En

Rangos elismerés – AVICOM díj

Rangos elismerést kaptak az Egyiptomi Gyűjtemény munkatársai.

Az AVICOM (International Committee for Audiovisual, New Technologies and Social Media) nemzetközi bizottsága minden évben megrendezi nemzetközi fesztiválját (FAIMP), amely bemutatja és díjazza a múzeumok és a kulturális örökséggel foglalkozó intézmények által létrehozott multimédiás programokat és audiovizuális technológiákat. A 2020-as évben – nagy örömünkre – az interpreting exhibition installation kategória egyik győztese a kiállításunkon szereplő egyik digitális programunk lett, amely a 21. század eszközeivel mutatja be a Szehotepib-sztélét úgy, hogy a látogató önállóan, a saját kíváncsiságát követve fedezheti fel a tárgyat. Lefordíthatja a rajta szereplő feliratokat, megértheti a különleges szimbólumok jelentését és megismerkedhet egy több mint háromezer évvel ezelőtt élt egyiptomi családdal.

A Szépművészeti Múzeum megújult egyiptomi állandó kiállítása a korábbinál nagyobb területen, számos új tárggyal és témával kiegészülve várja a látogatókat. Az új kiállítás látványosan, interaktív eszközök bevonásával, a látogatók számára jól érthetően és tudományosan is helytálló módon tárgyalja a korszakkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Az AVICOM bizottsága a díjjal azt értékelte, hogy a Szehotepib-sztélé hypeboxban installációnk nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók – gyermekek és felnőttek egyaránt – felfedezhessenek és megismerhessenek egy több mint háromezer éves egyiptomi sztélét egyiptológus szakember segítsége nélkül.

Szehotepib sztéléje hypeboxban

Az Ókori Egyiptom kiállítás második részében a Nílus-völgy mindennapi életének eszközeit mutatjuk be a Kr. e. 4. évezredtől egészen a kora középkori kopt keresztény korszakig. A látogató többek között megismerkedhet az ókori egyiptomi írásfajtákkal és mágikus praktikákkal. Itt kapott helyet egy különleges interaktív alkalmazásunk is, amelynek segítségével a látogatók önállóan felfedezhetnek egy több mint háromezer éves kőtáblát. A hypeboxba helyezett sztélé valamikor Szehotepib felügyelő számára készült, aki III. Amenemhat fáraó (Kr. e. 1831–1786) uralkodása alatt élt. A látogatók – gyermekek és felnőttek egyaránt – könnyen megfejthetik a kőtáblára vésett szimbólumok és feliratok jelentését az alkalmazás menüjének használatával. Megismerhetik a sztélére vésett isteneket és egy interaktív családfa segítségével Szehotepib népes családját is. Ujjfestéssel visszavarázsolhatják a mára elveszett színeket vagy lefordíthatják az áldozati formulát, amely az elhunyt felügyelő számára biztosította a túlvilági élethez szükséges táplálékokat. A hieroglif írógép segítségével azt is kipróbálhatják, hogy hogyan nézne ki a nevük egyiptomi hieroglifákkal.

Videó: Szesztay Csanád
Multimédia: Samu Bence – NOWLAB
Kurátor: Liptay Éva, Dembitz Gabriella, Kevély Flóra Judit

Kiállításaink közül ajánljuk