En

Zarándokok, vezeklők, pokoljárók

Online jegyvásárlás

Zarándokok, vezeklők, pokoljárók

2022. május 20.

16:00 - 17:00

Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Schickedanz-terem, 1. emelet

Előadó: Csukovits Enikő történész

„Isten rendeléséből és a Szentlélek fohászának kegyelméből lelkünk üdvözüléséért megfontoltuk és elhatároztuk, hogy elzarándokolunk a Szentföldre, meglátogatni az Úr sírját” – foglalta írásba zarándoklatának célját 1376-ban kelt végrendeletében az Anjou-kor híres bárója, Himfi Benedek bán.
1455-ben egy soproni gyilkosság elkövetője, Phaff Egyed büntetése elengedése fejében 8 kezessel együtt vállalta, hogy a gyilkosság színhelyén kőkeresztet állíttat, vezekel a soproni templomokban, harmincharmad magával felkeresi áldozata sírját, és egy éven belül elzarándokol Rómába és Aachenbe.
1408-ban Zsigmond király lovagja, Tar Lőrinc menlevelet kért a királytól, hogy ellátogasson Compostelába Szent Jakab sírjához és Szent Patrik írországi Purgatóriumába. Vallomása szerint „mind az emberek beszámolóiból, mind írásos közlésekből úgy értesültem, hogy akinek kétségei vannak a katolikus hittel kapcsolatosan, s megfelelő módon lép be Szent Patrik írországi Purgatóriumába, ott minden kétségére részleteiben és egészében választ kaphat. Minthogy pedig én szerfölött nagy kétségben voltam a lélek mineműsége felől, ezért behatoltam a Purgatórium-helyre ahol is Isten kegyelméből a nevezett kétségemre megkaptam az igaz választ”.
Három zarándok, három fárasztó távoli utazás, három eltérő indíték – az előadás számos példán keresztül a középkor magyar zarándokait, utazásuk célját vizsgálja, egy sajátos nézőpontból adva betekintést a kor vallásos gondolkodásába.

Részvétel: a programra érvényes 1000 Ft-os jegy váltásával, mely a kiállítások látogatására nem jogosít.
A résztvevők maximális létszáma: 100 fő

További programok:

Inspiráló! Múzeumi rajzszakkör felnőtteknek

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Remekművek a múzeumban, alkotás képzőművésszel, rajzleckék művészettörténeti kontextusban!

Előre meghirdetett vezetés

Henri Matisse – A gondolatok színe

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Kiállításaink tárlatvezetéssel még nagyobb élményt nyújtanak!

(Töri)Tanárok Napja – Hyperión Junior

Helyszín: ZOOM

Nem csak töritanároknak!