En

Tutanhamon 100

Tutanhamon 100

Howard Carter brit régész hosszas és kitartó keresés után 1922. november 4-én végre megtalálta Tutanhamon fáraó sírjának az ókorban lepecsételt bejáratát a Királyok völgyében, az újbirodalmi fáraók thébai királyi nekropoliszában. A bejárathoz vezető lépcsősor és az onnan induló folyosó megtisztítását követően, november 26-án, Carter, az ásatást szponzoráló Lord Carnarvon, Arthur Callender brit mérnök és régész, valamint a lord lánya, Lady Evelyn Herbert gyertyájuk fényénél végre megpillanthatták az előkamra hihetetlenül gazdag leletanyagát. A sír tudományos feldolgozása és dokumentálása nem kevesebb mint tíz éven át, 1923 és 1932 között zajlott.

A szenzációs felfedezés hatására az 1920-as évek nyugati kultúrájában valóságos Tutanhamon-láz tört ki. Felelevenítette az egyiptizáló stílust az építészetben és a belsőépítészetben, és újra megjelentek a 18. és 19. század „egyiptomán” korszakainak motívumai a legkülönbözőbb használati cikkeken. A naprakész híradások következményeképpen Tutanhamon, a gyermekként trónra került uralkodó valóságos szupersztárrá, a híres arany múmiamaszkon ábrázolt szépséges ifjú arc pedig az ókori egyiptomi kultúra egyik alapvető szimbólumává vált. Howard Cartert és Lord Carnarvont azokban az években angol nemzeti hősökként ünnepelték. A brit protektorátustól éppen akkor, 1922-ben függetlenné vált Egyiptom számára azonban a Tutanhamon-lelet kincsei a függetlenség fontos jelképeivé váltak, hiszen ez volt az első – szimbolikus jelentőségű – ásatási anyag, amelyet az egyiptomi kormány nem engedett elvinni az országból, hogy az addigi gyakorlatnak megfelelően az ásatást vezető ország múzeumaiba szállítsák őket.

A Szépművészeti Múzeum Ókori Egyiptom című állandó kiállításában a felfedezés 100 éves évfordulójának tiszteletére mutatjuk be Howard Carter Lindon Smith, amerikai festőnek írt, az ásatás körülményeiről beszámoló levelét, egy Tutanhamon nevével ellátott gyűrűt és egy a pécsi Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumából kölcsözött  Zsolnay-vázát az úgynevezett Tutanhamon-sorozatból.

A kutatásokat az NKFI K 125440 számú kutatási projekt támogatta. A kapcsolódó tartalmak dr. Liptay Éva egyiptomániával kapcsolatos kutatásai alapján, azok felhasználásával készültek.

Fejléckép: Harry Burton – Tutanhamon sírja, Királyok völgye, Egyiptom, 1922.
© Stapleton Historical Collection / HIP / TopFoto

Kapcsolódó tartalmak

Nincs a szűrésnek megfelelő tartalom