a királylányok élete, akkor tarts velünk. Minden állomáson vár egy meglepetés, egy izgalmas feladat. A színes ceruzáidat készítsd elő!

Állomások

  • id. Jan Brueghel: Paradicsomi táj Noé bárkájába tartó állatokkal (1613 körül)
  • Anthony van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja (1641)
  • Bartholomäus Spranger: Szent György harca a sárkánnyal (1600 körül)
  • Bogdány Jakab: Két arara, kakadu és szajkó gyümölcsökkel (1710 körül)

id. Jan Brueghel: Paradicsomi táj Noé bárkájába tartó állatokkal (1613 körül)

id. Jan Brueghel: Paradicsomi táj Noé bárkájába tartó állatokkal (1613 körül)

Mennyi sok állat egyetlen képen! Hány állatot ismersz fel közülük? Szerinted a valóságban lehetnének egymás mellett csak úgy szabadon: ragadozók és házi állatok, vagy a szavannák lakói és a dzsungel állatai? A festmény egy bibliai történetet mesél el: Isten parancsára a nagy özönvíz előtt Noé egy hatalmas hajót, egy bárkát épített, és az összes földön élő állatból kettőt-kettőt – egy hímet és egy nőstényt – bezárt a bárkába magával és családjával együtt, hogy a 40 napig tartó esőt túléljék. Megtalálod a bárkát a festményen?

Itt megnézheted a nagyítható képet.

Az özönvíz elmúltával Isten megígérte Noénak, hogy soha többé nem bocsát özönvizet a Földre. A szövetségük jelképeként csodálatos szivárvány jelent meg az égen. Láttál már szivárványt? Emlékszel, hogy milyen színei vannak?

Ha szeretnél megtanulni mókust rajzolni, kattints ide.

 

Anthony van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja (1641)

Anthony van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja (1641)

A festményen egy királylányt látunk, I. Károly angol király legidősebb leányát: Stuart Mária Henriettát. Henrietta mindössze kilencéves ezen a képen. 400 évvel ezelőtt, amikor ez a festmény is készült, még nem volt fényképezőgép vagy okostelefon. A tehetősebb emberek általában festményeket készíttettek magukról, családtagjaikról. Ha jól megfigyeled Henrietta bal kezét, egy jegygyűrűt látsz rajta. A kép Henrietta és II. Vilmos orániai herceg eljegyzése alkalmából készült. Akkoriban megszokott volt, hogy ilyen fiatalon eljegyezzék az uralkodócsaládok csemetéit, a birodalom érdekeit szem előtt tartva. Nézd meg, milyen csodálatosan díszített a kislány ruhája és milyen részletesen jeleníti meg a festő: szinte érezzük ujjainkkal a ropogós szatént és a csipke finom virágait. Megtalálod a gyönyörű gyémántbrosst, amit Henrietta a vőlegényétől kapott ajándékba?

 

Itt találod a festmény után készült színezőt. Te milyen színekbe öltöztetnéd az angol hercegnőt?

 

Bartholomäus Spranger: Szent György harca a sárkánnyal (1600 körül)

Bartholomäus Spranger: Szent György harca a sárkánnyal (1600 körül)

A festményen látunk egy lovagot, egy sárkányt és egy szépséges fiatal lányt. Szerinted mi lehet a történet? A legenda szerint a római hadseregben harcolt egy kiváló kardforgató, György, aki Silena város segítségére sietett, amelyet egy sárkány tartott rettegésben: a szörnyeteg a puszta leheletével is képes volt megölni az embereket. A királyság lakói mindennap élelemmel látták el a rettenetes fenevadat, de amikor már semmijük sem maradt, saját magukat kellett feláldozniuk. Már a király leányára került a sor, amikor György megérkezett. A festményen azt a pillanatot látjuk, amikor György ledöfi a sárkányt és megmenti a királylányt, és egyúttal megszabadítja a város lakóit is. Figyeld meg, hogy a festő milyen csodálatos páncélba öltöztette a történet főhősét!

Itt megnézheted  a nagyítható képet.

A leírás alapján te milyennek képzeled a sárkányt?

Ugyanezt a hősies pillanatot mutatja be Falconetto grafikája is. Hasonlítsd össze a festményt és a rézkarcot. Ha szeretsz színezni, akkor kattints ide.

 

Bogdány Jakab: Két arara, kakadu és szajkó gyümölcsökkel (1710 körül)

Bogdány Jakab: Két arara, kakadu és szajkó gyümölcsökkel (1710 körül)

Micsoda fenséges madarak! Hogy trónol egymás mellett a két ara! Ha egy „madárszínházban” kellene szerepet osztani a festményen szereplő alakoknak, akkor kinek milyen szerepet szánnál: ki lenne a király, a hadvezér, a tanácsos, a hírhozó és a szolga? A festő a Föld különböző részein őshonos madarakat vonultat fel a kastély kertjében: a vörös-kék és sárga-kék dél-amerikai arákat, a sárga bóbitás ausztrál kakadut, a rózsaszínű európai szajkót, a feketerigót és a jól ismert, sárga hasú széncinkét. Te melyik madarat láttad már élőben?

 

A festő számos hasonló témájú festményt készített élet során. Kattints ide, és nézd meg, melyik madár az, amelyik többször is modellt állt neki.

 

Ha szeretsz színezni, itt találsz egy színezőt.